Nemzetközi foci

Magyar pontszerzés Romániában, 33 év után

Válogatottunk 1-1-et játszott Bukarestben; nagyon meglátszott a játékosokon Dárdai Pál mentalitása.
Európa-bajnoki selejtező, F-csoport, 2. forduló
Románia–Magyarország 1-1 (1-0)
Bukarest, 50 ezer néző. Játékvezető: Collum (skót)
Románia: Tatarusanu – Rat, Chiriches, Goian (Gardos, 5.), Grigore – Hoban, Chipciu, Pintilii, Sanmartean (Tanase, 66.) – Maxim (Stancu, 84.), Rusescu. Szövetségi kapitány: Victor Piturca
Magyarország: Király – Varga J., Juhász R., Korcsmár Kádár – Elek Á. – Lovrencsics (Simon K., 60.), Stieber Z. (Nikolics, a szünetben), Gera (Tőzsér, 77.), Dzsudzsák – Szalai. Szövetségi kapitány: Dárdai Pál
Gólszerzők: Rusescu (45.), illetve Dzsudzsák (81.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Összegzés:

A román csapat óriási fölényben futballozott az első félidőben, a hazaiak szinte ütközés nélkül jutottak el a magyar térfél közepéig, ugyanakkor igazi ziccert nem tudtak kidolgozni. Dárdai Pál együttese gyakorlatilag csak egyszer jutott el riválisa kapujáig, igaz, akkor Szalai egy szabadrúgás után a hálóba fejelt, de a játékvezető les miatt nem adta meg a találatot.

A nézőtéren mindeközben a rendőrök már a tizedik percben úgy döntöttek, hogy kiszorítják a hazai fanatikusokat szektorukból, ehhez könnygázt használtak. A román ultrák a félidő közepén szivárogtak vissza helyükre, így azt már láthatták, ahogy a 44. percben egy szép támadás végén kedvenceik megszerzik a vezetést. A stadionban rendszeresen felhangzott a románok magyarellenes rigmusa, a tavalyi összecsapáson is számtalanszor felhangzó „kifele a magyarokkal az országból”. Emellett, ahogyan azt az MTI érdeklődésére egy erdélyi magyar újságíró fordította, többször skandálták a hazai ultrák a „Székelyföld, románföld” rigmust, illetve obszcén szavakkal szidták Magyarországot.

A szünetben Dárdai Pál szövetségi kapitány Szalai mellé beküldte előre Nikolicsot, ettől némileg veszélyesebb lett a magyar csapat játéka, de helyzetig így sem jutott. A 69. percben Rusescu már a duplázásnak örülhetett, ám fejes gólja, akárcsak Szalaié az első félidőben, lesről született. A folytatásban elkényelmesedtek a románok, nem erőltették a támadásokat, magabiztosan, de nem gólra törően futballoztak. Ezt a könnyelműséget kihasználta a magyar csapat, amely a 82. percben Dzsudzsák gyönyörű szabadrúgásgóljával egyenlített. Ettől teljesen megzavarodott a hazai gárda, Nikolics pedig hatalmas helyzetbe került, de lövése nem sokkal a kapu mellett szállt el, így az eredmény nem változott.

Szakértőnk értékelése

A Rangadó.hu állandó szakértője, a Zalaegerszeg és a Haladás egykori válogatott védője, Kereki Zoltán a következőképp értékelte a bukaresti összecsapást:

– Régen szereztünk így pontot egy éles meccsen, nagyon örülök neki Abszolút megérdemelt volt ez a pontszerzés. Hihetetlenül érdekes volt a mérkőzés, mert két teljesen ellentétes félidőt láthattunk. Az elsőben a románok döntő mezőnyfölényben voltak, de szervezetten védekeztünk, nagyon precízen ki lett osztva mindenkinek a helye – kezdte Kereki Zoltán. – A negyvenötödik percben sajnos kaptunk egy gólt egy szép román támadásvezetés után. A védők nem figyeltek a második hullámban befutó játékosra. Megfigyelhető volt már az első játékrészben, hogy a hazaiaknál sincs túlságosan improvizatív játék, és igazán nagy helyzeteik nem voltak. A harmincméteres átlövés ugyanis nem helyzet, csak lehetőség. A második félidőben szerkezetet váltott a magyar csapat és a játékrész egyértelműen a magyar válogatotté volt, Nikolics beállításával lényegesen támadóbb szellemű futballt játszottunk. Dárdai Pálnak szívből gratulálok, nagyon szimpatikus szövetségi kapitányként, és az volt játékosként is, de annyit mondanék csak mindenféle bántás nélkül, hogy annyira azért ne szóljuk le a magyar futballban dolgozókat. Ha kevesen is, de vannak profik, és a német labdarúgásban is vannak amatőrök. Minden tiszteletem az övé, és az én szememben ő profi, de a magyar labdarúgásban is dolgoznak is profik. Annyira ne szóljuk le magunkat, mert akkor nem tudom, hogy kinek lehet drukkolni. Örülök a döntetlennek, ezzel el lehet indulni pozitív irányba. Ez egy stabil csapat, amelynek volt tartása, és nem kellett attól félni, hogy nagy gondunk lesz. Lehetett érezni, hogy együtt vannak a játékosok.

