NB I

Tarsoly Csaba a rossz döntések embere

Az ETO Park felépítése és a bajnokcsapat sem tette közkedveltté Győrben a megbukott tulajdonost.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Hírek, pletykák, értesülések, találgatások, nyilatkozatok és elemzések egyaránt napvilágot láttak már a Győri ETO FC helyzetével kapcsolatban a Quaestor-csőd bejelentése óta. Most arra voltunk kíváncsiak, hogy látja a Tarsoly Csaba-féle időszak pozitívumait és negatívumait, valamint a jelenlegi helyzet kilátásait a Rangadó.hu állandó szakértője, Hajszán Gyula, a Rába ETO és a válogatott egykori klasszisa, győri önkormányzati képviselő.

– Mindenki tapsolt örömében, amikor Tarsoly Csaba idejött, mert hasonló helyzet állt elő, mint most. Megszűnőfélben volt a klub, és ha nincs új befektető, új gazda, akkor tényleg megszűnt volna a csapat. A Rába teljes mértékben kiszállt belőle, és leamortizálták az egyesületet, de ő az érkezése után megmentette, ezért a mai napig mindenki – én is – ezt tartja a legnagyobb pozitívumának. Amikor bejelentette az új stadion tervét, akkor a szkeptikusok már elkezdték, hogy ebből sem fog sok jó kisülni, mert befektetésnek szánja a csapatot, nem azért, hogy építse, és újra jó foci legyen, vagy visszajöjjenek a Verebes-korszak sikerei. Ennyi idő távlatában azt gondolom, hogy ez igaz is lett – kezdte Hajszán Gyula.

– Már az elején volt két rossz döntése, két rossz edzőválasztása, ami nem volt szimpatikus a szurkolóknak, és szakmailag sem volt indokolt. A részleteket most nem szeretném ecsetleni, legyen elég annyi, hogy Varga Zoltán visszahozatalával Tarsoly kinyilvánította, hogy szembemegy a szurkolókkal. Kirúgott két olyan edzőt, akit nem kellett volna. Kiprich Józsefet elfogadták, kezdett beindulni a társaság, de fogta magát, és egyik napról a másikra megköszönte a munkáját és elküldte. Aztán Csertői Auréllal ugyanezt csinálta, holott úgy gondolom, nagy mértékben neki köszönhető, hogy ez a csapat bajnokságot nyert, mert annak a társaságnak az alapjait szinte ő rakta le. Mindenki számára érthetetlen volt, hogy ezek miért történtek.

– Sok olyan döntése volt, amit sokan nem értettek. Egy elnök nem engedheti meg magának – még akkor sem, ha tulajdonos-elnök –, hogy kijelentse, őt nem érdeklik a szurkolók, nem kell meccsre menni, nem kötelező, sőt visszaadja a pénzüket. Ilyen a világon nincs, ilyet nem lehet csinálni. A stadionépítés körül is nagyon nagy problémák adódtak, az sem volt zökkenőmentes időszak. A létesítmény végül olyan lett, amilyen… Két verzió volt, az egyik arra az esetre, ha megkapjuk az Európa-bajnokság rendezését. Akkor a mostani Fradi-stadionhoz hasonló épült volna itt is. Én is láttam a terveket, az mindenhol zárt lett volna, de végül egy ilyen, senki által nem szeretett valami lett belőle. Hogy szép, azt nem mondanám, de új – fogalmazott.

– A szurkolók nem nagyon kedvelik Tarsoly Csabát, véleményem szerint nem nagyon tudták elfogadni, sőt a csapat játékát sem fogadták el, még a bajnoki cím időszakában sem, mert az nem volt valami látványos futball. Sok győri fiatalt kiebrudaltak innen, nem használták fel a tehetségeket. Egervári Sándor korszaka volt legutóbb nyugodt, de őt is egyik pillanatról a másikra kirúgta, ki tudja, miért?! Ezek mind olyan döntések voltak, amelyek kifelé, a szurkolók felé megmagyarázhatatlannak és érthetetlennek bizonyultak. Ez haragot váltott ki az emberekből, olyannyira, hogy több ismerősöm – akik már a mi meccseinken is ott voltak, idegenben is – azt mondta, hogy amíg Tarsoly itt van, ők nem mennek ki a mérkőzésekre. Most mondjam azt, hogy az ő személye miatt sokan nem jártak meccsre?!

