NB I

Az érem másik oldala

Csehi István visszautasítja Roderick Duchatelet vádjait, és dokumentumokkal bizonyítja ártatlanságát.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Kedden sajtótájékoztatót tartott az Újpest FC korábbi ügyvezetője, Csehi István. Az esemény az előre megjósolt forgatókönyv szerint zajlott, mert már a kezdés előtt tudni lehetett, hogy a belga tulajdonos, Roderick Duchatelet minden állítását cáfolni fogja az egykori sportvezető. Így is történt.

Csehi délután kettőkor pontról-pontra végighaladva minden egyes ellene felhozott vádat megkontrázott, és ezt iratokkal támasztotta alá.

A korábbi ügyvezető elmondta, hogy Roland Duchatelet – az Újpest FC jelenlegi tulajdonosának édesapja – már 2006-ban megszerezte a csapatot működtető gazdasági társaság 49,85 százalékos üzletrészét az általuk közvetetten irányított Costerlau Kft-n keresztül, így Roderick Duchatelet-nek mindenre volt rálátása.

Csehi István visszautasította azokat a vádakat, amelyek arra irányulnak, hogy megkárosította volna az újpesti klubot. A volt ügyvezető kijelentette, semmilyen büntetőeljárás nem folyik ellene, és minden egyes kifizetett összegről el tudnak számolni.

A korábbi ügyvezető két játékost is említett, Rajczi Péter és Kabát Péter személyében. A tulajdonosváltás után minden játékossal új szerződést kötöttek, de a jelenleg Mezőkövesden futballozó támadót a szakmai stáb egyik része meg akarta tartani, a más része viszont nem tartott rá igényt. Így féléves próbaidőszakban egyeztek meg, amelynek lejára után ismét életbe lép Rajczi Péter eredeti szerződése. Kabát Pétertől viszont meg akart szabadulni a belga tulajdonos, de a tanácsadók figyelmeztették, hogy ez jogilag nem egyszerű, és ha felbontják a szerződését, akkor sokat kell fizetnie a csatárnak.

Csehi István elmondta, hogy a több tízmilliós jutalékot követelő BTC nem az ő területe volt. A játékosok leigazolása, értékesítése más hatáskörébe tartozott, így erről érdemben nem tud beszélni. Roderick Duchatelet állítása szerint a BTC olyan játékos üzletek kapcsán kért jutalékot, amelyekben a tanúvallomások alapján nem is vett részt a cég.

A korábbi ügyvezető hazugságnak nevezte azokat az állításokat, miszerint tízmilliókat vett fel a klub kasszájából. Ezt a korábbi gazdasági igazgató, Szemrád Gábor felmondásáról szóló, 2012 márciusában kitöltött dokumentumokkal támasztotta alá, melyek szerint Duchatelet minden korábbi intézkedésről tudott és azokat jóvá is hagyta.

Csehi István közölte, hogy Roderick Duchatelet hatalomátvétele után senki nem kezdeményezhetett pénzmozgósítást a klubnál a belga tulaj tudta nélkül, így lehetetlen is lett volna bármilyen összeggel megrövidíteni a lila-fehér klubot. A hamis aláírás is szóba került, de arra csak annyi volt a válasza a volt ügyvezetőnek, hogy az állítás nonszensz.

A korábbi tulajdonosokkal kötött adásvételi szerződést Csehi István bemutatta. Ebben szerepel, hogy Roderick Duchatelet vállalja a tartozások kifizetését, melyek összege nagyjából 385 millió forint volt. Elmondta, hogy a szerződés szerint az új belga tulajdonosnak 4,5 millió eurót kell fizetnie abban az esetben, ha a klub újra nyereséges lesz, vagy ha eszközkivonás címén a licencjogot átviszi. Csehi szerint, ha a Magyar Labdarúgó Szövetség úgy dönt, hogy az Újpest átviheti a licencet egy másik cégbe, akkor ez a záradék életbe lép – ugyanakkor a pénzt attól az Újpest FC Kft.-től kellene behajtania az illetékeseknek, amely várhatóan megszűnik.

Hogy mi az igazság, és kinek lehet hinni azt senki nem tudja pontosan. Nyilván az ügy itt még nem ért véget és a következő hetekben is az újpesti eseményektől lesz hangos a magyar futball. Jelenleg egy állítás és egy tagadás van, ahogyan az lenni szokott. Reméljük, hogy nem a nagy múltú lila-fehér klub fogja megszenvedni ezt a csatározást.

A Csehi István által a sajtótájékoztató résztvevőinek rendelkezésére bocsátott anyagok ide kattintva letölthetők!

Olvasói sztorik