NB I

Szalai László: nem nyaralni megyünk Új-Zélandra

Nem biztos, hogy ott van a helyünk a vébén; Kalmár Zsoltot nem akarja elengedni a német klubja.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szalai László szövetségi edző szerint a magyar válogatott nem nyaralni megy a május 30-án kezdődő új-zélandi U20-as világbajnokságra, hanem tovább akar jutni a Brazíliát, Észak-Koreát, valamint az afrikai selejtező győztesét felvonultató csoportból.

A szakember az MLSZ szerdai sajtóbeszélgetésén azt mondta, a csapat tulajdonképpen ajándékba kapta a vébé-részvételt, mert míg más együtteseknek ehhez selejtezőket kellett megnyerniük, addig a magyaroknak elég volt a tavaly nyári, hazai rendezésű U19-es Európa-bajnokságon egy csoportmérkőzésen győzniük.

– Meg kellett és meg kell értetnünk a játékosokkal, hogy bár nem biztos, hogy ott van a helyünk a vébén, élnünk kell a lehetőséggel – jelentette ki Szalai László, és a feladat nehézségét érzékeltetve bemutatta a mértékadónak tartott német transfermarkt.de portál adatai alapján összeállított listát, amely szerint a magyar válogatott értéke 1,43 millió, míg a brazilé 38,55 millió euró.

A szakvezető kitért arra is, hogy miként kezelték a futballisták a hazai U19-es kontinenstornán nyújtott gyengébb teljesítményük (3-1-es és 6-1-es vereség) és hozzáállásuk miatt őket ért kritikákat.

– Természetesen ők is olvasnak újságot, nézik az internetet, és nyilvánvalóan fájt nekik az, ahogyan kikezdték őket, ugyanakkor senkit sem hibáztattak ezért – mondta a szövetségi edző, és hozzátette, neki az is a feladata, hogy egyfajta lelki pluszt adjon a játékosoknak, s felébressze bennük a vágyat, hogy megmutassák, valóban jó labdarúgók.

Szalai jelezte, a keret külföldön játszó tagjait ki kell majd kérni a klubjaiktól, az U20-as világbajnokság ugyanis olyan időpontban lesz, amely érinti az egyesületek programjait is.

– Magyarországon nem lesz gond, a légiósokkal viszont az a helyzet, hogy ki kell utaznunk tárgyalni a lehetőségekről, mert például a Kalmár Zsoltot foglalkoztató német másodosztályú RB Leipzigtől levélben azt a választ kaptuk, hogy a játékos már felnőtt futballista, ezért semmiféle korosztályos eseményre nem kívánják elengedni – mondta a szövetségi edző.

A magyar válogatott New Plymouth városában játssza majd csoportmeccseit, elsőként június elsején a Koreai NDK-val, majd három nappal később Brazíliával, végül június 7-én Afrika bajnokával. A hat csoportból az első kettő és a négy legjobb harmadik jut tovább, a nyolcaddöntőtől pedig egyenes kieséses rendszerben folytatódik a torna. A döntőt június 20-án rendezik.

A magyarok legutóbb a 2009-es, egyiptomi U20-as vébén szerepeltek, akkor bronzérmet nyertek.

Olvasói sztorik