NB I

Eladósorba került az Újpest

Az egykori államtitkár tagadja, hogy tárgyalásban áll a belgával, aki négymilliárdot kér a klubért.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Jól értesült újpestiek azt pletykálják, hogy egy volt kormánytag kezébe kerülhet az Újpest FC. Állítólag az egykori infokommunikációs államtitkár, Vályi-Nagy Vilmos tárgyal a klub megvételéről Roderick Duchatelet-vel – írja a cink.hu.

Az elmúlt években többször is felröppent a hír, miszerint a futballbefektetéseiről ismert Duchatelet-család kivonul Magyarországról, de ez végül sosem történt meg, Duchatelet ingatlanok sorát vásárolta meg Budapesten. Most mégis azt hallani újpesti forrásokból, hogy árulja a klubot, sőt már konkrét ártárgyalások zajlanak egy magyar befektetővel. A cikkben az áll: hárommilliárd forint körüli összeget kínálnak a klubért, a belga viszont négymilliárd fölött szeretne kapni érte. A továbbiakban állítólag már egy fillért sem akar az Újpestre költeni, olyannyira, hogy a legfrissebb pletyka szerint olyan napi kiadásokra sem ad pénzt, mint a tisztítószerek.

A vevő – vagy a vevő nevében tárgyaló ember – pedig a bennfentesek szerint Vályi-Nagy Vilmos, aki a VPOP-ban egészen a dandártábornoki címig és az országos parancsnokhelyettességig vitte informatikai és gazdasági vonalon, hogy 2010-ben átigazoljon a kormányzatba, ahol 2012-ig kormányzati informatikáért felelős helyettes államtitkár, majd 2014-ig államtitkár volt.

Az eseményekre rálátók szerint a miniszterelnök megelégelte, hogy Duchatelet alatt sorvadozik az Újpest, ez is magyarázhatja egy volt kormánytag esetleges feltűnését. Vályi Nagy egyébként nem most tűnt fel a focicsapat közelében. Amikor az Újpest tavaly nehéz helyzetbe került, az NB I-es indulási jog átruházása után Duchatelet többek között neki is nyilvánosan köszönetet mondott a segítségéért. A Pesti Riport szerzője meg is jegyezte, hogy Vályi Nagy szerepe titokzatos volt az ügyben.

Az origo.hu megkeresésére Vályi-Nagy Vilmos tagadta, hogy az Újpest FC megvásárlásáról tárgyalna a belga tulajdonossal. „Nem vagyok abban a helyzetben, hogy ilyen összegekről tárgyaljak, de szerintem nem is ér ennyit a csapat” – mondta az egykori államtitkár.

Azt ugyanakkor az origo klubközeli forrásai is megerősítették, hogy miután csalódott a támogatás hiánya miatt, és havonta tízmilliókat bukik, Roderick Duchatelet valóban vevőt keres a csapatra, csak egyelőre nem talál.

Az újpesti csapat működtetésének költsége állítólag havonta 80-100 millió forint, ennek 50-60 százalékát teszik ki a bevételek, a maradékot a tulajdonosnak kell állnia. Az új cégnek tartozása nincs, mindent pontosan fizet.

Úgy hírlik, Duchatelet csalódott, mert arra számított, hogy talál egy vagy több igazán komoly szponzort a terveihez, de eddig nem járt sikerrel. Amikor 2011-ben idejött, kormánykörökből biztatták, ezért azt remélte, támogatást is kap majd, akár áttételesen. Most már eladná a csapatot, ha lenne vevő. Érdeklődő egyébként már volt több is.

Olvasói sztorik