NB I

Harckészültségben a szurkolók

Az ország számos pontjáról több ezren érkeztek a budapesti megmozdulásra, amely a tervezettnél rövidebb volt.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Vasárnap délután a fővárosi Kossuth téren megtartották demonstrációjukat a szervezett szurkolói csoportok. A tüntetők célja, hogy felhívják a figyelmet a Magyar Labdarúgó Szövetség, valamint a klubvezetők szerintük szurkolóellenes szemléletére és intézkedéseire.

A tüntetésen, és a hétvégi lelátói bojkotton a szervezők szerint körülbelül húsz klub tábora vett részt. Az élvonalbeliek közül csak a Felcsút maradt ki (más források szerint az MTK és a Győr is), de a másodosztályúak közül csatlakozott a Zalaegerszeg, a Kaposvár és a Békéscsaba és a Szeged, de a parlament előtt más csapatok fanatikusai is megjelentek (pl. Csepel, Dorog). Már fél órával a kezdés előtt gyülekeztek a környező mellékutcákban a csoportok, amelyek jól azonosíthatóak voltak, hiszen a Szalay utcában a kispesti klubtulajdonost, a Báthory utcában pedig a Fradi elnökét szidták.

Az NB II-es drukkerek nevében egy békéscsabai fiatalember szólalt fel, majd a Ferencváros egyik legkomolyabb csoportja, a Green Monsters egyik tagja következett, aki elmondta magáról, hogy 2016 közepéig ki van tiltva az új stadionból… Közölte, hogy a megmozdulás sokkal rövidebb lesz a tervezettnél, mert több felszólalni szándékozó – köztük számos közéleti személyiség – politikai nyomásra visszakozni kényszerült.

A demonstráció végén a szervezők szerettek volna átadni egy petíciót, amelyet a miniszterelnöknek címeztek, de a hivatalból azt a választ kapták, hogy munkaszüneti nap lévén nem találtak senkit, aki átvenné a dokumentumot. Elhangzott az is, hogy a hétvégi lelátói bojkott nagyon sikeres volt, mert mindenhol üresen maradtak az ultracsoportok törzshelyei. A demonstrálók eközben Mi vagyunk a futball! szlogent skandáltak.

A magyar labdarúgás nem a szurkolók miatt tart ott, ahol tart, nem miattuk nem ért el semmilyen számottevő eredményt az elmúlt húsz évben – folytatta a Fradi-szurkoló szónok. Válaszul arra, hogy az MLSZ ki akarja irtani a lelátókról a politikai megnyilvánulásokat, felszólították a politikusokat, hogy takarodjanak a magyar futballból. A vezérszónok hangsúlyozta, hogy ez a békés megmozdulás az utolsó lépés részükről. Továbbra is tárgyalni szeretnének, megbeszélni a problémákat, de ha nem járnak sikerrel, mert nem lesz rá fogadókészség, akkor nem tudnak mit tenni, radikalizálódniuk kell.

Nagyon hosszú harc lesz, de nyomatékosítani kell a hatalommal szemben, hogy egységesek és kitartóak a magyar szurkolók – zárta szavait a szónok, aki nehezményezte, hogy szurkolói rigmusok miatt a Magyar Labdarúgó Szövetség hétről hétre több százezer forintra bünteti a klubokat.

A drukkerek zászlóin a következő feliratok voltak olvashatók: Mondj nemet a regisztrációra!, Nem kell a kártya!, Szurkoló, személyiségi jogok nélkül, A szurkoló nem bűnöző; zárásként az Against modern football (A modern futball ellen) feliratú molinót feszítették ki.

A demonstráció előtt és után számos petárdát eldurrantottak a drukkerek, de a térre kivezényelt több száz rendőr mindezt csupán tétlenül nézte…

Mit tartalmaz a petíció?

A kétoldalas petícióban a szurkolói csoportok kiemelték, hogy elismerik a kormány labdarúgást érintő infrastrukturális fejlesztéseit, ugyanakkor fel akarják hívni a figyelmet az őket érintő negatív intézkedésekre. Szerintük a jelenlegi jogi szabályozások drukkerellenesek és ellehetetlenítik a leghűségesebb szurkolókat, akik közül emiatt egyre többen maradnak távol a stadionoktól.

A drukkerek hangsúlyozták, hogy az őket érintő kérdésekben nincs valódi egyeztetés sem velük, sem pedig az őket képviselő érdekvédelmi csoportokkal; céljuk, hogy a döntéshozó szervek és a hatóságok, valamint a szurkolók érdekképviseleti szervei között párbeszéd alakuljon ki. A drukkerek ez utóbbi kialakításában kérték a petícióban a miniszterelnök segítségét.

Olvasói sztorik