NB I

„Sarokba szorítottak minket”

A belga tulajdonos, Roderick Duchatelet vereségként értékeli az MLSZ csütörtöki döntését.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az MLSZ elnöksége a sporttörvény rendelkezéseivel összhangban, sportszakmai és sportjogi szempontokat figyelembe véve jóváhagyja az Újpest FC Kft. 2013–2014-es szezonra érvényes indulási jogának átruházását az Újpesti Torna Egylet részére, de a határozat akkor lép hatályba, ha azt a kirendelt vagyonfelügyelő jóváhagyja. Ezzel kapcsolatban a belga tulajdonos, Roderick Duchatelet közleményt adott ki.

„A mai nap a szövetség nem mondott igent az Újpest FC-nek, sőt egyenesen NEM-et mondott. Azért, mert – ismét – egy újabb feltételt szabtak. Az MLSZ ezúttal sikeresen várt addig, amíg biztosak lehettek benne, hogy ezt a feltételt lehetetlen teljesíteni.

Az MLSZ most azt mondja, hogy a vagyonfelügyelő kezében a döntés, az övé a felelősség. Az említett vagyonkezelő a Felszámolási Bíróság által lett kijelölve azért, hogy a csaló hitelező Bronture Ltd. érdekeit védje.

A vagyonkezelő az ő funkciójából adódóan jogosan a hitelező érdekeit védi. Tekintettel arra, hogy mi mindent megtettünk azért, hogy a saját játékosaink, munkatársaink és a becsületes beszállítóink érdekeit nézzük, már csak azok a hitelezők maradtak, akik lehúznak minket a földre.

Ahogyan tudják, február elején (több, mint egy hónapja) az MLSZ a törvényi előíráson túl további három feltételt szabott az Újpest FC-nek, hogy garantálják számunkra a licencet. Ezeket mind teljesítettük.

Ezek után múlt hét csütörtökön úgy készültünk a sajtótájékoztatóra, hogy bejelentsem, maradunk. Sokan ott voltak és tanúi voltak annak, hogy a szövetség nem mondott igent pénteken, hanem újabb feltételt szabott, amely szintén a törvényen, valamint saját szabályaikon is túlmutatott. Ez a hozzáadott feltétel a NAV-ügy volt, mondván, nem fogadhatnak el köztartozást. Megoldottuk ezt is. Nem volt könnyű, mivel a NAV kijelentette, hogy nincs lejárt tartozásunk, így nem tudják biztosítani a szükséges dokumentumokat az MLSZ-nek. A végén viszont ez megoldódott, így ez a feltétel is teljesült.

Ettől függetlenül a szövetség nem sietett és nem akart csütörtök előtt ülésezni, „praktikus okok” miatt. Közben kijelölték a vagyonkezelőt. Ma azt mondták, hogy nem fogadhatják el a kérelmet, mert vagyonkezelő van kijelölve.

Fontos észben tartani, hogy az egyetlen oka annak, hogy eljutottunk a mai napig, az a Bronture Ltd. követelése. Az egyetlen dokumentum, amely az Újpest FC felszámolását támasztja alá, az Csehi István levele, amelyben elismeri, hogy a tartozás jogos. Amikor megkérdeztük, hogy mivel igazolják még a követelést, mit szolgáltattak az összegért cserébe, azt mondták, hogy nekik ezt nem kell megmondaniuk. A bíróság ezt elfogadta.

Sarokba szorítottak minket, a becsületünk, hírnevünk a tét, és abban bíztunk, hogy valamilyen kreatív módon megoldást találunk a szituációra. De ez már mögöttünk van…

Meg kellett tudnunk, hogy egy külföldi befektetőnek van-e helye Magyarországon azért, hogy első osztályú klubot építsen és, hogy emelje a magyar futball szintjét. Tudnunk kellett, hogy a fő érintettel együtt tudunk dolgozni ésszerű üzleti keretek között. Tudnunk kellett, hogy a szövetség hajlandó minket elfogadni a versenyben. Ma végső jelét adták annak, hogy nem.

Az MLSZ kommunikációja nem egyenesen, de nagyon intelligens módon lépésről lépésre szorított minket sarokba, ahol védekezésre kényszerültünk kreatív megoldásokkal a becsületünk megvédésének érdekében.

Számítottunk egy támadásra, de nem fogunk diskurzusba bonyolódni velük, mint ahogyan nem „szöktünk meg” soha a becsületes emberek jogos követelései elől sem.

Biztosítani szeretnénk mindenkit arról, hogy mindent megtettünk, ami erőnkből tellett azért, hogy klubot építsünk. Kifizettünk minden adót és minden fizetést.

Mély és igaz sajnálattal kell elismernünk, hogy veszítettünk. Szomorúak és frusztráltak vagyunk és elnézést kérünk azért, hogy nincs erőnk megelőzni azt, hogy a bűnözők nyerjenek.

Szívünk azokkal az emberekkel van, akik az Újpest FC igaz magját alkotják. Azokkal, akik az Újpest FC-t azzá a legendává tették, ami. Azokkal, akik támogattak minket. A szurkolókkal, a stábtagokkal… Azokkal az emberekkel, akik Magyarországot egy jobb hellyé akarják tenni, ahol az igazság teret kap és a bűnözők börtönben vannak.”

Olvasói sztorik