NB I

Hétfőtől kötelező a klubkártya

A bajnoki-, a kupa- és a magyar válogatott meccseire is kötelező a szurkolói kártya a nem bérletes drukkereknek.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Hétfőtől – néhány kivételtől eltekintve – kizárólag klub- vagy futballkártyával lehet jegyet venni az OTP Bank Liga, a Magyar Kupa és a magyar férfi válogatott mérkőzéseire – írja az MTI.

A magyar szövetség (MLSZ) tájékoztatása szerint ezzel a sporttörvényben foglaltaknak megfelelően megvalósul a névre szóló jegykiadás és a beléptetésnél a személyazonosság ellenőrzése, mivel a kártya, melyet a jegyvásárláskor és a belépéskor is kötelező használni, tartalmazza a tulajdonos – jogszabály szerint előírt – adatait, azaz a nevét, a születési helyét és idejét, valamint fényképét.

A kártya használata nem szükséges meccsbelépéshez a bérletesek, a külföldi állampolgárok, a 14 éven aluli gyermekek és a hivatalos személyek esetében. Előbbiekre azért nem vonatkozik a kártya kötelező használata, mert a bérletvásárláskor már megadták a szükséges adatokat, így a bérlet érvényességi ideje alatt a hazai mérkőzések látogatásához nem kell klubkártyát kiváltaniuk. Az idegenbeli és a válogatott mérkőzésekhez viszont a bérlettel rendelkező szurkolóknak is szükségük van valamelyik kártyára.

A klubkártya az egyesületekhez kötődik, mindegyik egyedi kártyát állít ki, mellyel az összes mérkőzés látogatható, azaz nemcsak az adott klub találkozói. Szeptember 15-ig kötelezően ingyenes volt, s a klubok döntik el, hétfőtől mennyibe kerül. A Budapest Honvédnál például 1000 forint lesz az ára.

A klubkártya egy speciális fajtája a futballkártya, melyet az MLSZ bocsát ki azoknak, akik nem kötődnek egyetlen csapathoz sem, illetve leginkább válogatott mérkőzéseket tekintenének meg. A futballkártyával szintén az összes meccs látogatható.

Az MLSZ hangsúlyozza, „minden esetben a szervező klub dönti el biztonsági és egyéb előírások és elvek alapján, hogy a más klubok kártyájával, illetve a futballkártyával rendelkező szurkolókat melyik szektorban helyezi el”.

A futballkártyához, melynek kiváltása ingyenes, egyelőre két budapesti helyszínen lehet hozzájutni, de az MLSZ „mindent megtesz annak érdekében, hogy az országosan elérhető legyen”.

Négy csapat esetében speciális szabályok is érvényben vannak. A Ferencvárosnál a hazai szurkolóknak a klubkártya kiváltásához és a stadionba lépéshez vénaszkenneres regisztrációra is szükségük van. A vendégdrukkerek és a futballkártya tulajdonosok vénaszkenneres regisztráció nélkül bemehetnek a mérkőzésre, az FTC dönti el, mely szektorokban helyezi el őket. Az FTC és a Debreceni VSC klubkártyája a központi rendszertől független, ezek integrálása folyamatban van. A két rendszer összekapcsolásáig a két együttes klubkártyája nem alkalmas más csapatok mérkőzéseire jegyvásárláshoz, így a ferencvárosi és a debreceni drukkerek futballkártyával vagy saját klubkártyájukkal a két érintett klub által megjelölt módon és helyszínen juthatnak jegyekhez.

A Videoton FC a hamarosan kezdődő stadionfejlesztési munkálatok miatt haladékot kapott a klubkártya bevezetésére vonatkozóan, ahogy az Újpest is – elsősorban az FTC elleni találkozóra való tekintettel – február 23-ig. A lila-fehér klub azt is bejelentette, hogy a klubkártya kiváltása november 16-ig ingyenes marad.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik