NB I

„Szarházi MLSZ? A szövetségnek bírnia kell a kritikát”

Az Újpest jogi képviselője, Visontai Csongor szerint nem a liláké a legbalhésabb csapat.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Nem csak az ellenfelekkel harcol az NB I-ben hetedik helyén álló Újpest, hanem küzd a klubvezetés is a szurkolókkal, miután a lila-fehérek az MLSZ fegyelmi büntetéseinek képzeletbeli tabelláját fölényesen vezetik. A klub három mérkőzésre maga zárná be a lelátókat, ha nem változik a helyzet. Az Újpest jogi képviselője, Visontai Csongor a DigiSport Reggeli Start című műsorában beszélt a jelenlegi helyzetről.

– Ha a büntetéseket nézzük az Újpest a legbalhésabb klub. Ez valóban így van?

– Az MLSZ szerint igen, én azt gondolom, hogy nem. Minden szurkolótábornak vannak saját megnyilvánulásai, saját énekei, azokat mindenki elénekli. Valamiért az Újpestet kiemelten szankcionálják.

– Mennyi pénzt fizettek eddig ebben a szezonban az MLSZ kasszájába?

– Személyesen én nem összegeztem, de volt egy összeállítás, ami kimutatja, hogy nyolc millió felett jár a klub.

– Milyenek azok a tipikus rendzavarások, rigmusok, bekiabálások? Nyilván a rasszizmust senki sem tűri el, de azon felül mi van még?

– Van egy fegyelmi szabályzata az MLSZ-nek, amibe rengeteg fegyelemsértés van felsorolva. Ezek között szerepelnek egyébként a nézői bekiabálások. Nem akarok belemenni a részletekbe, mert van egy szabályzat, és addig nekünk ahhoz kell alkalmazkodnunk. A hazai szektorból egy 10-20 ember folyamatosan bekiabál valami csúnyaságot, ami nem rasszizmus, leginkább a szarházi MLSZ szokott a jellemző lenni. Én jogászként azt gondolom, hogy az MLSZ egy közintézmény, tehát ezeket a komoly kritikákat bírnia kéne. Az MLSZ ezt nem bírja, tehát ez a mondat százezer forint bírság. Én nem vagyok sportszervezet, szóval remélem nem fognak megbüntetni ezért. Egyébként helyes az észrevétel, mert ez egy véleménynyilvánítás, még ha egy kicsit erős is.

– Ezeket a fegyelmi döntéseket a klub mindig tudomásul veszi, vagy fellebbez, harcol?

– Nagyon kicsi a mozgástér. Az MLSZ-nek van egy fegyelmi bizottsága, aki ezt elhatározza. A fellebbezés, az 300-350 ezer forint befizetésére kötött, és másodfokon is az MLSZ jár el. Néhány kollégámnak volt sikere, utoljára talán Szivics edző eltiltását módosították. Csak halkan jegyzem meg, hogy utána lecserélték az egész másodfokú fegyelmi bizottságot. Nem nagyon látom értelmét a fellebbezéseknek, mert ha olyan kirívó lenne, akkor valószínűleg bírósághoz fordulnánk, de egyébként tudomásul vesszük. Amíg a tulajdonosnak van türelme, és lehetősége ezt kifizetni addig csináljuk. Ezt a pénzt a tulajdonos fizeti, tehát itt van egy objektív felelősség, amit én megint egy kicsit vitathatónak érzek. A tulajdonos fizet mindent, fizeti a rendezőket, akik próbálják a rendet fenntartani, nem olcsó mulatság már ez sem. Itt most az Újpestnél mi többet is tettünk, hiszen a sporttörvény kizárást tesz lehetővé. Ennek a maximális időtartama négy év.

– Hány ilyen renitens van jelenleg, akik nem mehetnek be a stadionba?

– Nem renitenseknek mondanám, hanem szurkolóknak, akik elragadtatják magukat. Március elsejétől működik ez Újpesten, ideáig egy kizárási határozat született, ami egyébként fáj nekünk. Ez egy éves időtartam, nyilván lehetett volna több is, de nem akartuk, mert az egyik főszurkolója az Újpestnek. Az MLSZ is lehetne engedékenyebb, de abba egyetértünk velük, hogy van egy határ, amit nem léphetnek át a szurkolók.

– A polgármester felháborítónak tartja, hogy miért ne lehetne szidni a stadionban az MLSZ-t, amíg ez nem megy át rasszizmusba…

– Amíg nem fenyegető, nem kirekesztő, és nem nyilvánosan botrányt keltő, addig én azt gondolom, ezt el kéne tűrni, hiszen két jog, a szabad vélemény-nyilvánítás és az emberi méltósághoz való jog ütközik egymással. Az MLSZ abszolút közszereplőnek minősül, ezért valamilyen kritikát neki el kell tudni viselni.

