Hírek bajnokok ligája

Hazatértek a Vasas-fiatalok

Beckenbauerrel, Timoscsukkal és Luis Netóval is találkoztak a Vasas Kubala Akadémia focistái.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Franz Beckenbauerrel, Anatolij Timoscsukkal és Luis Netóval is találkoztak a Vasas Kubala Akadémia fiatal labdarúgói a május 23-25. között megrendezett II. Nemzetközi Foci a Barátságért gyermekfórumon, Lisszabonban.

A háromnapos rendezvényen a fiatalok a Gazprom jóvoltából ott lehettek az év egyik legnagyobb labdarúgó-eseménye, a Bajnokok Ligája 2014-es döntőjén, és versenyezhettek egy nemzetközi utcai gyermeklabdarúgó-tornán is, ahol végül a nyolcaddöntőben búcsúztak a horvát Dinamo Zagreb ellen. A tornát a hazai csapat, a Benfica nyerte meg.

A Fórumon ott volt a Gazprom Riporter vagyok! gyermekújságíró versenyének magyarországi győztese, Kis Dániel is. A magyar gyerekek mindannyian felejthetetlen élményekkel gazdagodtak Lisszabonban, ráadásul a csapat nagy része a Real Madrid sikeréért szorított az esti mérkőzésen, így nagy örömöt okozott nekik a rekordbajnok hosszabbításbeli diadala is.

A Gazprom által életre hívott esemény a cég Foci a barátságért társadalmi támogató programjának keretein belül valósult meg. Az fórumot több mint 450 gyermek és tinédzser részvételével rendezték meg, akik 16 európai országból érkeztek: Bulgáriából, Horvátországból, Hollandiából, az Egyesült Királyságból, Fehéroroszországból, Franciaországból, Lengyelországból, Magyarországról, Németországból, Olaszországból, Oroszországból, Portugáliából, Szerbiából, Szlovéniából, Törökországból és Ukrajnából.

A gyermekfórumot Franz Beckenbauer, a program hivatalos nagykövete, a legendás futball játékos nyitotta meg, és megtisztelte jelenlétével Vitor Baia, az UEFA nagykövete is. A hírességek mindannyian támogatták a fiatal sportolókat, hogy azok népszerűsíteni tudják a Foci a barátságért program fő eszméit és értékeit. 2014 eleje óta több mint 50 ezer gyermek és felnőtt vett részt a mozgalom keretein belül megvalósuló programokban.

Idén támogatásáról biztosította a kezdeményezést Dick Advocaat, Didier Drogba, Vitalij Rogyionov és más labdarúgó-hírességek, valamint az európai labdarúgó-szövetségek, a résztvevő országok kormányhivatalnokai és a nemzetközi média is. A program magyarországi fővédnöke Mészöly Géza szövetségi edző volt, emellett pedig az MLSZ Grassroots-programja is elvi támogatásban részesítette a kezdeményezést.

A fórum egyik legfontosabb eseménye a Foci a barátságért nemzetközi mozgalom vezetőjének megválasztása volt. A gyermekek döntése alapján ezt a tisztséget a portugál Felipe Soares fogja egy éven át betölteni, ő képviseli majd a mozgalmat, népszerűsíti majd annak fő értékeit.

– A Fórum egyre nagyobb léptéket ölt, egyre dinamikusabban fejlődik, és úgy látom, hogy a gyerekeket valóban érdekli. A Foci a barátságért programot befolyásos közszereplők, sportolók és sport szervezetek támogatják számos országban. Személy szerint számomra a kezdeményezés legfőbb értéke, hogy megfelelő iránymutatást ad a tinédzsereknek, nem csak a sporthoz, de mindennapi életükhöz is – mondta Franz Beckenbauer.

Olvasói sztorik