Hírek

Pénteken indulnak Lisszabonba

Mészöly Géza, a Foci a barátságért program nagykövete Atlético-győzelmet vár a BL-döntőn.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Chelsea, a Schalke, a Lazio, a Benfica és a Galatasaray csapatával is összemérheti erejét a Vasas Kubala Akadémia gyermek labdarúgó-csapata a II. Nemzetközi Foci a Barátságért Gyermekfórumon, Lisszabonban. A Bajnokok Ligája-döntő hétvégéjén Portugáliába utazó együttes 16 csapatos utcai minitornán vesz részt az ibériai fővárosban, és neves ellenfelekkel szemben mérheti fel saját erejét.

A gyerekek a fórum keretén belül találkozhatnak Franz Beckenbauerrel, az esemény nemzetközi nagykövetével valamint élőben nézhetik meg az idei Bajnokok Ligája döntőjét az Estádio do Sport Lisboa e Benfica arénában. A fiatalokat elkíséri az eseményre a Gazprom Riporter vagyok! gyermekújságíró versenyének magyarországi győztese is. A csapatnak Mészöly Géza, a fórumot szervező „Foci a barátságért” program hazai nagykövete is üzent, sőt, a várva várt Real Madrid – Atlético Madrid összecsapás kapcsán is hajlandó volt jóslatokba bocsátkozni.

Mészöly Géza szövetségi edző figyelmét ezen a hétvégén több okból is Lisszabon városa irányítja majd magára. Az U19-válogatott mestere egyrészt alig várja már a Bajnokok Ligájának döntőjét, másrészt egy magyar együttesnek is drukkol majd a portugál fővárosban. A Vasas Kubala Akadémia növendékei ugyanis a Gazprom Foci a barátságért programjának keretében utaznak ki Lisszabonba, hogy részt vegyenek a II. Nemzetközi Foci a Barátságért Gyermekfórumon, és hogy a helyszínen tekinthessék meg a várva várt finálét is. Mészöly Géza, a program magyarországi fővédnökeként és utánpótlásedzőként is fontosnak tartja, hogy a fiatal labdarúgók szakmai szemmel kövessék az összecsapást.

– Egy ilyen mérkőzés külön csemege a hozzáértőknek és azoknak a fiatal sportolóknak, akik valóban profi labdarúgók szeretnének lenni. A srácoknak egy életre szóló élményben lesz majd részük, azt ajánlom, használják ki arra is, hogy példát vegyenek a legjobbakról. Figyeljék meg a játékosok labdabiztosságát, technikai tudását. A mezcserénél érdemes megnézni, milyen kidolgozott fizikumú sportolók lépnek pályára. Akik ezen a szinten játszanak, azok nagyon szorgalmas játékosok, amellett hogy tehetségesek rengeteget gyakorolnak, futnak, erősítenek. Taktikai érdekesség lehet, melyre magam is kíváncsi vagyok, hogy melyik csapat vállalja föl a támadást, ki mer majd a megszerzett labdákból visszatámadni. Úgy érzem, az Atlético fog fellépni agresszívebben – fogalmazott a fővédnök.

Mészöly Géza már nagyon várja a BL-döntőt, amely szerinte kiegyenlített mérkőzést hoz majd, mindkét Madridnak meglesznek a helyzetei, hogy eldöntsék a párharcot.

– Közel azonosak az esélyeik. Az Atlético nagyon fel lesz dobva a spanyol bajnoki cím elhódítása miatt, ebben biztos vagyok. Ha a Barcelona nyerte volna a La Ligát, akkor ötven-ötven százaléknyi esélyt adtam volna mind a két csapatnak, ám a pozitív érzelmi többlet miatt most az Atléticót látom a favoritnak, ha nem is sokkal – fogalmazott a szakember.

Torna a barátság jegyében

A Vasas fiataljai nem csak elméleti tudás birtokába kerülhetnek majd a portugál fővárosban, hanem egy nemzetközi, utcai, mini labdarúgótornán is részt vesznek. A rövidített meccseket műfüvön játsszák majd 22×12 méteres pályán, egy csapatból egyszerre öt játékos léphet pályára. A Gazprom idén 16 országban hirdette meg a Foci a barátságért programot, így az akadémia a sorsolástól függően akár a Chelsea, a Schalke, a Lazio, a Benfica és a Galatasaray játékosaival is összemérheti az erejét, de találkozhat bolgár, fehérorosz, francia, holland, horvát, lengyel, orosz, szerb, szlovén és ukrán csapattal is.

– Sok nemzetközi tornán indultunk már ezzel a korosztállyal, van tapasztalatunk, remélem ez a pályán is megmutatkozik majd, jól fogunk játszani – nyilatkozta Harmati Tamás, a kiutazó csapat edzője. – A kispályás focinak sok haszna van, mert a kis terület miatt sokkal több játékhelyzetet kell megoldaniuk a fiúknak, gyorsan kell helyes döntéseket hozniuk, fontos a jó technika és taktika. Az Akadémián is szeretjük az ilyen jellegű játékokat.

A Vasas Kubala Akadémia május 23-án utazik ki Lisszabonba, Portugáliába, hogy Magyarországot képviselje a II. Nemzetközi Foci a Barátságért Gyermekfórumon. A három napos eseményen több száz gyerek vesz majd részt, a program zárásaként közösen tekintik majd meg az UEFA Bajnokok Ligájának döntőjét.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik