NB I

Az élmezőnyben végezhet az Újpest

Kovács Zoltán elmondta: nem a lila-fehér szurkolókon múlt, hogy nem volt telt ház a Fradi elleni derbin.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Féloldalas lett a világ kilencedik legszenvedélyesebb futballderbijének választott Újpest–Fradi, miután a bojkott miatt több ezer zöld-fehér szurkoló az Üllői úti sas-szobornál nézte a tradicionális magyar csúcsrangadót, amely büntető-gazdagra sikeredett, és végül 2-1-es Újpest-győzelmet hozott. A lila-fehérek sportigazgatója, a korábbi kiváló támadó, Kovács Zoltán a DigiSport televízió hétfő reggeli műsorában értékelte a derbit.

– Kijelenthető, hogy a szezon eddigi legösszeszedettebb játékával hozták az ősz legfontosabb meccsét?
– Mondhatjuk, hogy tökéletes volt az időzítés. A játékosok megmutatták, hogy a nehézségek ellenére is lehet ilyen minőségi futballt bemutatni, és egy erős csapat ellen dominálni. Ez mindenképp komoly fegyvertény – kezdte Kovács Zoltán.

– Az Újpest köztudottan csatárgondokkal küzd, ehhez képest látványos támadójátékot mutatott a csapat. A jövőbe mutató új szerkezetet láttunk?
– Ezt azért a kényszer szülte. A spanyol válogatott a csúcson is futballozott tipikus befejezőcsatár nélkül. Kim Ojo megsérült a Magyar Kupa-mérkőzésen, egy játékos pedig aláírt szerződéssel, az utolsó pillanatban itthagyott minket és másik országot választott. Olyan helyzetek történtek, amelyeket az élet szült, és nem lehet rájuk felkészülni. Kabát Pétert megműtötték, tehát három-négy csatárból három nem bevethető. Nem szabad azonban túlzottan erre fókuszálni és panaszkodni. Azok a meccsek is hasonló fölényt hoztak, amelyeken csak egy pontot szereztünk, és meg kellett volna nyernünk azokat.

– Győzelemre számított a mérkőzés előtt? Mi szólt az Újpest mellett a hazai pályán túl?
– Ha a mérkőzés előtt a helyezésekből indultunk volna ki – amit sosem szabad egy derbin –, akkor sokan nyilván a Ferencvárost mondhatták volna, de természetesen bíztunk magunkban, bíztunk a csapatban. Nebojsa Vignjevics nagyon jól dolgozta ki a taktikát, hogy nem szabad túl sokat birkózni, hiszen a ferencvárosi védők sokkal magasabbak, erősebbek a mi támadóinknál, viszont a technikásabb, gyorsabb játékosaink komoly zavart okozhatnak a védelmükben. Pontosan ezt lehetett látni a középpályán és a támadó-harmadban is. Próbáltuk elkerülni a test-test elleni párharcokat, és a földön gyorsan járatva a labdát a védők mögé kerülni. Ez szinte tökéletesen, ahogy a héten gyakorolták a fiúk, meg is valósult a pályán.

– Egy listán a világ kilencedik legszenvedélyesebb derbije lett az Újpest–Fradi, amelyen ezúttal nyolcezer-ötszáz néző volt. Magyar viszonylatban ez nem kevés, de a derbi tradícióihoz képest nem sok…
– Tudni kell, hogy a tizenháromezer-ötszáz férőhelyes stadionunkban kilencezer-háromszáz jegyet értékesítettünk a biztonsági intézkedések miatt, tehát sokan kint is maradhattak, illetve a Fradi-szurkolók a számukra felkínált jegyeket nem vásárolták meg, csak néhány százan. Ha így nézzük, akkor technikailag telt ház volt. Ha a Ferencváros-szurkolók megvették volna a jegyeket, akkor telt ház lett volna.

– Komoly hangulati előnyt jelentett az Újpest számára, hogy a derbiken megszokott Fradi-tábor nem volt jelen?
– Nem lenne tisztességes, ha azt mondanám, hogy a saját csapatukat ez nem érintette. A miénket biztosan nem, mert a mieinket még jobban feldobta, hogy jobban hallják a mi szurkolóinkat. A nyolcezer újpesti nyilván nagyobb hangerővel szólt volna egyébként is. Ez legyen a Ferencváros gondja, nekik kell majd megoldaniuk. Jobban nézett volna ki, és örültünk volna, ha ott vannak, de ez a mi játékunkat egyáltalán nem befolyásolta.

– Az Újpest felmentést kért a szurkolói klubkártya bevezetése alól, majd csak tavasztól lesz kötelező. Milyen indokkal tolták el az időpontot?
– Ezt nem tudom, mert nem hozzám tartozik, de azt azért elmondhatom, hogy mindenféle hivatalos, vagy nem hivatalos csatornát próbálunk kihasználni, hogy a szurkolóinkkal megtaláljuk a hangot, és kétoldalú legyen a kommunikáció. Mindenben próbálunk nekik segíteni, hogy elfogadhatóvá tegyük számukra ezeket a szabályokat. Nagyon fontos, hogy az ultrák ne érezzék, hogy adott esetben a büszkeségük vagy a függetlenségük sérül. Óriási szükségünk van azokra az emberekre, akik ilyen hangulatot tudnak teremteni. Szerintem minimális olyan dolog történt, ami esetleg nem futballpályára való. Ezúton is köszönöm a példamutató buzdításukat.

– A gól után tűzijátékot látott az ember, ami automatikusan jönnek hazánkban a büntetések…
– Nem akarok olajat önteni a tűzre, de szerintem fantasztikus élmény volt a vasárnapi mérkőzés. Megfelelő körülmények között ez hozzátartozhat egy derbihez. Természetesen vannak olyan dolgok, amelyeket ki kell szorítani, de nem gondolom, hogy a pirotechnika ilyen lenne. Ezért is mondom, hogy a fontos a szövetség, a klubok és a szurkolók közti kommunikáció. Szerintem szót lehet érteni mindenkivel.

– Meglepte önt a Fradi óvatosságot tükröző összeállítása?
– Gera és Busai rendszeresen a kezdőben szoktak helyet kapni. Gera sérült volt, tehát valószínűleg ez indokolta az ő padozását, de így is minőségi futballisták voltak a Fradiban. Bővebb a keretük, mint a miénk, ebből a szempontból két-három évvel előttünk járnak sajnos, ezt el kell ismerni. Mi annyira domináns és kezdeményező futballal léptünk fel a legelső pillanattól kezdve, ami lehet, hogy meg is hökkentette a Ferencvárost, és erre nem volt válaszuk.

– Gyömbér sérülése befolyásolhatta a mérkőzés alakulását?
– Elképzelhető. Gyömbér Gábor amellett, hogy csapatkapitány, meghatározó futballista a Fradiban. Nagyon sajnálom, meccs után is érdeklődtem a hogyan létéről, és jobbulást kívánok neki. Remélem, nem komoly a sérülése.

– Voltak vitatható ítéletek a mérkőzésen. Hogy látta a két büntetőt?
– Mindkettő az volt. Visszanézve egyértelmű, hogy helyesen döntött a játékvezető. A Ferencváros-szurkolók esetleg még számon kérhetnek a játékvezetőn egy gyanús esetet, amikor Balajcza elhúzta, vagy nem húzta el Lauth lábát. A nagy örömben még nem kérdeztem meg a kapusunkat, ott úgy tűnt nekem, hogy nem ért hozzá. Volt viszont a mi oldalunkon is az első félidőben két véleményes helyzet. Szuljics azt mondja, hogy elhúzták a lábát. Ott a játékvezető volt közelebb, de olyan szögben volt, amiből lehetséges, hogy nem láthatta. Egyébként a derbihez méltó játékvezetés volt. Apró hibák mindig előfordulnak.

– Az Újpest lendületét látva hányadik helyre tartja képesnek ezt a társaságot a bajnokságban?
– Az eddig lejátszott nyolc mérkőzésből hatszor így futballoztunk, de ez még csak a harmadik győzelmünk volt. Ha ezt tudjuk tartani, és a sérültek visszatérnek, akkor minőségbeli javulás következhet be, és egy következő szintre léphetünk. Az igazi az lenne, ha nem csak nyolc-kilencezer ember előtt tudnánk így futballozni, mert sajnos egyelőre nem minden meccsen lesz ennyi szurkolónk a stadionban. Bár ha így fogunk játszani, akkor viszonylag rövid időn belül el tudjuk érni, hogy minden mérkőzésen ennyi néző előtt játsszunk. Ha ezt a minőségi, domináns futballt tudunk hétről-hétre kivinni a pályára, akkor odaérhetünk az elejére.

– A dobogóra?
– Jó lenne ezt kimondani, de nem szeretnék túl nagy terhet rakni a játékosokra. Fontos elmondani, hogy szűk a keret, és emiatt befolyásolhatja a játékunkat, hogy milyen ütemben jönnek az eltiltások, illetve remélem, hogy a jövőben elkerülnek minket a sérülések.

– A Szusza-stadion ott van kiemelt beruházások között a felújítási projektben. Ez hogyan befolyásolja majd a szurkolást és a befogadóképességet? Végig ott fognak játszani?
– Igen, ott fogunk játszani. Majdnem négyezer jegyet veszítünk el a kiemelt biztonsági kockázatú mérkőzéseken. Jó lenne, ha arra is tudnánk költeni, hogy tényleg telt ház legyen, és ne legyenek üres szektorok azért, mert a rendőrség így látta biztonságosnak, és nem azért, mert nem tudtuk volna eladni a jegyeket. Erre is szeretnénk költeni és a szurkolóink kényelmét is szeretnénk javítani. Ilyen jellegű beruházások fognak történni, reményeink szerint nagyon hamar.

Olvasói sztorik