Korábban írtuk

A magyar csapat ugyan továbbra is, immár 33 éve nem tudja legyőzni riválisát, azonban 1981 után nem kapott ki idegenben, ráadásul Dzsudzsák révén 1972 után szerzett újra gólt vendégként.

A mieink így két mérkőzés után egy ponttal állnak csoportjukban, kedden a Feröer-szigetek vendégeként folytatják szereplésüket a sorozatban.

19:58

A magyar szurkolótábor alapos ünneplésben részesítette a játékosokat, egyáltalán nem érdemtelenül. Nagyon meglátszott rajtuk Dárdai Pál mentalitása, akit szintén éltettek a drukkerek, majd a csapattal együtt elénekelték a himnuszt. Sajnos a védelmünk továbbra is labilis, Szalai Ádám teljesen súlytalan volt elöl, de például Juhász Roland nagyon jól teljesített.

Cikkünk hamarosan frissül!

19:54

A játékvezető lefújta a mérkőzést. A magyarok 1981 után szereztek ismét pontot Romániában.

19:50

Már a hosszabbítás perceiben járunk. Négy perc a ráadás. Lehet, hogy öt-hat is lesz belőle, mert sokat áll a játék.

19:46

A 87. percben Nikolics óriási helyzete kimaradt: éles szögből próbálkozott, de egy román védőről a kapufa mellé ment a labda.

19:43

Ahogy várható volt, újra támadásba lendültek a románok, bár eddig sem volt érthető, miért őrzik az 1-0-t…

19:41

A 81. percben Dzsudzsák Balázs gyönyörű szabadrúgás-góllal egyenlített, Tatarusanu csak beleütni tudott a labdába. Közben a lelátón megint megy a balhé és a dobálózás. 1972 után szerzett ismét érvényes gólt a magyar válogatott Romániában.

19:35

Dzsudzsák beadása jó volt, de középen senki nem érkezett megfelelően, hogy a hálóba juttassa. A 77. percben Gera Zoltán helyett Tőzsér Dániel állt be.

19:34

A 74. percben Elek Ákos is sárga lapot kapott. Az unatkozó, elkeseredett magyar szurkolók az MLSZ-t kezdték szidni.

19:28

A 69. percben Juhász Roland sárga lapot kapott, a szabadrúgás után Rusescu pont ugyanolyan gólt fejelt, mint az első félidő hajrájában Szalai, de les miatt ezt sem adta meg a bíró. Ez tényleg az volt.

19:26

Az elmúlt percek eseménytelenül teltek, a mieink nem tudnak veszélyt teremteni, a románoknak pedig már nem lóverseny, de minden akciójukban ott rejlik a veszély.

19:21

A játék képe nem változott, a magyarok támadójátéka továbbra is súlytalan, Nikolics sem tudja megváltani a világot. A hatvanadik percben Lovrencsics Gergő lemegy, és az újpesti Simon Krisztián áll be helyette.

19:19

A szünet után Stieber Zoltán helyett Nemanja Nikolics lépett pályára csereként.

19:07

Elkezdődött a második félidő. Meglepően jól kezdtek a magyarok, két kisebb helyzetük is volt. Varga József sárga lapot kapott.

18:49

A játékvezető lefújta az első félidőt. A játék képe alapján teljesen megérdemelten vezetnek a hazaiak, de ha megadják Szalai szabályos találatát, most 1-1 lenne…

18:45

A meg nem adott magyar gól után jött a románok találat: sakk-matt helyzetet teremtettek a mieink tizenhatosán belül az első félidő lefújása előtt, és Rat passzát Rusescu kíméletlenül bevarrta. A magyar védelem ismét a nullával volt egyenlő.

