Hírek

Csányi Sándor: az akadémiák munkája javul

Pintér Attila hiába kérte, augusztusban mégsem játszhat felkészülési mérkőzést a válogatott.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke szerint akkor lehet erős a válogatott, ha a klubcsapatok jól szerepelnek az európai kupákban, és vannak futballisták, akik a legjobb bajnokságokban játszanak. A Metropol című napilapnak adott interjújában Csányi Sándor kifejtette, örül, hogy az U19-válogatott kijutott a világbajnokságra, de a portugálok elleni hat-egyes vereség csalódás volt.

– Kikérték-e a Magyar Labdarúgó Szövetség véleményét a Puskás Ferenc Stadion terveiről?
– Vági Márton főtitkár és Studniczky Ferenc, a versenybizottság elnöke részt vett a tervezési munkálatokban, a labdarúgás szakmai követelményeit, az MLSZ igényeit folyamatosan képviselte. Továbbá az UEFA is küldött szakértőket a kérésünkre. Ők is minősítették a stadion terveit, hogy megfeleljenek a szakmai követelményeknek – kezdte Csányi Sándor.

– Kétezer-tizennyolcig, az új stadion elkészültéig hol fog játszani a magyar válogatott?
– A Ferencváros Üllői úti stadionjában.

– Augusztusban játszhat-e felkészülési meccset a válogatott?
– Nagyon úgy néz ki, hogy nem lehet összeegyeztetni a csapatok menetrendjét. A Debrecen versenyben van a Bajnokok Ligájában, így hozzá is alkalmazkodni kell. Nem szerencsés ez a helyzet, de sajnos nincs kötelező FIFA-nap ebben a hónapban.

– Mennyire elégedett az U19-es válogatott szereplésével a hazai rendezésű Európa-bajnokságon?
– Örülök, hogy kijutottunk az U20-as világbajnokságra, de a portugálok elleni hat-egyes vereség csalódás volt. Meg kell azonban említeni, hogy a többi csapatban olyan játékosok is játszottak, akik a saját országukban, illetve külföldön a topligákban szerepelnek. Eközben nálunk játszott NB III-as, valamint egyébként kevés játéklehetőséget kapó focista is. Márpedig akkor lehet erős az utánpótlás-válogatott, ha a fiatalok rendszeresen tudnak játszani. Mint ahogy erős válogatott is csak akkor lehet, ha a klubcsapatok jól szerepelnek az európai kupákban, és vannak olyan futballistáink, akik a kontinens legjobb bajnokságaiban játszanak. Persze most is vannak jó focistáink. Remélem, hogy eredményesen tudják majd felvenni a harcot a nem túl nehéz, de nem is nagyon könnyű selejtezőcsoportban az ellenfeleinkkel.

– A Double Pass még nem végzett a magyarországi futballakadémiák felmérésével, de már számos kritikát fogalmazott meg a rendszerről. Változhat valami a közeljövőben, vagy megvárják az átalakításokkal a belgák munkájának lezárását?
– Az akadémiák munkája folyamatosan javul. Az első felmérés alapján a belga cég megjelölte azokat a hiányosságokat, amelyeket ki kell javítani ahhoz, hogy nemzetközi szintűvé váljanak az intézmények. Ezek egy részéről a klubok nem tehetnek. Volt olyan észrevétel, hogy kevés a jó pálya, de most vagyunk a pályaépítések közepén. A kritikákra folyamatosan próbálunk reagálni. Bízom abban, hogy két év múlva, amikor a harmadik vizsgálat után elkészül a minősítés, abban már kiváló akadémiákról lesz szó, és olyan jelentést tesznek le az asztalunkra, amelyre építhetjük az utánpótlásra szánt állami támogatások szétosztásának rendszerét.

Olvasói sztorik