Nemzetközi foci

Úton vannak a sérült magyar drukkerek

Volt, akinek a leesett a vércukorszintje, másnak kificamodott a bokája Bukarestben.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A szombat esti román-magyar labdarúgó Európa-bajnoki selejtező idején három magyar szurkolónak voltak egészségi panaszai, de egyik eset sem volt súlyos: ellátták őket és úton vannak hazafelé – közölte vasárnap az MTI megkeresésére Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete.

Bogdan Oprita, a román mentőszolgálat szóvivője előzőleg azt közölte, hogy a meccsre kirendelt mentősöknek 46 embert kellett ellátniuk: tizenkettőt kórházba vittek, ők végtag- vagy bordatörést, valamint zúzódásokat szenvedtek. A szóvivő szerint a 46 ellátást igénylő szurkoló közül egyetlen magyar volt: egy 23 éves nő szívritmus-zavarra panaszkodott.

Zákonyi Botond arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a nő állapota nem bizonyult súlyosnak és kiderült, hogy korábban is voltak hasonló panaszai. Rajta kívül egy másik magyar állampolgárnak a vércukorszintje esett le, egy harmadiknak pedig a bokájával volt gond. Mindegyiküket szakszerűen ellátták és társaikkal együtt hazaindulhattak Bukarestből – közölte a magyar külképviselet vezetője.

Egy negyedik magyar állampolgár lekéste a vonatot, a nagykövetség a szállásáról és ellátásáról gondoskodott és az első reggeli vonathoz kivitték, ő is Magyarország felé tart már – tette hozzá Zákonyi Botond.

Arra a kérdésre, hogy kapott-e bármilyen jelzést olyan esetleges incidensekről, amelyek a meccs után, a magyar szurkolók elvonulása és hazautazása idején történtek volna, a nagykövet nemmel válaszolt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken elrendelte a bukaresti nagykövetség teljes készenlétét, valamint megerősített konzuli szolgálatát a szombati román-magyar labdarúgó-mérkőzés miatt. A tárcavezető utasítást adott arra is, hogy az esetlegesen szükséges helyszíni intézkedés végrehajtására tartózkodjon konzul a magyar szurkolókat szállító vonaton, amíg a szerelvény Románia területén halad.

A bukaresti Nemzeti Arénában szombaton 1-1-es döntetlennel ért véget a Románia–Magyarország selejtező, amelyen ötvenezer néző (köztük kétezer magyar) volt jelen. A magyar szurkolók közül több mint 800-an különvonattal érkeztek Bukarestbe. Az erőszakos cselekmények megelőzésére a román belügyminisztérium 12 ezer rendőrt mozgósított, akik bukaresti tartózkodásuk idején szoros védőőrizetet biztosítottak a magyar szurkolóknak, elzárva őket a román drukkerektől.

A stadionon kívül nem történt komolyabb incidens. A lelátókon viszont a meccs elején a két szurkolótábor egyes tagjai petárdákat és székeket hajigáltak egymásra, ennek a rendfenntartók könnygáz bevetésével és egy román szektor kiürítésével vetettek véget. A bukaresti sajtó szerint komolyabb atrocitások a stadion rendfenntartói és a román ultrák között történtek.

A rendőrség harminc román szurkolót állított elő, közülük ötöt egy évre kitiltottak a futballstadionokból.

Olvasói sztorik