NB I

Az MLSZ szerint a klubok határozzák meg a beléptetés rendszerét

Egy-másfél órával a mérkőzés előtt kell érkezni a stadionhoz, majd borozni vagy sörözni.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az MLSZ szóvivője, Sipos Jenő a Sport TV Mai helyzet című műsorában beszélt a klubkártyáról és a futballkártyáról. Elmondta, hogy a klubok határozzák meg a beléptetés szabályait, ezt kommunikálniuk kell a szurkolókkal, akik ideális esetben egy-másfél órával a mérkőzés előtt kimennek a stadionokhoz.

Szeptember 15. után csak szurkolói kártyával lehet jegyet vásárolni NB I-es, kupa-, illetve válogatott mérkőzésekre, de az alacsonyabb osztályokra nem vonatkozik ez a szabály. Mint elmondta, ez egy szolgáltatásjellegű kártyarendszer.

– Azt gondoljuk, a szurkolók sokkal hasznosabban tudják eltölteni az idejüket, minthogy sorban állnak a jegypénztárak előtt. Helyette inkább a barátokkal, ismerősökkel sörözhetnek, borozhatnak a meccs kezdetéig, miközben a jegy már a zsebükben lapul, vagy elővételben, a kártya segítségével megvásárolták – mondta Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője.

A szövetség gyorsítaná a jegyvásárlást és a stadionba való bejutást, és biztosítaná a mérkőzés biztonságos megtekintését. Mint ismert, a kártyához egy alkalommal meg kell adni a tulajdonos nevét, születési idejét és születési helyét, illetve egy fényképet tartalmaz. Két típusa van, a klubkártya és a szurkolói kártya, az ezek közötti különbségről is beszélt.

– A klubkártyát nyilván a klubok állítják ki, ez egyfajta elkötelezettség lehet a szurkolók részéről a klub felé és a klub részéről a szurkoló felé, hiszen erősítheti a kapcsolatot – ismertette a klubkártya lényegét, majd elárulta, hogy a klubok akciókkal, ajándékokkal kedvezhetnek a szurkolóknak.

A kártya kiváltása szeptember 15-ig ingyenes. A futballkártyát az MLSZ állítja ki hasonló adattartalommal azoknak a szurkolóknak, akik egyik klubhoz sem akarnak tartozni, de szeretnének NB I-es, kupa- és válogatott mérkőzésre járni. A napokban indul az értékesítés budapesti helyszíneken, ezek listája a szövetség honlapjára kerül majd fel. Akinek klubkártyája van, az megtekintheti a saját csapatának mérkőzéseit, de semleges szurkolóként más mérkőzésekre is mehet.

– Ott legfeljebb nem a hazai- vagy a vendégszurkolók közé kapja a jegyet, hanem a hazai szervezők által biztosított helyre. Példaként mondom: ha van valakinek egy Honvéd-kártyája, és ki akar menni mondjuk egy Nyíregyháza–Debrecen találkozóra, akkor nyugodtan kimehet, csak a helyét majd a hazai, rendező klub határozza meg. Itt arról van szó, hogy minden klub maga határozza meg a beléptetés és a biztonsági rendszereit, és a kártyák birtokában lehet mérkőzéseket megtekinteni. A saját klub, a hazai rendező határozza meg a saját játékszabályait. Abban az esetben, ha más kártyával rendelkeznek, mindenkinek olyan kártyája van, ami meghatározza, hogy milyen belépésre jogosít az adott stadionban, most ezért ne emeljünk ki egyet a sok-sok stadionból – válaszolta a szóvivő arra a kérdésre, hogy a Ferencváros új stadionjában a futballkártyával ki lehet-e kerülni a vénaszkennert.

Az elmúlt időszakban több helyen is probléma volt a beengedéssel. A szóvivő erről is beszélt.

– Borzasztó nagy kommunikációs hibát követtek el a klubok is, a szurkolók néhány perccel a kezdés előtt érkeztek meg a stadionhoz, akkor álltak sorba, és egy vagy két ajtón próbálták őket beengedni. Ezért fontos, hogy a klubok kommunikáljanak a honlapjukon keresztül a saját szurkolóikkal, hogy mikor érkezzenek a stadionhoz, hol vásárolhatnak jegyet, melyik kapun mehetnek be, és tudják a szurkolók, mire számíthatnak, mikor odaérnek a stadionba. Ezért mondtam az elején is, hogy ne az utolsó pillanatban érkezzenek a stadionhoz, egy-másfél órával a mérkőzés előtt menjenek ki, borozzanak, sörözzenek, majd ha eljön az ideje, ballagjanak be a stadionba. Ne legyen az, mert hallottam a visszajelzéseket, hogy egy időben rázúdultak két-három kapura! Nyilvánvalóan mindig a hazai klub, rendező felelőssége, hogy ezt hogyan kezeli – vázolta Sipos Jenő, mi lenne az ideális, de hozzátette, minden új rendszernél van átmeneti időszak, amíg megszokják a felhasználók.

A külföldi nézőknek is lesz lehetőségük jegyet vásárolni magyar bajnokikra.

– Természeten ez is a hazai klub felelőssége, és biztosan lesz rá megoldás, mert mindenkinek az a célja, ha egy szurkoló kimegy egy mérkőzésre, akár magyar, akár külföldi, akkor megtekinthesse azt – ismertette Sipos, aki szerint ez nem egy elrugaszkodott rendszer. – Ha a szurkoló megkeresi a klubot, jelzi, hogy megnézné a mérkőzést holnap vagy holnapután, akkor kiállítják részére a szükséges dokumentumot, és be tud menni. Semmi akadályát nem látom, hogy bemenjen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Rangado.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.