NB I

A hat-null óta kiegyenlített a derbi

Edzőbuktatós, székbúcsúztatós találkozókat játszott egymással a Fradi és az Újpest az elmúlt években.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Vasárnap délután rendezik az OTP Bank Liga idei első, az NB I 215. derbijét a Ferencváros és az Újpest között. A mostani összecsapásra a nyolcadik fordulóban kerül sor a lilák otthonában, akik visszavághatnak a legutóbb hazai pályán elszenvedett 2-1-es vereségéért. A két együttes elmúlt évekbeli legnagyobb különbségű sikerét ők aratták: 2010 őszén 6-0-ra semmisítették meg a Fradit a Szusza-stadionban.

A megalázó vereségre a Ferencváros még a 2010–2011-es idény tavaszi felében válaszolt: Marek Heinz góljával 1-0-ra nyert odahaza. A következő bajnokság őszén ismét otthon fogadta az FTC az Újpestet, és 3-0-s sikerével jelezte, túltette magát az egy évvel korábbi fiaskón. A 2011–2012-es szezon tavaszi visszavágóján, Újpesten született meg a két csapat elmúlt 12 bajnoki találkozójának egyetlen döntetlenje: a Megyeri úton 1-1-re végeztek a felek.

Edzőt buktató derbik

A 2012–2013-as bajnoki rajtot követően rögtön a vezetőedző székébe került a derbi-vereség: augusztus 19-én az újpestiek Kabát Péter és Bavon Tshibuabua – utóbbi a 94. percben talált be – góljaival 2-1-re legyőzték a Megyeri úton a Fradit. A vendégek szakvezetője, Détári Lajos a találkozó után úgy fogalmazott, nincs tudomása arról, hogy az állásába kerülhet az utolsó utáni pillanatban elveszített meccs, ám másnap már hivatalosan is bejelentették távozását, sőt azt is tudni lehetett, hogy holland edző ül a helyére, Ricardo Moniz személyében.

Utóbbi szakvezetőt a 2013 novemberében rendezett Fradi–Újpest összecsapás után menesztették, igaz a Magyar Kupában elért 0-0-s eredményt követően még kellett egy kis olaj a tűzre; rá három napra, a Pécs elleni hazai 1-2 már elég indok volt ahhoz, hogy elküldjék Monizt, aki így az Újpest elleni visszavágón – egy héttel az első meccs után – már nem ülhetett le a kispadra.

Búcsú a székektől

Az imént említett két edzőbuktató találkozó között, 2013 márciusában az Újpest elleni derbivel búcsúzott az Albert-stadiontól a Ferencváros. A meccs igazi rangadó-hangulatban telt, melyet végül Csukics 93. percben szerzett találatával húzott be 2-1-re a Fradi. „Székbúcsúztató” mérkőzésre sikerült a 3-1-es, szintén hazai győzelemmel záródó Ferencváros–Újpest összecsapás a Puskás Ferenc Stadionban: szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt, szeptember 22-én nem várt nagy balhé kerekedett a nézőtéren, melyet csak a készenléti rendőrség tudott megfékezni.

Csak Vasziljevics talált be

A két együttes legutóbbi két mérkőzésén egy Újpest- és egy Fradi-siker született: a tavalyi kupavisszavágón a lilák otthon nyertek 1-0-ra Dusan Vasziljevics góljával, így kiharcolták a továbbjutást. Az áprilisi bajnokin viszont idegenben vágott vissza a Fradi (2-1) Gyömbér Gábor és Leonardo góljaival. Érdekesség, hogy utóbbi meccsen az Újpest szerzett vezetést, szintén Vasziljevics góljával, aki egyedüliként tudott a kapuba találni a két együttes legutóbbi három összecsapásán a lilák részéről.

Olvasói sztorik