18:40

Dzsudzsák szabadrúgása végre jó helyre szállt, Szalai Ádám gyönyörű gólt fejelt, de a játékvezető les miatt nem adta meg, pedig nem volt egyértelmű…

18:38

Rohamoznak a házigazdák, újabb két sarokrúgásuk volt, de ezek sem végződtek góllal. Most már jó lenne kihúzni a szünetig…

18:34

Sajnos rengeteg a rossz passz a mieinknél, ezért épkézláb támadásépítésről nem lehet beszélni. Továbbra is nyomasztó fölényben futballoznak a hazaiak. Szerencsére megúsztunk egy veszélyes román szögletet.

18:25

A magyarok szurkolók részéről cigányozás, hazai oldalon pedig magyarellenes rigmusok mennek a lelátón. A pályán Gera Zoltán kapta az első magyar sárga lapot.

18:23

Egy román játékos fut a labdával, négy magyar meg kergeti, mint zsebtolvajt a Váci utcában… – így néz ki a mieink védelme. Elöl pedig egyelőre céltalan beíveléseket láthattunk.

18:19

Dzsudzsák 23 méterről elvégzett szabadrúgása olyan rossz lett, hogy majdnem bedobással jöhettek a hazaiak. A nézők azóta is ezen röhögnek… Sajnos a védelmünk sem valami fényes, ezúttal is inkább esetlegesnek mondható.

18:17

Egy szögletig már sikerült eljutnia Magyarországnak, de Dzsudzsák beívelés után sajnos nem alakult ki helyzet.

18:11

Sérülés miatt már az ötödik percben cserélniük kellett a románoknak. Közben a román rendőrök benyomultak a hazai drukkerek szektorába, amelyet fél perc alatt teljesen kiürítettek. Zajlik a botrány rendesen… Közben persze megy a meccs, a magyarok egyáltalán nem tudnak veszélyesek lenni ellenfelük kapujára, odaát viszont már volt egy-két meleg helyzet.

18:04

Az első nagy helyzetet a hazaiak hagyták ki, de ehhez kellett Király Gábor és két védő önfeláldozó mentése. A mieink egyelőre nem tudnak kijönni a tizenhatosukról.

18:02

A meccset a történtek ellenére elkezdték, de gyorsan megállt a játék, mert a román szurkolók két görögtüzet is bedobtak Király Gábor kapuja mellé.

17:57

A román szurkolók füttykoncertje miatt a magyar himnuszból semmit nem lehetett hallani, a magyar drukkerek pedig végigugrálták a románok nemzeti dalát. Közben a drukkerek egymás szektorába dobáltak át görögtüzeket és hanggránátokat, de a rendőrök nem léptek közbe. A románok egy elképesztően nagy zászlót húztak ki, amely több szektort lefedett. Ezután a rendőrök beavatkoztak, de csak akkor, amikor a magyar drukkerek elkezdték feltépni a székeket.

17:41

Már csak húsz perc a kezdésig! Mindkét szurkolótábor énekel, a petárdákkal most spórolnak szerencsére. A román csapat befejezte a melegítést, és hamarosan a mieink is az öltözőbe vonulnak. Érdekesség, hogy a két magyar szektor közül csak az egyik, a felső telt meg teljesen, az alsó még félig sem, pedig állítólag mind a 2852 vendégbelépő elkelt.

17:28

Úgy tűnik, a magyar drukkerek nem kevés petárdát, görögtüzet és hanggránátot csempésztek be az arénába, mert továbbra is előszeretettel használják őket. Ráadásul most a román drukkerek is beindultak…

17:25

A magyar (és a román) szurkolóknak nagyon jól kellene viselkedniük, különben nem kizárt, hogy a bíró félbeszakítja a meccset. Hogy miért, az ide kattintvakiderül!

17:20

Előbb a magyar kapusok, majd a mezőnyjátékosok is kifutottak a pályára, melegíteni.

17:15

Tavaly a román ultrák a magyarokkal szemben, a stadion másik oldalán voltak, most viszont a közelükben lévő szektorba vettek jegyet. Zajlik a szócsata, a biztonsági erők ezért kiürítették a lelátó egy részét, hogy ne csak egy fél ütközőszektor legyen a két tábor között. Időközben megérkeztek a buszos és autós magyar drukkerek is, akik számos hanggránátot és görögtüzet beindítottak.

17:00

A magyar válogatott szövetségi kapitánya kihirdette bukaresti kezdőcsapatát, amely ígéretéhez híven meglehetősen támadószellem, hiszen egyszerre lesz a pályán például Lovrencsics, Stieber, Gera, Dzsudzsák és Szalai is.

A meccs felvezetéséről szóló gyűjtőcikkünket ide kattintva találhatják meg!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik