Hírek

Ropogtak a petárdák a vendégszektorban

Rendbontás volt Csíkszeredában; máshol egy románokat szállító kisbusz ablakát törték be.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A meccset felvezető gyűjtőcikkünket lezártuk, a mérkőzés tudósítását ide kattintva találják!

A szigorúnak ígért motozás ellenére a magyar drukkereknek sikerült petárdákat becsempészniük a stadionba, amelyek közül néhányan már fel is robbantottak. A hangulat egyelőre békés, rendfenntartókat nem látni, a pálya üres, mert a mieink visszasétáltak az öltözőbe. Alkoholtartalmú italokat nem lehet kapni a büfében.


Az MLSZ Twitter-csatornájának képe szerint Király Gábor köszönti a szurkolókat, és bár szurkolók a fotón nem látszanak, nagyjából ezren (a vonatosok) már bent vannak a szektorukban.

17:25-kor csapatunk kisétált a pályára, a vendégszektort egyelőre csak félig megtöltő szurkolók ovációval köszöntötték a játékosokat.

A román Adevarul megszerezte, hogy milyen molinót fognak kifeszíteni a hazai drukker:

Románia egy ország, egységes és oszthatatlan!


A MLSZ Twitter-csatornájának bejegyzése szerint a csapat helyi idő szerint 5 és negyed 6 között, rendőri felvezetéssel indult el a stadionba.


Incidensek miatt magyar és román szurkolókat egyaránt megbírságoltak a román hatóságok – közölte szombaton Gabriel Oprea román belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes.

Oprea a belügyminisztériumban tartott néhány perces tájékoztatót a román-magyar meccs miatt hozott hatósági intézkedésekről. Kiderült, hogy Csíkszeredában magyar szurkolók egy csoportját rendbontás miatt bírságolták meg.

A dél-romániai Comarnicnál magyar szurkolók egy román állampolgárokat szállító kisbusz ablakát törték be, mondta Oprea. A belügyminiszter nem közölte, milyen szankcióval sújtották őket, de közölte, hogy azonosították a szurkolókat, és alkalmazni fogják ellenük a törvényes előírásokat. Oprea szerint két román szurkolót is megbírságoltak a bukaresti Északi-pályaudvaron petárdázás miatt.


A román prosport.ro beszámolója szerint elfáradhattak a magyar szurkolók a hosszú utazásba, mert Bukarest feldúlása helyett a pihenést választották. A legtöbben az árnyékban söröznek, alszanak vagy éppen fociznak.
Azért akadt egy csoport, amely már most megszállta a stadion lelátóit, hogy hangpróbát tartson:


Félbeszakad a mérkőzés? Itt írunk róla: klikk.

A román források azt állítják, hogy a titkosszolgálat magyarul tudó munkatársai szétszóródtak a magyar drukkerek között.

Gabriel Oprea belügyminiszter bejelentette, 12 ezer rendőr van szolgálatban, akiknek munkája, akkor ér véget, hogy ha az utolsó magyar drukker is elhagyja az országot.


A román csendőrség gyakorlatilag meggyalázta a magyar zászlót. A drukkereknek adott tájékoztatón, összecserélték a színeket.
Az Adevarul beszámolója szerint. A magyar drukkerek a prospektus láttán nacionalista kántálásba kezdtek.


Incidensek nélkül megérkezett Bukarestbe szombaton a Budapestről indult különvonat, amely az esti Románia–Magyarország Európa-bajnoki selejtezőre szállította a magyar szurkolók egy részét.

A szerelvény kora délután futott be egy félreeső, használaton kívül helyezett bukaresti állomásra, ahol védőfelszerelésbe öltözött kommandósok, továbbá csendőrök százai, lovas rendőrök várták a magyar szurkolókat, miközben a levegőben a rendőrség helikoptere körözött.

Leszálláskor a drukkerek egy Magyarország feliratú több méteres zászlót feszítettek ki a vonat elé, ahol a román hírtelevíziók kameráinak tucatjai közvetítették élőben érkezésüket.

A vonaton utazó mintegy 800 magyar szurkoló a lelátókon megszokott „Ria-ria-Hungária!” és „Magyarok, magyarok!” buzdítást skandálva, fegyelmezetten vonult a számukra előkészített több tucatnyi autóbusz felé, amelyekkel a stadion melletti, elkerített magyar szurkolói övezetbe szállítják őket.

Irina Dragan, a román csendőrség szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy délig semmilyen komolyabb incidens nem történt a presztízsmérkőzésre készülő szurkolók körül. A román média arról számolt be, hogy a vonat hajnali kettőkor lépte át a határt és az útlevél-ellenőrzésnél néhány drukker sörös dobozokat, és petárdákat dobált a peronra.

A magánúton érkező szurkolók egy része Székelyföldön töltötte az éjszakát és az ottani drukkerekkel együtt érkezik Bukarestbe. A román fővárosban minden útkereszteződésben rendőröket látni. A kisautókkal, vagy buszokkal érkező magyar szurkolókat a város bejáratától rendőri felvezetéssel viszik a stadionhoz, ahol a magyar szektor mellett őrzött parkolót biztosítanak számukra.

Tavaly szeptemberben, a Románia–Magyarország világbajnoki selejtezőt megelőző randalírozás miatt 16 magyar drukkert egy évre kitiltottak a román stadionokból, 19-et pénzbírsággal sújtottak. Akkor összesen hatvan – magyar és román – szurkolót állítottak elő.

Idén országszerte háromezer csendőr és kétszer annyi rendőrt mozgósítottak a román-magyar meccs miatt. Romániában a rendőrség civil intézmény, míg a csendőrség katonai jellegű rendfenntartó szervezet.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken teljes készenlétet rendelt el a bukaresti magyar nagykövetségen, és a romániai konzuli hivatalokban.

Zákonyi Botond az MTI megkeresésére közölte: kora délutánig egyetlen magyar állampolgár sem kért segítséget a romániai külképviseletektől és nincs tudomása arról, hogy a magyar szurkolókkal komolyabb incidensek történetek volna.

Üzenet a vonatról:

„Jó hangulat, semmi atrocitás. Kulturált magyar és román rendőrök. Egyelőre nagyon nyugis volt minden. Nem tudok mit írni. Most itt aszalódunk a buszokon, mint tavaly. Viszont egy Fradi-meccsen szigorúbb a motozás, mint itt.”

Olvasói sztorik