NB I

Hétről-hétre a barátai ellen játszik

Kanta József a dobogóra hajt, és úgy véli, a Videoton már csak elveszíteni tudja a bajnoki címet.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Ott folytatta a tavaszt az MTK, ahol az őszt befejezte. A fővárosi kék-fehérek a Paks elleni 3-1-es győzelemmel változatlanul a második helyen állnak a tabellán, és hat pontra vannak a Győrben döntetlent játszó Videotontól. A télen alig változó gárdát a felkészülés alatt rengeteg sérülés sújtotta, de lassan rendbe jönnek a hiányzók is. A csapatkapitány, Kanta József a DigiSport televízió reggeli adásában beszélt tavaszi várakozásairól.

– Ilyen folytatásra számítottak az alapozás során?
– A felkészülés alatt végig azon dolgoztunk, hogy próbáljuk ott folytatni, ahol abbahagytuk. Úgy gondolom, ez sikerült, hiszen a győzelem a legfontosabb. Az egy másik kérdés, hogy azért nem nyújtottunk olyan teljesítményt, amit előzőleg vártunk magunktól. A három pont azonban a nevünk mellett van, és ez volt a legfontosabb ezen a mérkőzésen – kezdte Kanta József.

– A hosszú szünet után minden csapat számára komoly feladat visszatérni a tétmeccsekhez. Tartottak emiatt a Paks elleni találkozótól?
– Nem csak emiatt tartottunk a mérkőzéstől, hiszen nagyon jól ismerjük az ellenfelet. A Paks nagyon jól összerakott csapat, nem véletlenül állt egész ősszel a tabella első felében. Sok korábbi MTK-játékos játszik a Paksban, tehát jól ismeri egymást mindkét csapat. Pontosan egy ilyen küzdelmes, hajtós meccsre számítottam, és örülök, hogy végül mi kerekedtünk felül.

– Gyakorta találkozhat azzal az élménnyel, hogy korábbi MTK-játékosokkal kerül szembe a pályán. Ez örömteli, vagy inkább dühítő?
– Ezek a játékosok nem csak a csapattársaim voltak, hanem nagyon jó barátaim is. Ebben azonban nincs semmi furcsaság, a futball ilyen. Sokszor változik a csapatok összetétele, úgyhogy szerintem ez a foci velejárója.

– Ha a Vasas számára jól alakulnak a dolgok, akkor az ősszel például Vass Patrikkal is farkasszemet kell néznie…
– Nagyon sajnálom, hogy most már nem egy oldalon küzdünk a pontokért. Természetesen szurkolok neki, hiszen nagyon jó barátomnak tartom Patrikot, szerettem vele futballozni. Furcsa érzés lesz, ellene még nem kellett fociznom. A szintén a Vasasban szereplő Bori Gáborral együtt nőttünk fel az MTK-ban, együtt értünk el sikereket, de vele kapcsolatban már megszoktam, hogy egymás ellen kell harcolnunk. Vass Patrikkal ez egy újdonság lesz.

– Mivel ön szerepel a posztján, ezért már régóta szélsőt játszott, és tulajdonképpen ön miatt távozott…
– Elég kellemetlen szituáció ezt így kijelenteni. Természetesen beszélgettünk ilyen dolgokról, de ez kicsit ki lett élezve. Nincs feltétlenül szó szerint így, hogy miattam távozott. Neki is megvannak az adottságai, az ifiben hasonló pozícióban futballozott, és azon a poszton nőtt fel, ahol én is játszom. Ezt a posztot kedveli a legjobban, és szerinte ezen tudna a legjobb teljesítményt nyújtani. Úgy gondolom, hogy amikor a szélen játszott, akkor is nagyszerűen helytállt. Ilyen a futball, sokszor lépni kell egyet, Vass Patrik szeretett volna azon a poszton játszani. Ezt el kell fogadni, és sok sikert kívánni neki.

– A felkészülés során rengeteg sérültjük volt. Rendbe jönnek lassan a hiányzók?
– Talán most már nincs is konkrét sérült játékosunk. Deutsch Bence az, aki hosszabb időre kidőlt. A felkészülés alatt elég sokan sérüléssel bajlódtak, de most már teljes értékű munkát végeznek. Most már csak azon múlik, mikor nyerik vissza a megfelelő állapotukat, és mikor lendülnek formába.

– Ki hiányzik közülük a legjobban? Hegedüs kapus vagy Poór Patrik?
– Mindketten nagyon hiányoznak, hiszen meghatározó tagjai voltak az ősszel a csapatnak. A Paks elleni mérkőzésen is látszott azonban, hogy megfelelően tudjuk őket pótolni. Nyilván velük azért még egy szinttel jobb játékra lennénk képesek.

