NB I

A Real Madridnál is vannak hullámvölgyek

A DVTK vezetőedzője, Tomiszlav Szivics a szezon végén már a negyedik hellyel is elégedett lenne.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Dunaújváros ellen háromgólos hátrányból egyenlített szombaton a Diósgyőr, amely a negyedik helyen áll az OTP Bank Liga tabelláján, és amelyre kedden a Videoton vár a Magyar Kupában. A diósgyőriekhez hétfőn megérkezett új játékosuk, a Fradi korábbi holland csatára, Julian Jenner. A DVTK vezetőedzője, Tomiszlav Szivics a DigiSport televízió kedd reggeli műsorában beszélt a csapat idei szerepléséről, és további céljairól.

– A futballról vallott elvei szerint kevés érintésből kell felépíteni a csapat játékát. Mennyit sikerült eddig ebből Diósgyőrben megvalósítani?

– Amikor tavaly Miskolcra érkeztem, volt egy csapat, amiből kellett építeni valamit, hogy kiszolgáljuk a szurkolókat. Nem kezdtünk annyira sikeresen, ezért meghoztunk néhány döntést. Közben tíz játékos távozott abból a csapatból, amellyel két döntőt játszottunk és az ötödik helyen végeztünk. Érkezett tíz új játékos, és egy darabig úgy szerepeltünk a bajnokságban, ahogy senki nem gondolta a szezon előtt. Rövid volt a szünet, voltak nemzetközi mérkőzések, és a bajnokság is egyből beindult. Kellett egy kis idő, amíg megvalósítottuk azt a játékot, amit szerettünk volna. A nemzetközi meccseken az ellenfelekhez alkalmazkodtunk, de most jött el az idő arra, hogy megcsináljuk azt a csapatot, aki abban a stílusban játszik, amit szeretnék – kezdte Tomiszlav Szivics

– A DVTK-nál minden feltétel adott, nincsenek anyagi gondok. Senki nem is szól bele a keret összeállításába?
– Dehogy szólnak. Nagyon korrekt tulajdonosunk van, és mindig megköszönöm neki a lehetőséget, hogy olyan körülmények között dolgozhatunk, ahogy kell. Mi próbáljuk meghálálni neki ezt.

– A jó teljesítményhez nagyon nagy támogatást jelentenek a diósgyőri szurkolók is. Hosszú és változatos pályafutása alatt találkozott már hasonló szurkolótáborral?
– Nem találkoztam még, ez külön kategória. Ha megnézzük az európai szurkolótáborokat, akkor biztos vagyok benne, hogy a legjobbak között vannak. Büszkék vagyunk rá, mert akárhol játszunk, és akármi az eredmény, mindig a csapat mellett vannak, és köszönöm nekik.

– A nyári távozók közül a legnagyobb érvágás Futács Márkó távozása volt?
– Futács Márkó sokat jelentett nekünk, szerettük volna, hogy maradjon, de erre nem volt lehetőség. Azt gondolom azonban, hogy ezt a problémát hosszú távra meg tudtuk oldani, mert hoztunk két hasonló típusú csatárt, akik tudják pótolni őt. Nyerő típusú, vidám sportember, és mindenben nagyon szuper volt Márkó, és sok sikert kívánunk neki a karrierjéhez.

– Mekkora erősítés lesz a korábbi Fradi-csatár, a holland Jenner?
– Az nem kérdés, hogy erősítés lesz, ő egy topkategóriájú játékos. Ha van két ilyen magas csatárunk, akkor természetesen hozni kell egy gyors szélsőt, aki minőséget képvisel. Tudatos volt, hogy egy ilyen típusú játékosra szükségünk van. Nagyon remélem, hogy Julian minél hamarabb be tud illeszkedni a csapatba.

– Hogyan vetődött fel, hogy őt Diósgyőrbe kellene csábítani?
– Jenner nagyon jó játékos, és nekünk ilyen típusú labdarúgó kellett. Szabad volt, és egyből le tudtuk igazolni, így történt a megállapodás.

– Nagyon heves vérmérsékletű játékos, pszichológus nem kell mellé?
– Szeretem az ilyeneket, nem ő lesz az első ilyen játékosom. Szeretek sokat foglalkozni a pszichológiával, és ha olyan jó egy játékos, akkor szánok rá időt, hogy kihozzam belőle azt, ami fontos a csapatnak.

– Ha a játékvezetőkre gondolunk, akkor önnek is vissza kell fognia magát…
– Teljes mértékben visszafogtam magam. Egy szót sem szóltam a hétvégén, pedig nem volt olyan könnyű… A negyedik játékvezető megdicsért, hogy szépen viselkedtem. Mondtam, hogy köszönöm, csak írja le, nehogy utána legyen valami.

