NB I

Ez nem belga pénzmosás

A szakújságíró szerint a magyar klub jelenleg a Duchatelet-féle piramis alján helyezkedik el.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Stephane Vande Velde a belga Sport/Foot Magazine újságírója már tíz éve a belga labdarúgás, azon belül is a Standard Liége szakértője. Ennek megfelelően az Újpestet is birtokló Duchatelet-családot is kiválóan ismeri. A szakértő a magyar klub körül az elmúlt hetekben kialakult helyzet miatt tartózkodik Budapesten, és a SportKlub Dodzsem című műsorában tárta fel a család – itthon eddig kevésbé ismert – titkait.

– Miért van jelenleg Magyarországon?
– Azért jöttem Magyarországra, hogy megismerjem az Újpestet, mert érdeklődünk Belgiumban a klub iránt. Jól ismerjük a Duchatelet-családot, hiszen Roderick édesapja az elnöke az egyik legnagyobb klubnak, a Standard Liége-nek. Amióta megvette az Újpestet, és szinte havonta egy új klubot, azóta mi is mindig érdeklődünk azon klubok iránt, amelyeket megvásárol. Azért jöttem ide, hogy kicsit jobban megismerjük a klubot, és ezzel együtt a magyar futballt is – mondta Stephane Vande Velde.

– Hogyan képzeli el az Újpest jövőjét?
– Rendkívül nehéz elképzelni az Újpest jövőjét. Ha a Duchatelet-család vesz egy klubot, akkor az a célja, hogy a bajnokság élén végezzen, és induljon a Bajnokok Ligájában. Itt azonban nem ez a helyzet. Azt gondolom, hogy Duchatelet egyfajta piramist próbál felépíteni, ahol a legjobb csapat van felül, de nem tudom pontosan, hogy ez mit jelent. Jelenleg a Standard Liége a legjobb, az van a piramis tetején, de Duchatelet szerint minden a teljesítmény függvénye. Minden klubnak megadja az esélyt, hogy felérjen a piramis csúcsára, ezért elképzelhető, hogy néhány év múlva már egy másik csapat lesz az élen. Láttam játszani a Charltont, ha egyszer bekerül a Premier League-be, akkor akár a piramis csúcsát is meg tudja hódítani.

– Ön szerint jó dolog ez a rendszer?
– Nem tudom megmondani, hogy ez jó vagy rossz. Szerintem minden attól függ, hogy az adott klub hol helyezkedik el a szóban forgó piramisban.

– Az Újpest a pincében van, nem a csúcson…
– Valóban az a helyzet, hogy az Újpest a piramis alján van. De felvetődik a kérdés, hogy a Belgiumból érkező játékosok jobbak vajon, mint akik itt vannak? Nem feltétlenül. Ezek a játékosok a saját fejlődésük érdekében vannak itt, nem pedig azért, hogy az Újpestet fejlesszék. Ha a labdarúgók itt maradnak, és folyamatosan fejlődnek, az jót tesz a klubnak is. Ha csak egy-másfél évig maradnak, az is jó hatással lehet az egyesületre. Elképzelhető, hogy az eredmények hatására Duchatelet úgy határoz, hogy az Újpestnek szintet kell lépnie. Ő mindenekelőtt szeretné bizonyítani az elméletét. Egy üzletemberről beszélünk, aki szeretné bizonyítani mindenkinek, hogy a futballal igenis lehet pénzt keresni. Tévedünk, ha azt várjuk, hogy a Duchatelet-család sok pénzt költ majd az Újpestre. Befektet, de csak keveset, nem fog kockáztatni. Ő egy igazi üzletember, aki tisztában van a pénz értékével.

– A fociban akkor kereshet pénzt, ha jó a csapata…
– Muszáj rengeteg pénzt invesztálnod ahhoz, hogy keress is. Sokan ezt hiányolják a Standardnál az elmúlt két évben, merthogy nem költenek eleget a klubra. Tavaly nyáron emiatt is volt egy szurkolói felkelés a tulajdonos ellen, majd néhány héttel később a távozóban lévő öt legjobb játékos kapott egy sokkal előnyösebb szerződést, így aztán maradtak, és meg lehet nézni, hogy hol áll a csapat. Úgy gondolom, hogy Roland Duchatelet most tanulta meg, hogy ha bajnok akar lenni, akkor költenie is kell a klubjára.

– Ön az édesapáról beszél, de Újpesten Roderick Duchatelet a főnök…
– Igen, de szerintem az igazi főnök Roland, ő áll az egész hálózat élén. Minden klub élére kinevez egy helytartót, akik a napi ügyeket viszik, de az igazi nagyfőnök mindig Roland Duchatelet marad. Lehet persze, hogy a fiát már utódnak neveli, és felkészíti Rodericket, hogy majd egyszer átvegye a helyét.

– Magyarországon sokan azt mondják, hogy ez csak pénzmosás…
– Ezt nem hinném. Ő egy tisztakezű üzletember. Az nem mocskos pénz, amit ő idehoz. Korábban az informatikában vált gazdaggá. Ő zseniális és okos, ezért lett gazdag. Nincs köze semmi illegális dologhoz, ő tényleg egy tisztességes üzletember, ebben biztos vagyok. Néhány évvel ezelőtt voltak nagyon eredeti ötletei, szóval emiatt kár aggódni, mert Belgiumban ő az egyik legtisztább üzletember. Sosem lehet persze tudni, de nem volt még dolga a törvénnyel.

Olvasói sztorik