NB I

Jó érzés most DVTK-játékosnak lenni

Barczi Dávid és Bognár István a bajnokság végén is kiegyezne a mostani harmadik pozícióval.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A bajnokságban legutóbb 33 év után győzte le a Fradit a jelenleg harmadik helyen álló DVTK, amelyre a Magyar Kupában az élvonalbeli listavezető Videoton vár a következő körben. A diósgyőri csapatban ígéretes fiatal futballisták is pallérozódnak, közülük Barczi Dávid a DigiSport televízió péntek reggeli műsorában beszélt a miskolci közegről és a kiváló szezonrajtról.

– Lehet azt mondani, hogy elég jó most a DVTK játékosának lenni?
– Nem egyszerű közeg, mert mindenki szereti a labdarúgást a városban, és majdnem mindenki kint van a meccseken. Ha jönnek az eredmények, akkor nyilván nagyobb az elvárás a csapattal szemben, de az tény, hogy a város minden részén jó diósgyőri játékosnak lenni – kezdte Barczi Dávid.

– Annak idején tősgyökeres újpestiként miért döntött a Diósgyőr mellett?
– Kikényszerített döntés volt az Újpesttől való távozásom. Voltak furcsa dolgok, és nekem sem volt maradásom a csapatban. Több klubbal, vezetővel is felvettem a kapcsolatot, de végül Kovács Zoltán volt az, aki felhívott egy másik szerződés aláírása előtt néhány órával, hogy mit szólnék egy diósgyőri szerződéshez. Korábban még soha nem játszottam vidéki klubnál, és nagyon bejön ez az érzés, hogy van egy városnak egy csapata, amit ennyien szeretnek.

– Az elmúlt szezonja jól sikerült, most mennyire elégedett?
– Most még nem teljesen. Amikor ideigazoltam, akkor a csapat is átesett egy átalakuláson, a keret fele kicserélődött, és azóta sok új labdarúgó érkezett. Nagyon sok játékosunk előrefelé, ezt mutatja a Ferencváros elleni felállásunk is, hiszen sok támadószellemű játékos volt a kezdőben. Nem egyszerű bekerülni, próbálok a csapat hasznára lenni, de több van bennem annál, amit idén produkáltam.

– A remek közönség az oka, hogy az őszt nézve hazai pályán sokkal jobban megy a csapatnak?
– Vendégként nem szerettem Diósgyőrbe jönni, nagyon kellemetlen közeg volt. Biztos ez is közrejátszik, de nem lehet elvenni a csapat és az edzői stáb érdemeit, hiszen remek felkészítés kapunk a meccsek előtt. Ezek a dolgok összeadva teszik eredményessé az otthoni játékunkat.

– Könnyű megvalósítani azt a játékstílust, amit Tomiszlav Szivics elvár és elképzel?
– Nincsenek nagy különbségek a meccseken. Van egy stílus, amit próbálunk játszani. Ez akkor igényel nagyobb koncentrációt, amikor nincs nálunk a labda. A mester azt erőlteti, hogy mindenhol támadjunk le, mindig támadjunk, tehát próbáljuk a támadófocit előtérbe helyezni. Sok játékosunk van, ezért lehet, hogy minden héten máshogy állunk fel, mert a taktika mondjuk azt kívánja, hogy kikerüljenek játékosok. Nem egyszerű megvalósítani, koncentrálni kell nagyon, de igyekszünk megfelelni a mesternek, hiszen mindenki játszani szeretne.

– Egy elmaradt mérkőzéssel is a harmadik helyen áll a csapat. A végelszámolásnál is elfogadná ezt a helyezést?
– Kijelenthetem, hogy mindenféleképpen ez a cél. Most már szerintem úgy kell velünk számolni, hogy a dobogóra oda kellene érnünk. Tavaly is megvolt az esély, viszont a rangadókon még kevesek voltunk, talán rutintalanabb volt a csapat, de úgy gondolom, hogy az előző szezonból is kihoztuk a maximumot. Most legbelül mindenki többre vágyik az ötödik helynél – mondta Barczi Dávid.

Nagy álma a válogatott

A nyáron a kieső Mezőkövesdtől igazolt a DVTK-hoz a 23 éves Bognár István, aki rögtön a gárda kulcsjátékosává nőtte ki magát, és aki komoly sikereket szeretne elérni a miskolci klubban.

– Van egy különleges hangulata annak, ha valaki a Diósgyőr játékosa. A nyáron érkeztem, de ezt már rövid idő alatt megéreztem. Miskolcon mindenki nagyon szereti a futballt, és így sokkal könnyebb, és sok jobbal érzés futballistának lenni itthon – kezdte Bognár István.

– Több csapat is hívta a nyáron, miért a DVTK-t választotta?
– Ennél a klubnál olyan célok vannak, amelyekért érdemes futballistának lenni. Szeretnénk megtartani a mostani pozíciónkat, és ha ez sikerülne elérni, akkor tényleg azt mondhatnám, hogy nagyon jó döntés volt Diósgyőrbe igazolni. Egy profi sportolót az eredmények alapján ítélnek meg, ezért nekem is célom, hogy minél több sikert, kupát elérjek. Diósgyőr nagyon jó hely arra, hogy ezeket megvalósítsam.

– Hamar a csapat kulcsjátékosává lépett elő. Minek tulajdonítja, hogy ilyen hamar befogadták?
– Van néhány játékos, akivel a korábbiakban már együtt játszottam. Nyilván ez is közrejátszott, illetve mindenki nagyon segítőkész volt. Az eredmények is jöttek, amikor ideigazoltam. Az érkezésem után két nappal egyből beállított a mester egy Európa Liga-meccsen, és elég sok sikerélményünk volt a nyár folyamán. Azt gondolom, ez nagyon sokat segít abban, hogy egy játékos be tudjon illeszkedni. Mindenki segített, úgyhogy nem panaszkodhatok a csapattársaimra, de nyilván a nyári sikerek azok, amelyek megkönnyítették a beilleszkedést.

– Hogyan jellemezné a Szivics-féle stílust, amit a vezetőedző próbál játszatni a csapattal?
– Elég sok taktikai felkészülés van, mindig elemzi a stáb az ellenfelet. A videofelvételek alapján a játékosok is értesülnek azokról a dolgokról, amelyeket a mester kiszúr az ellenfelek kapcsán. A vezetőedző nyilatkozta, hogy minden csapatnak van gyengéje, és a stáb próbálja ezt megtalálni. Ez is közrejátszik abban, hogy egyelőre ilyen sikeres a csapat.

– Nagy volt az ünneplés a Fradi legyőzése után?
– Rögtön a lefújást követően érezhető volt, hogy a szurkolók nagyon vártak erre a sikerre. Elég nagy a rivalizálás a két csapat között, úgyhogy erre nagy szüksége volt a csapatnak és a városnak is. Mondhatjuk, hogy elég nagy ünneplés volt.

– Egy jó diósgyőri szárnyalással akár a válogatott közelébe is odakerülhet?
– Minden focista álma, hogy a nemzeti csapatban játszhasson. Úgy kell teljesíteni, hogy a mindenkori szövetségi kapitánya felfigyeljen a teljesítményünkre. Nagy álom lenne, ha sikerülne bemutatkozni a magyar válogatottban.

Olvasói sztorik