NB I

Megtört a diósgyőri Fradi-átok

A DVTK 33 év után győzött hazai pályán a Ferencváros ellen az élvonal tizedik fordulójában.
OTP Bank Liga, 10. forduló
Diósgyőri VTK – Ferencvárosi TC 2-1 (1-1)
Diósgyőr, 8600 néző. Játékvezető: Iványi
DVTK: Antal B. – Okuka, W. Alves, Kádár, Huszics – Bognár I. (Egerszegi, 85.), Elek Á., Barczi (Gosztonyi, 59.) – Grumics (Bacsa, 75.), Griffiths, Takács T. Edző: Tomiszlav Szivics
FTC: Dibusz – Dilaver, Mateos, Pavlovics, Bönig – Busai (Lauth, 70.), Csukics (Nalepa, 85.) – Lamah (Nagy D., 83.), Gera, Somalia – Böde. Edző: Thomas Doll
Gólszerzők: Grumics (6.), Takács T. (60.), illetve Gera (9.)
Kiállítva: Rados (a kispadról), illetve Bosnjak (a kispadról)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Alig több mint száz Fradi-szurkoló utazott Miskolcra, ezért nem volt teljese telt ház, de így is majdnem kilencezren látogattak ki a lebontás előtt álló stadionba. Legutóbb 33 éve, 1981 decemberében tudott bajnoki meccset nyerni hazai pályán a DVTK a Ferencváros ellen, azóta borsodi szempontból három döntetlen és tíz vereség a mérleg. A közelmúltban akkor is a vendégek nyertek, amikor a diósgyőriek voltak esélyesek.

Némi meglepetésre támadólag lépett fel az FTC: a negyedik percben Lamah kétszer is kapura lőtt a tizenhatoson belülről, de mindkétszer blokkoltak a hazaiak, majd jött Gera, de fölé lőtt. Az első hazai támadás végén megszületett az első gól: a fővárosiak védelme eltolódott, ezért a Takács Tamás beadására őrizetlenül érkező Grumicsnak már csak a hálóba kellett bombáznia (1-0). Ne feledjük, legutóbb Futács már az első percben előnyhöz juttatta a házigazdákat, végül mégis 1-4 lett a meccs, és most is gyorsan jött az egyenlítés: Bönig három embert is kicselezett a tizenhatoson belül, lövése a kapufáról Gera elé került, aki higgadtan a hálóba bombázott (1-1).

A 11. percben Lamah remek beadását Gera két-három méterről a kapufa mellé fejelte. A huszadik percben Barczi beadását Griffiths a kapufa mellé fejelte. Ezután Takács Tamás lövését fogta Dibusz. A 31. percben előbb Böde lövését blokkolták, majd Lamah kísérletét fogta Antal Botond. A másik oldalon Griffiths újabb fejesét Dibusznak kellett szögletre ütnie. Az első félidőben többet volt a labda a Fradinál, de mindkét csapat előtt adódtak komoly lehetőségek, nagyjából egyenlő eloszlásban.

A szünet után Grumics lövését Dibusz kiütötte, majd a hatvanadik percben Gosztonyi remek sprintje és beadása után Griffiths fejjel megcsúsztatta a labdát, amely Takács Tamás elé került, a vajdasági csatár pedig a hálóba bombázott (2-1). Ezután is az FTC támadásai jellemezték a játékot, a 74. percben Somalia lőtt az üres kapu fölé 16 méterről. A nyolcvanadik percben előbb Gera Zoltán szabadrúgását Antal Botond kiütötte ki, majd Lauth lőtt mellé. A másik oldalon Takács Tamás kísérletét Dibusz lábbal védte. A 84. percben Böde Dániel veszélyes lövése szögletre pattant egy védőről.

A hajrában szinte teljesen visszahúzódott saját kapuja elé a Diósgyőr, a vendégek fokozták a borsodi kapu ostromának intenzitását. A másik oldalon Gosztonyi beadását Mateos mentette Bacsa elől. Mivel több gól nem született, megtört a DVTK 33 éves hazai nyeretlensége a Fradi ellen. A lefújás előtt komoly nézeteltérés támadt a két kispad között (ami Diósgyőrben nem ritka…), emiatt Bosnjak és Rados piros lapot kapott.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Kereki Zoltán, a Zalaegerszeg és a Haladás egykori válogatott védője értékelte:

Az általános nézettséghez képest kimondottan magas nézőszámot hozott a rangadó. Tomiszlav Szivics megjegyezte, hogy ő már történelmi személyiség. Harminchárom év után nyerni nem semmi, de szerintem ez a jelző inkább Veréb Györgyre illik, hiszen harminchárom évvel ezelőtt ő védett, amikor legutóbb legyőzték hazai környezetben a Ferencvárost, most pedig ott ült Szivics mögött a kispadon, kapusedzőként.

Az első percekben azt láttam, hogy Bönig kétszer is hibázott, és milyen érdekes a futball, a negatívum után rögtön pozitívum következett, hiszen neki köszönhette a Ferencváros a gólját – persze, óriási védekezési hiba is kellett hozzá. Gera Zoltán előtt egy-egynél óriási helyzet adódott, három méterről a kapu mellé fejelte, és lehet, hogy ez sorsdöntő volt. Griffiths-nek a másik oldalon volt egy hasonló lehetősége, de ő is kihagyta.

Összességében szép támadásvezetéseket, és mindkét oldalon több helyzetet láthattunk, de hullámázó volt, és néha öt-tíz percre leült a játék. Nagyon taktikusan játszott a Diósgyőr a második félidőben. Megfigyeltem, hogy az egy-egy elleni szituációk során nincs biztosító játékos, pedig abból kellene kiindulni, hogy mindenki kicselezhető. Gosztonyi beadása előtt is ezt lehetett megfigyelni. A Diósgyőr megérdemelte a sikert, de összességében eléggé ikszes meccs volt. Feltűnő, hogy Thomas Doll egyre idegesebb, egyre nehezebben viseli ezt a játékot. Csapatának több tagja sem Ferencváros-szintű játékos. Ez a keret a negyedik-ötödik helyre elég, a bajnoki címhez kevés.

Magyar viszonyok között élvezetes, jó meccs volt, sok néző előtt, bárcsak sok ilyen lenne.

Olvasói sztorik