– Ebben a helyzetben mit tud csinálni a vezetőség?

– A pályabezárás az egy érdekes kérdés, ami valóban felmerült, mert a tulajdonos úr azt mondta, ez már tényleg kezd sok pénz lenni. Nyilván nem hivatalos a labdarúgók fizetése, de azért nem olyan magas, mint ahogy azt sokan gondolják Magyarországon. Azt gondolom, hogy egy jó labdarúgót már ezekből az összegekből le tudna igazolni az Újpest. Ezért fordult meg a fejében, ha a szurkolók nem működnek együtt, és nem értik meg, hogy az ő csapatuk zsebéből megy ki a pénz, akkor bezárja. Ezzel lehet vitatkozni, hogy jó ötlet, vagy nem, én nem engedek meg magamnak véleményt, de nem is ez a feladatom. Egyébként itt Újpesten speciális helyzet van, mert azt tudni kell, hogy alkalmatlannak nyilvánították a stadiont, egyébként bezárathatta volna a tulajdonos. Itt volt egy nagyon pozitív együttműködés a szurkolókkal, hiszen a stadionnak a tulajdonosa a magyar állam, aki nem hajlandó megcsinálni. Tehát ha így maradt volna, akkor nincs meccs, és nem azért mert bezáratja a tulajdonos, hanem azért, mert nem volt alkalmas. A szurkolók jöttek, és ingyen csinálták meg a kerítést, tehát azokat a hiányosságokat ők pótolták, és így lehetett megrendezni. Ezért mondom, hogy a tulajdonosnak az a célja, hogy a klub működjön, és a szurkolók eljöjjenek meccsre, de ezért talán el is vár valami együttműködést. Nyilván érthető a szurkolók ingerültsége, ha nem megy jól a csapatnak, de azt is meg kell érteniük, hogy a jelenlegi szabályok mellett, kicsit fegyelmezettebben kéne az ő elégedetlenségüket kifejezésre juttatni. A klub nyilván kezdeményeztetni szeretné az MLSZ szabályzatának a módosítását.

– Ha a klubok összefognának, és kicsit az életszerűség felé noszogatnák az MLSZ-t, lenne előrelépés?

– Biztos vagyok benne, hogy ez a többi klubot ugyanúgy zavarja, idegesíti. Az Újpest a legjobban érintett ebben, de ez mindenkinek fáj. Kubatov úr is sokszor elmondta, hogy felelősséggel tartoznak a szurkolók viselkedéséért, de azért őket is bántotta, sőt volt ilyen fellebbezésük is, amikor nem lehetett megállapítani, hogy Fradi-szurkolók voltak-e, vagy nem, és ezt el is fogadták. Újpesttel kapcsolatban még nem volt ilyen döntés, pedig mi is hivatkoztunk rá. Úgy gondolom, hogy a szurkolói kártya sem rendezi ezt megnyugtatóan, hiszen bárki kiválthat egy újpesti szurkolói kártyát, és bemehet oda balhézni.

– A polgármester úr egyenesen azt mondja, hogy a szurkolói kártya idiotizmus…

– Ilyen erősen nem mernék fogalmazni. Majd a jövőben kiderül, hogy van-e ennek létjogosultsága, és hogy hasznos dolog-e. Egyelőre ez egy szabály, felesleges lenne bírálni, inkább meg kell próbálni tenni ellene. Az Újpest próbálja hallatni a hangját, voltak olyan próbálkozásaink, hogy felkerestük a többi klubot, hogy esetleg álljunk össze, és terjesszünk elő együtt egy indítványt, ezek folyamatban vannak.

– Mi lesz a megoldás? Az MLSZ azt mondta, hogy a tulajdonos pályát nem zárhat be, hiszen a pálya nem az övé, és erről csak az MLSZ dönthet. A szektorbezárás már egy alkalmazott fegyver, például a Honvédnál…

– A tulajdonos ettől visszalépett, nem lesz pályabezárás. Megértette ő is, hogy a szurkolókra szükség van, de a szurkolóknak is meg kell érteniük, hogy amíg ez a szabályzat van, addig nekik is együtt kellene működni.

– A tulajdonos úr tényleg kacsintgat arra, hogy eladná a csapatot?

– Úgy tudom, hogy most ő teljes mellszélességgel csinálja ezt a dolgot, kiáll az Újpestért. Ha lesz ebben változás, akkor azt ő fogja bejelenteni. Most teljes erővel azon dolgozik, hogy összekapja magát a csapat. Nyilván érzi, hogy vannak kötelességei neki is, a csapatnak is, és a szurkolóknak is.

Olvasói sztorik