Nemzetközi foci

Suker gratulált Csányinak

A horvát szövetség elnöke Budapesten találkozott az MLSZ vezetőjével.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Davor Suker, a Horvát Labdarúgó Szövetség elnöke, a korábbi világklasszis futballista Budapesten járt, Csányi Sándor MLSZ-elnök vendégeként – írja az MLSZ honlapja.

Az 1998-as világbajnokság gólkirálya, aki a Real Madriddal BL-t is nyert, illetve a horvát csapat tagjaként vébé-bronzérmesnek mondhatja magát, 2012 óta vezeti országa szövetségét. A pénteki egyeztetés egyik központi témája az utánpótlás-nevelés és versenyeztetés kérdése volt.

– Egyértelmű, hogy a jövőben sokkal szorosabbra kell fűzni a kapcsolatokat a horvát szövetséggel – jelentette ki az egyeztetést követően Csányi Sándor. – A horvát labdarúgás nem csak számunkra, hanem az egész régió számára követendő példának tekinthető, és nemcsak azért, mert számos sztárcsapatnak adnak meghatározó játékosokat, hanem főleg azért, mert a nálunk kialakult edzői gyakorlattal szemben ők igen fiatalon megadják a lehetőséget a tehetségeknek. Személyes tapasztalatom, hogy az egész balkáni térségre jellemző a legnagyobb fiatal tehetségek iránti nyitottság: már gyerekkoruktól egy-két korosztállyal feljebb szerepelnek a legügyesebbek, és a klubok felnőtt csapatainak edzői bátran játszatnak tizenhét-tizennyolc éves játékosokat az élvonalban.

Davor Suker nem csak játékosként ért el sikereket hazájában, hiszen az ő elnöksége alatt kvalifikálta magát világbajnokságra nyolc év szünet után a nemzeti csapat, 2014-ben. A sportvezető Csányi Sándorhoz hasonlóan indul az UEFA végrehajtó bizottsági tagságáért, amellyel kapcsolatban kiemelte, legfontosabb célkitűzésének azt tartja, hogy a kisebb országok számára is elérhető legyen a Bajnokok Ligája. Ehhez aktívabb regionális egyeztetés és együttműködés is szükséges, melynek része a szakmai munka mellett, egy határozottabb fellépés a kirekesztés és idegengyűlölet ellen.

– Tudomásul kell vennie mindenkinek, hogy a labdarúgásban nincsenek azonnali eredmények, csak hosszú távú fejlesztés hoz sikereket – tette hozzá a 47 éves Suker. – Egységes képzési rendszert és infrastruktúrát kell létrehozni, annak érdekében, hogy az ország egyik pontján ugyanolyan színvonalú legyen a gyermekek képzése, mint mondjuk a fővárosban. Ha olyan előkészület után és olyan nagy erőfeszítések mellett komplexen zajlik a sportág hosszútávú fejlesztése, mint Magyarországon, akkor az eredmények biztosan nem maradnak el.

Kiemelte, példaértékű a magyar labdarúgás minden szintjén megvalósuló infrastruktúra-fejlesztés, és külön gratulált az MLSZ vezetésének a 2020-as Európa-bajnokság rendezési jogának elnyeréséhez.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik