NB I

Rendelettel törölnék el Szombathelyen a szurkolói kártyát

Czeglédy Csaba szerint az önkormányzat nem hagyhatja, hogy a Haladás-drukkerek kiszoruljanak a stadionból.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szeptember 15. előtt is lehetett sejteni, hogy bevezetése és kötelezővé tétele után a szurkolói kártya lesz az egyik legnyomasztóbb probléma a magyar labdarúgásban. Számos szurkolótábor bojkottot hirdetett a lelátói élet újabb szigorítása ellen, a vasárnapi Újpest–Ferencváros derbitől például a vendégdrukkerek szinte teljes létszámban hiányoztak. Az MLSZ nem tágít, a szurkolók nélküli stadionok hangulata viszont elkeserítő, a nézőszám tovább zuhan.

Czeglédy Csaba szombathelyi önkormányzati képviselő, a sportért felelős korábbi alpolgármester ott volt a Haladás-szurkolók utolsó idegenbeli meccsén, Kispesten. A Rangadó.hu érdeklődésére a Videoton elleni, szombati mérkőzés után elmondta: ha a közeljövőben újra részt vesz a Haladás irányításában, akkor első lépésként az önkormányzat lehetővé fogja tenni, hogy a stadionba szurkolói kártya nélkül is be lehessen menni.

– Ott volt a stadionban a Videoton elleni, szombati mérkőzésen?
– Nem, mert én sem voltam hajlandó kiváltani a szurkolói kártyát, ezért másokhoz hasonlóan engem sem engedtek volna be. Elkeserítő volt látni, hogy a szurkolók egy része a környező házak tetejéről nézte a meccset, és ott feszítették ki a molinójukat – kezdte Czeglédy Csaba.

– Mi a véleménye a kialakult helyzetről?
– Azt veszem észre, hogy az MLSZ és a sportvezetők jó része elfeledkezik arról, hogy a labdarúgás elsősorban a szurkolókért van. A magyar futballt még mindig szeretők, és az elmúlt egy-két évtizedét nyomon követők egyértelműen látják, mik a fő problémák. Eléggé alacsony a bajnokság színvonala, ezt a szurkolók maguk is látják, hiszen a tévében összehasonlíthatóak a magyar meccsek a külföldi bajnokságok mérkőzéseivel. Az is egyértelmű jel, hogy csapataink most már sorozatban elvéreznek az európai kupák selejtezőjének első-második fordulójában. Még így is volt nem kevés szurkoló, aki kitartott a magyar klubok mellett. Az egyik legkiemelkedőbb hazai nézőszáma a Haladásnak van, de lassacskán már csak múltidőben beszélhetünk erről, mert sokan – teljesen érthetően – úgy döntöttek, hogy a szeptember közepétől kötelező szurkolói kártyát nem fogják kiváltani, így viszont nem engedik be őket a meccsekre. Sok helyen leírták elég részletesen az ezzel kapcsolatos problémákat. Nem hiszem el, hogy nem látják a döntéshozók, hogy a megmaradt szurkolók nagy részét távol fogják tartani a mérkőzésektől. Ez nem lehet senkinek az érdeke.

– Szombathelyen mit lehet tenni ebben a helyzetben?
– Szombathelyen az önkormányzat azért döntött úgy kétezer-hatban, hogy ismét a klub mellé áll – ekkor lettem én Ipkovich György polgármestersége alatt a sportért felelős alpolgármester –, mert sok szombathelyinek ez az egyetlen szórakozása. Pontosan tudjuk, hogy apák viszik a gyermekeiket, aztán a gyermekek a saját gyermekeiket a meccsekre, és ez most már így van majdnem száz éve. Tehát pontosan tudjuk, mennyire fontos ez a szombathelyieknek. Az önkormányzat, mint többségi tulajdonos nem hagyhatja, hogy a szurkolók kint rekedjenek a stadionból. Szerencsére a létesítmény már a város tulajdona, ezért ha újra én foglalkozom majd a sporttal kapcsolatos ügyekkel Szombathelyen, és újra részt veszek a Haladás irányításában, akkor első lépésként az önkormányzat lehetővé fogja tenni, hogy a stadionba szurkolói kártya nélkül is be lehessen menni. Határozott álláspontom, hogy az önkormányzat a saját többségi tulajdonában lévő klub mérkőzéseire igenis eldöntheti, hogy a szombathelyi szurkolók bemehetnek.

– Mi lesz, ha ezt az MLSZ szankcionálni fogja?
– Személy szerint nem tartok tőle, Csányi Sándort és bármelyik MLSZ-vezetőt is be fogjuk engedni szurkolói kártya nélkül a Haladás-mérkőzésekre. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy egy nyolcvanezres város önkormányzatával szemben az MLSZ hogyan és miként mer vagy tud fellépni. Úgy gondolom, meg tudjuk védeni az álláspontunkat, és ha kell, rendeleti úton fogjuk ezt szabályozni. A jogászok a bíróságon majd elvitatkoznak arról, hogy kinek a szabálya erősebb, az önkormányzati rendelet, vagy az MLSZ belső szabálya? Nem fogja tudni senki megtiltani, hogy a szombathelyi szurkolók – akár a Szent Márton-kártyával, akár csak a lakcímkártyájukkal – bemehessenek a mérkőzésekre. Abban bízom, hogy október második felében már szurkolói kártya nélkül be tudnak menni a Haladás hazai mérkőzéseire a szombathelyi szurkolók. Ez egyébként a vendégekre is ugyanúgy vonatkozna, vagy aki egy környező településről aznap dönti el, hogy meccsre akar menni. Inkább nyissuk tágra a kapukat, és ne lehetetlenítsük el a szurkolók mérkőzésre járását. Vigyázzunk a megmaradt szurkolókra, mintsem őket is távol tartsuk.

Olvasói sztorik