Nemzetközi foci

Csányi Sándor tudna segíteni az UEFA-nak

Hosszú interjút adott az MLSZ elnöke.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Hosszú interjút közölt Csányi Sándorral, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökével az AP amerikai hírügynökség annak kapcsán, hogy a sportvezető pályázik az európai szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsági tagságára.

Csányi Sándor az egyike a 12 jelentkezőnek, a Michel Platini elnök vezette testületben pedig hét üres hely van – a választásra még ebben a hónapban sor kerül.

– Úgy érzem, tudok segíteni, de nem leszek szomorú, ha nem választanak meg, hiszen van elég munkám – mondta az AP-nek az MLSZ elnöke, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

Ahogy a hírügynökség fogalmaz, Csányi Sándor második győzelmére készül az UEFA-ban azt követően, hogy Budapest tavaly szeptemberben elnyerte a jogot arra, hogy a 2020-as Európa-bajnokság egyik rendező városa legyen – az új Puskás Ferenc Stadion három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek adhat majd otthont öt év múlva.

– Puskás és az Aranycsapat történelmünk és labdarúgásunk alapja – mondta Csányi Sándor.

Az AP emlékeztet a Puskás Ferenc vezette csapat váratlan vereségére az 1954-es világbajnokság döntőjében, és ahogy fogalmaz: „Az egykori keleti blokkhoz tartozó ország hatvan évvel a történtek után sem tudott még visszatérni az európai futballelitbe”. A hírügynökség kiemeli még, hogy Magyarország legutóbb 1986-ban szerepelhetett vébén, az UEFA irányító testületének pedig 1978 óta nem volt magyar tagja. Hozzáteszi ugyanakkor, hogy Magyarország jelenleg harmadik Eb-selejtezős csoportjában, korosztályos csapata pedig kijutott a májusi, új-zélandi U20-as világbajnokságra.

Csányi Sándor úgy véli, ha beválasztanák az UEFA végrehajtó bizottságába, az nagyban segítené a magyar futball újjászületését.

– Mindenképpen elismerése lenne az elmúlt öt évben tett erőfeszítéseinknek és az elért eredményeinknek – mondta az MLSZ elnöke.

Az AP szerint Csányi Sándort a múltban többször is felkérték az MLSZ vezetésére, mielőtt 2010-ben elvállalta a munkát. Abban az évben, amikor a labdarúgást szerető politikust, Orbán Viktort másodszor választották meg miniszterelnöknek – írja a hírügynökség.

– Mindig visszautasítottam a felkérést, de 2010-ben úgy láttam, hogy a kormány segítségével igazi esély kínálkozik arra, hogy megváltoztassuk a futballt Magyarországon – fogalmazott Csányi Sándor, aki hozzátette: minden héten felavatnak egy-két-három új pályát.

– Fontos a pénz, de még fontosabb, hogy hatékonyan használjuk fel – hangsúlyozta.

Az UEFA tisztújító közgyűlésére március 24-én kerül sor Bécsben. Csányi Sándor éppen négy nappal előtte, jövő pénteken ünnepli 62. születésnapját, és ezzel kapcsolatban kijelentette: nem érzi magát öregnek.

Olvasói sztorik