– A stadion, az akadémia, a bevásárlóközpont és a szálloda átadása is sokat csúszott, ott is problémák voltak a nyitással, a pláza a mai napig szinte üresen tátong, nem tudom, mennyi hasznot hozhat… A szurkolók tizenkét pontjában sok igazság van, amivel én is egyetértek. A lényeg az, hogy tiszta vizet a pohárba, de amíg nincs konkrét tényállás, amíg nem lehet átlátni a helyzetet, addig bármit is mondunk, az találgatás. Alakulhatnak jól, pozitívan a dolgok, de nyilvánvaló, hogy jelenleg minden időfüggő. Most kapott százhúsz napot a csődnek köszönhetően, ez arra elegendő, hogy végigjátsszák a bajnokságot, tehát addig mindenképpen van ETO. Hogy az ifjúságiak vagy a profik fognak-e játszani, azt majd a közeljövőben eldől.

– A Quaestor problémái nem új keletűek, ha ezt két év alatt nem tudta vagy nem akarta orvosolni, és a sok-sok alcégéből éppen arra a háromra kellett kiterjesztenie a bukást, amelyik az ETO-val kapcsolatos, akkor szerintem ez tudatos volt. Ha két év alatt nem tudta rendezni a csapat dolgait, akkor honnan tudjuk, hogy három hónap alatt sikerül neki? A játékosok felé ez nagyon jó duma, de a realitását nem látom. A város hozzáállása egyértelmű, a polgármester nagyon jól mondta, hogy a sok gyereket nem szabad szélnek ereszteni, őket mindenképpen meg kell tartani. Ugyanakkor az is biztos, hogy a profi csapatot nem fogja az önkormányzat szponzorálni, de az utánpótlást igen – mondta.

– Ahogy Borkai Zsolt mondta – ez engem is meglepett egy kicsit, de másként valóban nem menne –, az egésznek a fenntartását vállalná állami segítséggel a város. Ehhez persze az is kellene, hogy a szponzorok visszajöjjenek, vagy újak érkezzenek, amikor tisztábban fogunk látni. Egyáltalán nem szabad a gyökereket egy ember tönkretenni. Az újraépítkezés nagyon sok időt venne igénybe, ezért valamit meg kell tartani a jelenből. Nem jó hozzáállás, hogy hagyjuk a francba az egészet, és majd lesz, ami lesz. Nagy felelősség lesz a polgármesteren, de biztos vagyok benne, hogy meg fog ennek felelni.

– Nem tudom megjósolni, mikor fog kiderülni, hogy mennyi az annyi. Ezt azért kell mindenképpen megvárni, mert addig nem lehet lépni. Nagyon sok mindent el fog dönteni például, hogy lesz-e licit, és ha igen, ki fog licitálni, miért és mire? Az annak idején felvett 17.6 milliárd forintos kölcsön – ami már majdnem 30 milliárd – miatt érdekes kérdés lesz, hogy a futballklubot, a bevásárlóközpontot, illetve a szállodát működtető gazdasági társaságot szét lehet-e bontani? Ha ezt nem egységenként külön-külön vették fel, hanem az egészre, akkor lehet-e külön kezelni? Ha külön nem megy, akkor nem tudom, mi lesz… Nem biztos, hogy a profi csapat megkapja a licencet a következő szezonra. Hogy hol fogják folytatni, illetve kimarad és ki nem, azt szintén nem lehet tudni. Lutri az egész, ameddig nincsenek konkrétumok – zárta gondolatait Hajszán Gyula.

Olvasói sztorik