Hírek

Ha magyar mondja, akkor mit okoskodik?!

Szalai László reméli, hogy néhány év múlva magyar sportigazgatója lehet az MLSZ-nek.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Szalai László, az MLSZ edzőképző központjának igazgatója a Sport TV Mai helyzet című műsorában mondta el, hogyan került Bernd Storck, a nemrégiben kinevezett utánpótlás-sportigazgató az U20-as válogatott élére.

– Megérkezett Storck úr, mint utánpótlás-sportigazgató, és látva, hogy az ő felelősségi köre a korosztályos válogatottak működtetése, minőségbiztosítása, irányítása, az én szereplésem okafogyottá vált ennek révén. Én pedig úgy gondoltam, ha ez az irány, akkor nagyon szívesen félreállok, ha ez szükséges, vagy úgy érzi az MLSZ vezetése, hogy Storck úr csinálja ezt a munkát a továbbiakban – emlékezett vissza Szalai László.

Olvasta a némettel való első találkozásáról szóló cikkeket, amelyben az szerepel, hogy megállította őt edzés közben, de ez nem igaz. Azt is felidézte, hogyan történt valójában.

– Éppen edzést tartottam, amikor megérkezett Telkibe, odajött hozzám, én a pálya széléről figyeltem a csapatot, ahogyan éppen játszottak, beszélgettünk néhány szót, és amikor az edzésnek vége volt, bevittem a pályára a játékosokhoz, és bemutattam, ahogyan ezt illik, hiszen ő lett az MLSZ új utánpótlás-sportigazgatója. Kemény a stílusa, talán szokatlan egy kicsit annak, aki embereket irányít, vagy vezetésben dolgozik, vagy tanult mondjuk vezetéselméletet. Szerintem ha valaki új helyre megy, végig szokta nézni, kik dolgoznak, mit csinálnak, kicsit feltérképezi a feladatot.

Szalai szerint az edzői szakmában nem szokás bemenni a pályára, és elmondani, hogyan kellene másképp csinálni a dolgokat…

– Van annak módja, hogy ha valaki, aki vezetőedzőként dolgozik, a kollégájának az irodában később megmondja, hogy mi nem volt jó. Nem biztos, hogy mindig szerencsés a játékosok előtt véleményt nyilvánítani, vagy minősíteni az edzőkollégát, aki dolgozik. De az ő stílusa ilyen, el kell fogadni. Majd ha a vezetés úgy érzi, hogy ez nem megfelelő stílus, akkor gondolom, reagál rá – válaszolta erre Szalai. – Jelen pillanatban ott tartunk, hogy igen, aki külföldről jön, az biztosan jól mondja és vérprofi, ha magyar mondja akár ugyanazt, akkor mit okoskodik?! Általában ez a megközelítés, nem baj, ezt el kell fogadni, ez most ilyen helyzet. Nekünk az a dolgunk, magyar edzőknek, hogy dolgozzunk, tanuljunk, próbáljunk meg felzárkózni minden tekintetben esetleg azon elvárásokhoz, amiket velünk szemben támasztanak. És akkor majd egy néhány év múlva lehet, hogy nem lesz ilyen gond, hogy külföldről kell sportigazgatót hozni a magyar labdarúgásba, mert a magyar labdarúgás is ki tudja termelni a saját edzői közül.

Szalai azt is elárulta, hogy jól érzékelhető Storck egyéni ambíciója, és nem cél, hogy bármiféle újabb konfliktust generáljanak a szövetségen belül.

– Nagyon jól el vannak határolva a feladatkörök és felelősségi körök, Storck úr feladata és felelőssége a korosztályos válogatottak működése, az enyém az edzőképzés rendbetétele, modernizálása, megreformálása – magyarázta Szalai László. – Nagyon bízom abban, hogy Storck úr másik feladata is ennyire motiváltan előtérbe fog kerülni, az akadémiák működését is neki kell irányítania, a szakmai irányt megadnia, a minőséget biztosítania, kontrollálnia. Tehát ha ez a két dolog nála összeér, és ilyen lelkesen fogja csinálni, mint amilyen a belépője volt a korosztályos-válogatottaknál, abból a magyar labdarúgás csak profitálhat.

Nem mellesleg Szalainak is eléggé sarkos véleménye van a magyar edzői szakma jelenlegi helyzetéről, de éppen azért dolgozik, hogy jobb legyen az edzői kar megítélése. Az U20-as válogatott jelenlegi állapotáról is beszélt.

– Objektíven mindent mértünk, pontosan annak érdekében, hogy lássuk, honnan indulunk és hol tartunk, akár menet közben is. Ezt megmutattuk a médiának, ők is látták, hogy bizony történt előrelépés, elsősorban kondicionális, illetve csapattaktikai tekintetben. Nagyon bízom benne, hogy ez a fajta felkészülés, felkészítési folyamat tovább folytatódik, és a nyári világbajnokságra olyan állapotba kerülnek ezek a játékosok, hogy fel tudják venni a versenyt a világ élvonalával.

Olvasói sztorik