– A Dunaújváros elleni büntetővel kapcsolatos megjegyzéséért akkor nem fogják bántani?
– Miért tennék? Bármilyen országban szabad véleményem van. Itt be is fejeztem, én úgy gondoltam. Edző vagyok, én így láttam. A játékvezető befújta, kiállította, itt vége.

– A sírból hozta vissza a meccset a Diósgyőr. Elégedett volt?
– Ha valaki a meccs előtt mondja, hogy ez lesz, akkor nem vagyok biztos abban, hogy szépen viselkedtem volna vele. A meccs alakulása alapján viszont meg kell becsülni ezt az egy pontot.

– Mennyire elégedett azzal, ahogy eddig szerepel a csapat?
– Teljes mértékben elégedett vagyok. Nekünk majdnem teljesen új csapatunk van, és egyből tudtunk úgy kezdeni, ahogy kell. Nem volt eddig hullámvölgy. Most az utolsó három meccsen nem úgy szerepeltünk, ahogy eddig, de ilyen a Real Madriddal és a Manchesterrel is előfordul. Márciustól idáig nagyon stabilak voltunk, és nagyon sok jó mérkőzést, jó eredményt produkáltunk. Ez az utolsó három meccs valahol természetes is. Persze, ki kell javítani, de meg is kell köszönnünk ezt a piros lapot, mert újra összerázta a csapatot. A második félidőben megmutattuk, hogy fizikálisan és mentálisan sincs gond.

– Kedden a Videoton következik a Magyar Kupában. Gyors támadófutballt láthatunk majd a Diósgyőrtől?
– Nem kérdés, hogy a legjobb csapattal találkozunk. A legutóbbi meccsünk után nem volt okunk szégyenkezni, sőt akkor is jó meccset játszottunk. Biztosan ma is remek mérkőzés lesz, hiszen itt nincs javítási lehetőség, nincs kalkuláció.

– Mit kell a Diósgyőrnek játszania a jelenlegi Videoton ellen?
– Nagy titkokat nem szeretnék elárulni. Mindig nagyon készülünk az ellenfélből, bárki ellen is lépünk pályára, egyforma felkészülés van. Elemeztük, amit kell, innentől a játékosoknak kell a pályán megmutatniuk. Biztosan nem fogunk védekezni, ezzel nem mondok újat.

– Ha valakit ki kellene emelnie a játékosok közül, aki eddig az ősszel leginkább meglepte, és akivel a leginkább elégedett, akkor kit mondana?
– Nem mondom, hogy meglepetésről van szó. Kádár és Elek viszik a csapatot, de ez várható is volt. Abszolút megadták a választ, hogy ők a legjobbak, a válogatottban is jól szerepeltek. Mi egy igazi csapat vagyunk. Takács Tamás egy meglepetés, mert hamarabb elért arra a szintre, amit vártunk, mint ahogy korábban gondoltuk. Huszics is stabilan játszik, de nem szeretném sorolni a játékosokat. Antal Botond is remekül teljesít, őt már januárban leigazoltuk, ismertem Kecskemétről, és azt gondolom, hogy hamarosan ő is válogatott lesz.

– Akkor rövidesen számíthatunk újabb diósgyőri válogatottakra?
– Ha a pályán nyújtott teljesítményt nézzük, akkor ez várható. Hétről-hétre magas színvonalú formát mutat, és azt gondolom, hogy ez nem lesz kérdés a jövőben.

– A bajnokság végén mi lenne az a helyezés, amivel maximálisan elégedett lenne?
– A szezon előtt, amikor a változások történtek, akkor az volt a reális célunk, hogy az első hatban legyünk, de onnan persze lehet ugorni akár a második, harmadik helyre is. Tavaly ötödikek lettünk, és ha idén a negyedik helyen zárunk, akkor én már elégedett leszek.

– Ha indulhatnak ismét a nemzetközi porondon, akkor mit kell még fejleszteni a csapaton ahhoz, hogy a tavalyinál is eredményesebben szerepeljenek?
– Ez is egy komplex kérdés, és egy folyamat. Vannak játékosok, akik eddig nem versenyeztek ilyen szinten. Most magasabb a célok, és ezért sokkal többet kell tenni. Koncentrálni, dolgozni, odafigyelni, mert apróságokon múlik az egész. A játékosoknak meg kell tanulni, hogy a verseny és a játék között különbség van.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik