NB I

Szurkolóit és a derbit is elvesztette a Fradi

A Ferencváros 2-1-es vereséget szenvedett Újpesten, az élvonal nyolcadik fordulójának rangadóján.
OTP Bank Liga, 8. forduló
Újpest FC – Ferencvárosi TC 2-1 (0-0)
Szusza Ferenc Stadion, 8000 néző. Játékvezető: Farkas Á.
Újpest: Balajcza – Vadász, Heris, Litauszki, Forró (Nego, 76.) – Balogh B. – Simon K., Vasziljevics, Nagy G., Szuljics (Koszovics, 85.) – Bardhi (Ahmeti, 90.). Edző: Nebojsa Vignjevics
FTC: Dibusz – Nalepa (Lamah, 74.), Mateos, Pavlovics, Bönig – Dilaver, Gyömbér (Busai, 7.) – Lauth, Kukuruzovics (Gera, 64.), Somália – Böde. Edző: Thomas Doll
Gólszerzők: Vasziljevics (tizenegyesből 52.), Simon K. (72.), illetve Mateos (tizenegyesből 56.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A mostani szezon első derbijére került sor a Megyeri úton. A házigazda újpestiek Kabát Péter, Sztaniszavljevics és Kim Ojo játékára nem számíthattak; a vendég Fradi kezdőcsapatából Gera Zoltán hiányzott, aki kisebb sérülése után csak a kispadon kapott helyet, Predrag Bosnjak pedig a keretben sem kapott helyet. A mérkőzést a helyszínen tekintette meg a válogatott megbízott szövetségi kapitánya, Dárdai Pál, de ott volt a lelátón három olimpiai bajnok, a kajakozó Kammerer Zoltán, az úszó Gyurta Dániel és a tornász Berki Krisztián.

A várakozásoknak megfelelően a vendégszektor nem telt meg – az FTC szervezett szurkolócsoportjai nem voltak jelen a mérkőzésen; azzal tiltakoztak a Groupama Arénára érvényes vénaszkenneres regisztráció, valamint általánosságban a klubkártya-rendszer bevezetése ellen, hogy a helyszíni drukkolás helyett a Sas-szobornál kivetítőn követték a meccset; ott több ezren voltak, az újpesti stadion vendégszektorában viszont csak néhány százan –, és a hazai belépők közül sem fogyott el az összes.

Az FTC csapatkapitánya, Gyömbér Gábor térde már a második percben megsérült, ezért le kellett cserélni. A nyolcadik percben egy veszélytelen beadás kipattant Dibusz Dénesről, de az érkező Vasziljevics közelről a kapu fölé lőtt. A másik oldalon Böde beadása teremtett veszélyt, de szöglet lett a vége. A 17. percben Szuljics lövését fogta Dibusz, négy perccel később pedig Bardhi távoli szabadrúgása csattant a kapufán. Az újpestiek játszottak mezőnyfölényben, de alig-alig tudtak helyzetbe kerülni.

A 29. percben Böde Dániel lövését blokkolták a tizenhatoson belül, majd a 34. percben Balajcza fogta a kísérletét. Egy perccel később Nalepa beadását Somalia egy méterről a kapusba bombázta. A 38. percben Bardhi közeli lövését Dibusz kivédte, de már les volt. Három perc elteltével Vadász Viktor beadása a kapufáról ment ki. A szünet előtt Dibusz Dénes kifutott a kapujából, kiütötte a labdát, amit Forró Gyula visszaemelt, de a hálóőr visszaért és lehúzta. Az első felvonás második felében már eseménydúsabb volt a játék, felpörgött a meccs.

A szünet után Böde passzával Lauth betört a tizenhatoson belülre, Balajcza kivetődött, a német csatár pedig a földre került. A játékvezető – nagyon helyesen – sárga lapot adott a Ferencváros játékosának, és szabadrúgást a házigazdáknak. Az 51. percben Vasziljevics is padlót fogott a tizenhatoson belül, ezért viszont járt a büntető, mert Bönig szabálytalan volt. A sértett állt a labda mögé, és nem hibázott (1-0). Négy perccel később Heris kezére pattant a labda a tizenhatoson belül, a bíró ezt is szabálytalannak látta, ezért a Fradi is büntetőhöz jutott – Mateos remekül helyezett lövésébe Balajcza beleért, de hárítani nem tudott (1-1). Az 58. percben Szuljics labdáját Simon Krisztián a keresztlécre fejelte. Két perccel később Vasziljevics került ziccerbe, de Pavlovics becsúszva menteni tudott.

A 71. percben Simon Krisztián nagy helyzetben rosszul találta el a labdát, egy perccel később viszont javított: átvette, és egy-két igazítás után 17 méterről a kapuba bombázott (2-1). Ezúttal is azonnal egyenlíthetett volna a Fradi, de Böde Dániel kísérletét Heris blokkolta. A 77. percben Bardhi lőtt a kapufa mellé. Négy perc múlva Vadász Viktor az oldalhálóba lőtt. A legvégén Dibusz Dénesnek még volt egy védése, de csapatának az egyenlítésre már nem volt esélye. A látottak alapján az Újpest teljesen megérdemelten győzött 2-1-re.

Ez volt a két együttes 215. bajnoki összecsapása és – 97 FTC-siker, valamint 57 döntetlen mellett – a 61. újpesti diadal.

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Nagy László, az Újpest egykori olimpiai bajnok játékosa, majd vezetőedzője értékelte:

A szoros végeredmény ellenére teljesen megérdemelten győzött az Újpest. Az első félidőt gyorsan el lehet felejteni – egy helyzet itt, egy helyzet ott, bár a Fradi előtt adódott nagyobb lehetőség, de leginkább a küzdelem dominált. A második felvonás már olyan volt, amilyennek egy derbin lennie kell. Néhány percet leszámítva a Fradi is megpróbált valamit mutatni, de az Újpest nagyobb fölényben futballozott, tudatosabb volt a játéka. A lassabban, nehézkesebben mozgó vendégeket szétzilálták a mozgékonyabb hazaiak. Szerintem rossz elképzelésekkel lépett pályára az FTC, amely az egyenlítőgól után még próbálkozott támadásokkal, de ez a kivárásos futball rossz taktikai húzás volt. Lehet, így próbálták megakadályozni, hogy a gyors újpestiek mögéjük kerüljenek.

Jó lett volna kilencven percen keresztül a második félidőt látni, és azt a néhány ezer ferencvárosi szurkolót, akik most bosszankodhatnak, hogy nem tudtak támogatást adni kedvenc játékosaiknak. Nem mindegy, hogy néhány száz vagy több ezer drukker áll a csapat mögött. El kellene gondolkodniuk, mert nagyon kellenek ők a játékhoz. Az Újpestnek szerencséje is volt, de sokkal többet tett érte.

Olvasói sztorik