NB I

Komplexusos diktátor az MLSZ-ben

A német utánpótlás-sportigazgató, Bernd Storck minősíthetetlen stílusban beszélt az edzőkkel a játékosok előtt.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Bernd Storck két hete irányítja a Magyar Labdarúgó Szövetségnél az utánpótlásképzést, de máris menesztett több szövetségi edzőt. Az MLSZ szerint ez természetes egy rendszerszintű változtatásnál.

Az U21-es válogatott edzőtáborában délelőtt megjelent egy figura, egy bizonyos Bernd Storck, de az edzést vezénylő Szalai László sem tudta, hogy ő kicsoda. Előtte Vági Márton főtitkár jelezte neki, hogy jönni fog egy mikulás, de hogy pontosan ki, azt nem árulta el – így emlékezett vissza egy MLSZ-közeli forrás arra, hogyan szereztek tudomást a szövetségi edzők Storck érkezéséről. Aznap délutánra kiderült, hogy a német szakember már korábban leszerződött a szövetség utánpótlás-igazgatójának – írja azorigo.hu.

Az U20-as válogatott a nyári világbajnokságra készül. Az eredetileg csak az edzőképzés vezetőjeként dolgozó Szalai először nem akarta átvenni a csapat irányítását, aztán mégis elvállalta, de csak pár hónap jutott neki. Néhány napja le kellett volna adnia az MLSZ-ben a vébécsapat bő keretének névsorát, de Storck egyelőre nem engedte. Azt mondta, ő csak úgy tud felelősséget vállalni az utánpótlásért, ha maga irányítja a csapatot, ezért vette el az U20-as és az U21-es válogatottat Szalai Lászlótól.

Storck az U21-es válogatottnál civilben besétált az edzésre, elkezdett instrukciókat osztogatni, kritizálta a bemelegítést, majd azt is, hogy az edzésen milyen gyakorlatokat végeznek. Ugyanígy járt Belvon Attila, az U17-es csapat edzője, akinek szintén megszakította az edzését, majd elővette a kapusedzőket, az erőnléti edzőket és a gyúrókat is. Egy másik MLSZ-es forrás szerint a német azt mondta Belvonnak, hogy az U17-es csapathoz hoz egy német pályaedzőt, és ha kijutnak az Európa-bajnokságra, ez a német ott már Belvon helyén, szövetségi edzőként fog dolgozni. Belvon ennek ellenére – egyelőre – maradt a posztján.

Nem úgy ifj. Mihalecz István, az U16-osok edzője, akinek távoznia kellett, és hamarosan újabb utánpótláscsapatoktól meneszthetik a szövetségi edzőket, a helyükre pedig német szakemberek érkezhetnek.

Storck a Bozsik-program egyik vezetőjével, a tavaly létrehozott tanácsadó testület titkárával, Kiss Baranyi Sándorral is összeveszett, amikor azt kérte tőle, hogy két órán belül tegyen elé dokumentumokat arról, az NB I-es és NB II-es kluboknál korosztályokra lebontva milyen utánpótlásmunka folyik, milyen edzésterv alapján készülnek.

Az Origo több forrása is állította, hogy Storck minősíthetetlen stílusban beszélt a magyar szakemberekkel a játékosok előtt, rombolva ezzel az edzők tekintélyét a gyerekek előtt.

– Szerintem ha valaki munkát vállal egy idegen országban, akkor nem erőfitogtatással illene kezdeni, hanem előbb tájékozódni, leülni mindenkivel beszélgetni. Ez az ember kisebbségi komplexusokkal küszködik, még be sem mutatkozott, de már parancsolgat, megalázza az embereket, játssza a diktátort. Márpedig a diktátorokat mindenhol meg szokták buktatni – mondta egyikük. Elismerte ugyanakkor, kívülről valószínűleg csak annyi látszik mindebből, hogy egy német szakember végre rendet tesz magyar fociban.

Dárdai ajánlotta be

Azt már korábban tudni lehetett, hogy Dárdai Pált gyakorlatilag Storck fedezte fel annak idején a Herthának, még játékosként, és azóta is remek a kapcsolatuk. Többek szerint a magyar válogatott szövetségi kapitánya ajánlotta be Storckot az MLSZ-be, ezért van nagyon erős pozícióban. Storck úgy lett az utánpótlás vezetője, hogy előtte Dárdain kívül senki más véleményére nem voltak kíváncsiak az MLSZ elöljárói – az Utánpótlás Tanácsadó Testületére sem, amelyet az MLSZ hozott létre a tavalyi U19-es Európa-bajnoki kudarc után, éppen konzultációs céllal. Dárdai Pál, Garami József, Herczeg András és Tamási Zsolt a tagja, de utóbbi utóbbi három szakembert nem kérdezték meg Storck kinevezése előtt.

– Most Csányi Sándor elnök és Vági Márton főtitkár testesíti meg a teljes MLSZ-t, ketten döntenek mindenről. Ott tartunk, hogy egy közgazdász és egy bankár eldönti a magyar labdarúgás jövőjét – magyarázta egy másik, szintén neve elhallgatását kérő, MLSZ-közeli forrás.

A Bernd Storcknak feltett kérdésekre az MLSZ kommunikációs osztálya válaszolt egy diplomatikus levélben, amelyben a többi között az áll, hogy a német szakember röviddel a munkába állása után valamennyi hozzá tartozó terület vezetőjével és munkatársaival konzultált, ismertette szakmai elképzeléseit és jelezte elvárásait is.

„Bernd Storck a szakmai stábtagokkal történő konzultációk után folyamatosan alakítja ki a vele együtt dolgozó stábot, amelyhez a közeljövőben csatlakozhatnak akár újabb német szakemberek is. Azok a munkatársak, akik a sportigazgató által megfogalmazott kritériumoknak megfelelnek, továbbra is élvezik a bizalmát, ezek közé tartozik Belvon Attila is. Az új szemléletet igénylő munkához való alkalmazkodás átmeneti konfliktusokkal, súrlódásokkal járhat, de ez természetes folyamat egy rendszerszintű változtatás esetén mindaddig, míg e konfliktusok a fent említett célok elérését szolgálják, mint jelen esetben is” – írta az MLSZ kommunikációs osztálya.

Olvasói sztorik