Nemzetközi foci

Leírhatatlan erőszakhullám Romániában

A bukaresti sajtó a stadion biztonsági cégét hibáztatja a szombaton történt lelátói incidensekért.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A hétfői román lapok a Nemzeti Aréna védelmére szerződtetett BGS őrző-védő céget hibáztatják a szombati Románia–Magyarország Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen (1-1) történt incidensekért.

A stadionon kívül a belügyminisztérium 12 ezer rendőrt, csendőrt és határőrt mozgósított országszerte, akik bukaresti tartózkodásuk idején szoros védőőrizetet biztosítottak a magyar szurkolóknak, elzárva őket a román drukkerektől. A hazai közönség beléptetését és a stadionban a rendfenntartást azonban a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) a BGS őrző-védő cég mintegy ezer rendfenntartójára bízta, akik – a román lapok szerint – a beléptetésnél felületesen, a lelátókon pedig túlbuzgón végezték feladatukat.

A Gazeta Sporturilor beszámolt arról, hogy a román ultrák motozás nélkül jutottak be a lelátókra és már a meccs előtt petárdákat, öngyújtókat, füstgránátokat dobáltak a magyar szurkolókra, akik feltépett székeket hajigáltak vissza. Az őrző-védő cég emberei aztán maguk is brutális fellépéssel próbáltak rendet teremteni, amiből leírhatatlan erőszakhullám bontakozott ki: több tucatnyi – köztük számos vétlen – szurkoló került végtagtöréssel, fejsérüléssel kórházba, de a BGS emberei közül is kettőt szó szerint átdobtak a korláton az egyik román klubcsapat ultrái.

Az Adevarul azt írta: arról is a BGS tehet, hogy a szombati meccsre ipari mennyiségű pirotechnikai eszközt vihettek be a román szurkolók. A lap szerint kevés hiányzott ahhoz, a folyamatos robbantások, füstpetárdák miatt, hogy a „Gázai övezetre” emlékeztető, háborús hangzavar miatt az európai szövetség (UEFA) elrendelje a meccs félbeszakítását, ami a lap szerint 3-0-s magyar győzelmet eredményezett volna.

Bár erre nem került sor, és a FRF elnézést kért a román szurkolóktól az őrző-védő cég túlkapásai miatt – az Adevarul szerint – a román szövetség mégsem lehet nyugodt: könnyen előfordulhat, hogy az az UEFA kitiltja a nézőket Románia következő (Észak-Írország elleni) hazai mérkőzéséről, s a román szövetség örülhet, ha „megússza egy vaskos pénzbírsággal” – kommentálta az Adevarul.

A román lap megjegyzi, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség is büntetésre számíthat, amiért a magyar szurkolók rendszeresen „Cigányok, cigányok” skandálással válaszoltak a hazaiak idegengyűlölő rigmusaira. A FRF meccs előtti felhívásai ellenére a Nemzeti Arénában szombaton is több ízben felhangzott a „Ki a magyarokkal az országból” skandálás.

A BGS őrző-védő cég hétfőn bejelentette, hogy felbontotta a szerződést a FRF-fel.

A román csendőrség időközben harminc román szurkolóra szabott ki összesen 18 ezer lejnyi (1,26 millió forint) bírságot rendbontásért és petárdázásért, közülük 20-at fél évtől egy évig terjedő időszakra kitiltott a stadionokból.

Az 1-1-es eredménnyel véget ért román-magyar mérkőzést országszerte hatalmas érdeklődés kísérte. Az Adevarul szerint a román közszolgálati televízió (TVR) közvetítését átlagosan 3,3 millióan nézték: ez csak kevéssel marad el német-argentin világbajnoki döntő 3,4 milliós nézettségétől. A legtöbben a meccs utolsó perceit látták: akkor 4,3 millióan figyelték a TVR közvetítését – írja az MTI.

Olvasói sztorik