NB I

Harckészültségben a szurkolók

Rangadó
Rangadó

2014. 10. 26. 16:05

Az ország számos pontjáról több ezren érkeztek a budapesti megmozdulásra, amely a tervezettnél rövidebb volt.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Vasárnap délután a fővárosi Kossuth téren megtartották demonstrációjukat a szervezett szurkolói csoportok. A tüntetők célja, hogy felhívják a figyelmet a Magyar Labdarúgó Szövetség, valamint a klubvezetők szerintük szurkolóellenes szemléletére és intézkedéseire.

A tüntetésen, és a hétvégi lelátói bojkotton a szervezők szerint körülbelül húsz klub tábora vett részt. Az élvonalbeliek közül csak a Felcsút maradt ki (más források szerint az MTK és a Győr is), de a másodosztályúak közül csatlakozott a Zalaegerszeg, a Kaposvár és a Békéscsaba és a Szeged, de a parlament előtt más csapatok fanatikusai is megjelentek (pl. Csepel, Dorog). Már fél órával a kezdés előtt gyülekeztek a környező mellékutcákban a csoportok, amelyek jól azonosíthatóak voltak, hiszen a Szalay utcában a kispesti klubtulajdonost, a Báthory utcában pedig a Fradi elnökét szidták.

Az NB II-es drukkerek nevében egy békéscsabai fiatalember szólalt fel, majd a Ferencváros egyik legkomolyabb csoportja, a Green Monsters egyik tagja következett, aki elmondta magáról, hogy 2016 közepéig ki van tiltva az új stadionból… Közölte, hogy a megmozdulás sokkal rövidebb lesz a tervezettnél, mert több felszólalni szándékozó – köztük számos közéleti személyiség – politikai nyomásra visszakozni kényszerült.

A demonstráció végén a szervezők szerettek volna átadni egy petíciót, amelyet a miniszterelnöknek címeztek, de a hivatalból azt a választ kapták, hogy munkaszüneti nap lévén nem találtak senkit, aki átvenné a dokumentumot. Elhangzott az is, hogy a hétvégi lelátói bojkott nagyon sikeres volt, mert mindenhol üresen maradtak az ultracsoportok törzshelyei. A demonstrálók eközben Mi vagyunk a futball! szlogent skandáltak.

A magyar labdarúgás nem a szurkolók miatt tart ott, ahol tart, nem miattuk nem ért el semmilyen számottevő eredményt az elmúlt húsz évben – folytatta a Fradi-szurkoló szónok. Válaszul arra, hogy az MLSZ ki akarja irtani a lelátókról a politikai megnyilvánulásokat, felszólították a politikusokat, hogy takarodjanak a magyar futballból. A vezérszónok hangsúlyozta, hogy ez a békés megmozdulás az utolsó lépés részükről. Továbbra is tárgyalni szeretnének, megbeszélni a problémákat, de ha nem járnak sikerrel, mert nem lesz rá fogadókészség, akkor nem tudnak mit tenni, radikalizálódniuk kell.

Nagyon hosszú harc lesz, de nyomatékosítani kell a hatalommal szemben, hogy egységesek és kitartóak a magyar szurkolók – zárta szavait a szónok, aki nehezményezte, hogy szurkolói rigmusok miatt a Magyar Labdarúgó Szövetség hétről hétre több százezer forintra bünteti a klubokat.

A drukkerek zászlóin a következő feliratok voltak olvashatók: Mondj nemet a regisztrációra!, Nem kell a kártya!, Szurkoló, személyiségi jogok nélkül, A szurkoló nem bűnöző; zárásként az Against modern football (A modern futball ellen) feliratú molinót feszítették ki.

A demonstráció előtt és után számos petárdát eldurrantottak a drukkerek, de a térre kivezényelt több száz rendőr mindezt csupán tétlenül nézte…

Mit tartalmaz a petíció?

A kétoldalas petícióban a szurkolói csoportok kiemelték, hogy elismerik a kormány labdarúgást érintő infrastrukturális fejlesztéseit, ugyanakkor fel akarják hívni a figyelmet az őket érintő negatív intézkedésekre. Szerintük a jelenlegi jogi szabályozások drukkerellenesek és ellehetetlenítik a leghűségesebb szurkolókat, akik közül emiatt egyre többen maradnak távol a stadionoktól.

A drukkerek hangsúlyozták, hogy az őket érintő kérdésekben nincs valódi egyeztetés sem velük, sem pedig az őket képviselő érdekvédelmi csoportokkal; céljuk, hogy a döntéshozó szervek és a hatóságok, valamint a szurkolók érdekképviseleti szervei között párbeszéd alakuljon ki. A drukkerek ez utóbbi kialakításában kérték a petícióban a miniszterelnök segítségét.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Valencia's Argentinian defender Ezequiel Garay (R) challenges Atletico Madrid's Spanish forward Diego Costa during the Spanish League football match between Valencia and Atletico Madrid at the Mestalla Stadium in Valencia on August 20, 2018. / AFP PHOTO / JOSE JORDAN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.