– A második hely megőrzése realitás a tavasszal, vagy akkor is elégedett lenne, ha egy helyezést visszacsúszva a dobogón maradnának?
– A játékosokkal és edzőkkel azt a célt tűztük ki, hogy a dobogót most már nagyon szeretnénk elérni. Ilyen szempontból mindegy, hogy a második vagy a harmadik helyen végzünk. Titkon ezt tűztük ki magunk elé, és ezért fogunk megtenni mindent. Természetesen lesznek akadályozó tényezők, több nagyon erős csapat van mögöttünk, és túl sok mérkőzés van ahhoz, hogy magabiztosnak tűnjön az előny. Néhány meccs alatt sok minden változhat, de minden mérkőzést saját bajnoki döntőnek kell felfogni, hiszen egy-egy találkozóval elúszhat a jó forma, amiben vagyunk. Nem szabad visszaélni ezzel a lehetőséggel, amit eddig elértünk. Folytatni kell tovább a küzdelmet, és lehetőleg minél több pontot szerezni.

– A többször idegenben játszó Videotontól elvehető a bajnoki cím?
– Nagyon sokat számít, hogy idegenben több meccset kell játszaniuk, hiszen idegenben sokkal nehezebb begyűjteni a pontokat. Tény, hogy a Videoton az ősszel kiemelkedett a magyar labdarúgásból. Most már azon a szinten vannak, hogy mindenki őket akarja megverni, és nyilván ezzel mi is így vagyunk. Amíg matematikailag nem dől el a bajnoki cím, addig mindenki küzdeni fog, hogy beérje őket. Mi is így leszünk, és remélem, hogy meglesz rá a lehetőségünk. Úgy gondolom azonban, hogy ezt a bajnokságot a Videoton már csak elveszítheti.

– A stadionépítés miatt az MTK mindig idegenben játszik, hogy ízlik önnek a Bozsik-stadion, mint albérlet?
– Szívélyesen fogadtak minket, és most már szinte hazai pályának tekintjük a Bozsik-stadiont. Elég nehéz volt megszokni, de az eredmények azt mutatják, hogy a csapat könnyen alkalmazkodott ehhez, és jó teljesítményre képes „hazai” pályán. Semmi kivetnivaló nincs abban, hogy a Honvéd pályáján kell játszanunk.

– A hétvégén vendégként lépnek pályára a Honvéd pályáján. Milyen mérkőzésre számít a nehéz helyzetben lévő kispestiek ellen?
– Mi is voltunk hasonló szituációban, amikor a tabella hátsó feléhez tartoztunk. Tudjuk jól, hogy milyen érzés olyan meccseket játszani, amikor égetően szükséges a három pont. Nem lesz könnyű mérkőzés, arra készülünk, hogy a Honvéd minden eszközt be fog vetni annak érdekében, hogy begyűjtse a három pontot. Bízom benne, hogy a jó formánk kitart, és győzni tudunk.

– Kemenes Szabolcs ott lesz a Honvéd kapujában? Legutóbb azt mondta, hogy soha többet nem akar ön ellen játszani…
– Az utóbbi években rendszeresen sikerült bevennem Szabi kapuját, és általában egy mérkőzésen nem is egyszer. A legutóbbi két-három meccsen talán mindig dupláztam. Ezek azonban nem számítanak, ezzel nem foglalkozom. Kemenes akkor olyan érzelmi állapotban volt, hogy ez jött ki belőle. Én lennék a legboldogabb, ha a mostani meccs után is hasonló érzelmi állapotba sodornám, de nem ez a legfontosabb. Tisztelem annyira Szabit, hogy nem kell erről túl sokat beszélni.

– Az MTK az egyetlen csapat, amelynek nincs döntetlenje. Ennek mi lehet az oka?
– Ez egy jó kérdés, de annak örülök, hogy viszonylag sok meccset meg tudtunk nyerni. Ha megnyeri a csapat a mérkőzést, akkor nem számít, hogy van-e döntetlen, vagy sem. Azok a döntetlenek hiányoznak, amikor kikaptunk, és nem sikerült pontot szereznünk. Jó néhány olyan összecsapás volt, ahol vereséget szenvedtünk, de bőven benne volt akár a döntetlen is. A sok győzelem mellett néhány döntetlennek azért örültem volna.

– A jó szereplésük bizonyíték arra, hogy lehet az NB I-ben sikeresen futballozni magyar fiatalokkal?
– Úgy gondolom, hogy nem csak a mi példánk mutatja ezt. Van néhány csapat, amely elég sok magyar játékost foglalkoztat. Természetesen sokat számít, hogy elég sok saját nevelésű játékosunk van. Az MTK rendszere meghatározó válasz erre a kérdésre, hiszen évek óta ugyanaz a játékrendszer van, amelybe a játékosok könnyen be tudnak illeszkedni. A fiatalok is ebben a szisztémában játszanak, és ha feljönnek, akkor könnyebben alkalmazkodnak ehhez a stílushoz. Az MTK erejét inkább ebben érzem, és magyar játékosokkal ez sokkal jobb érzés.

Olvasói sztorik