NB I

Győri jövő: nem a pályán dől el

Az sem elképzelhetetlen forgatókönyv, hogy egyesül az ETO és a másodosztályú Gyirmót FC.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Elképzelhetetlen, hogy egy focimániás miniszterelnök hivatali idején a Fideszhez közel álló klubtulajdonos labdarúgócsapata a Magyar Olimpiai Bizottság elnökének városában megszűnjön – így sűríthető egyetlen mondatba a győriek véleménye az ETO sorsáról a Népszabadság szerint.

A kisalföldi együttest nyilvánvalóan megmentik, bizonyára a mi pénzünkből – teszik hozzá azok, akik nem lelkesednek a sportág több évtizede funkcionáló, azaz sehogyan sem működő magyar változatáért, és a csődbe ment Quaestor által épített stadionban sem köpködtek még szotyolát.

A tulajdonos pénzügyi botránya miatt egyelőre ingatag talajon álló klub mindenesetre sietett megnyugtatni szurkolóit. Arról tájékoztatta őket, hogy péntek éjfélig, a határidőig eleget tett a jövő évi NB I-es szerepléshez elengedhetetlen licencbeadási követelményeknek. A drukkerek kedélyét ezzel együtt is borzolta az Audi megjósolható bejelentése, miszerint a kialakult helyzetben felbontja a szponzori szerződést a profi csapatot üzemeltető tulajdonossal.

Ám az autógyár magyarországi leányvállalata – amelynek német anyacége résztulajdonosként is brutálisan nagy összegekkel támogatja a Bayern Münchent, és más együtteseket is szponzorál a világon – nem száll ki a győri futballból, csak ezután az ETO utánpótlását finanszírozza. A várostól – az eddigi megnyilatkozások alapján – hasonló magatartás várható. „Fontos, hogy a jövőben is fiatal győri tehetségek nőhessenek fel az ETO-pályán” – írta közleményében Borkai Zsolt polgármester. Ehhez azonban „teljesen tiszta viszonyok” megteremtésére van szükség – szögezte le.

„Bízom benne, hogy ha ez megtörténik, ismét olyan összefogás alakulhat ki a fiatalok és a csapat jövője érdekében, amely eddig is jellemezte Győr városát és a magyar sportot.”

A hitelező Magyar Fejlesztési Bank jelzálogával terhelt Quaestor-létesítmények nyilván az államra szállnak át. A profi csapat pedig új támogatókat talál – nem lennénk meglepve, ha többnyire állami cégek nevei virítanának a zöld-fehér pólókon –, nem annyira a segítség szponzori, sokkal inkább politikai haszna miatt. A magyar focit támogató vállalatok eddig sem a hazai futball marketingértéke miatt nyúltak a zsebükbe, hanem azért, mert tudták: ezek a gesztusok bőven megtérülnek majd a pénzosztás egyéb pályáin.

A győri drukkerek fejében él egy másik forgatókönyv is. Miért ne vehetnék át a biztonságosabb napokat megélt ETO működtetését a hulladékhasznosításban milliárdossá lett Horváth-testvérek (Ernő és Ferenc)? Ők jelenleg annak a Gyirmótnak a másodosztályú csapatát tartják fenn, amely közigazgatásilag is része Győrnek. Vagy akár össze is olvadhatna a két klub – vetik fel többen is a városban.

A Győr hétfő este 7-től a Pápát fogadja NB I-es mérkőzésen. A törzsszurkolók azt ígérték a kapusként a mostaniaknál valószínűleg kisebb bravúrokra kényszerülő Szasa Sztevanovics sportigazgatónak: jelenlétükkel demonstrálják, hogy számukra fontos a csapat. Ám azt bizonyára ők is tudják, hogy az ETO jövője nem a futballpályán dől el – írja a nol.hu.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik