NB I

Csak háromszor kezdtünk győzelemmel

Az elmúlt 28 évben nem sokszor tudott nyerni a magyar csapat az aktuális selejtezősorozat első meccsén.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Mint közismert, a magyar felnőtt válogatott 1986-ban szerepelt legutóbb valamilyen világversenyen – az 1996-os atlantai olimpiát a korosztályos megkötés miatt nem sorolhatjuk ide. A mexikói világbajnokság óta egyetlen alkalommal sem tudták sikerrel abszolválni a selejtezőt kedvenceink, a pótkvalifikációs párharcig is csak egyszer jutottak el. Az előző sorozat hajrájában még mutatkozott némi esélye a sikerre, de aztán jött a román és a holland meccs…

Most itt az újabb lehetőség, hiszen vasárnap, az Észak-Írország elleni, hazai mérkőzéssel megkezdődik a 2016-os franciaországi Európa-bajnokság selejtezősorozata. A csoportokból ezúttal már a második helyen végző csapatok is biztos kijutók, a harmadik pozíció pedig pótselejtezőt jelent. A Rangadó.hu legújabb összeállításában azt vizsgáltuk, az elmúlt 28 éveben hogy kezdte a selejtezősorozatokat a magyar válogatott.

1986

A kudarccal végződő mexikói világbajnokság után októberben máris újabb tétmeccs várt a mieinkre, akik az Európa-bajnoki részvételért szálltak harcba. Első meccsüket 1-0-ra elvesztették hazai pályán Hollandia ellen – a jelenlegi szövetségi kapitány, Pintér Attila végigjátszotta a találkozót.

1988

Ezúttal is októberben kezdődött a kvalifikáció, amelynek tétje az olaszországi világbajnokság volt. Akkor is Észak-Írország volt az első ellenfél – a Népstadionban 18 ezer néző előtt Vincze István 85. percben szerzett góljával 1-0-ra nyertek a magyarok.

1990

Egy vereség és egy győzelem után ezúttal egy gól nélküli döntetlen – az újabb Európa-bajnoki selejtezősorozat első felvonása nem hozott gólt idegenben. Pintér Attila ezt a meccset is végigjátszotta.

1992

Az Egyesült Államokban rendezett vébére kijutni annyi esélyünk volt, mint – pestiesen szólva – Szálasinak a főtárgyaláson… Ez már az első meccsen világossá vált, hiszen Izland 2-1-re győzött a Népstadionban. Pedig Kovács Kálmán már a második percben megszerezte a vezetést.

1994

Napra pontosan húsz évvel a most vasárnapi, északírek elleni találkozó előtt kezdték a mieink az angliai Európa-bajnokság selejtezőit: a Népstadionban már 2-0-ra is vezetett Magyarország a törökök ellen, a vége mégis 2-2 lett.

1996

A mexikói világbajnokság tizedik évfordulóján Csank János volt a szövetségi kapitány, a vébé-kvalifikációt pedig a finnek ellen kezdte a válogatott a Népstadionban. Szakadt az első, de Orosz Ferenc góljával összejött a siker (1-0). Ez volt az a sorozat, amely az emlékezetes finnországi találkozónak köszönhetően a jugoszlávok elleni 1-12-es pótselejtezővel zárult…

1998

Sejteni lehetett, hogy kemény dió lesz a kontinensselejtező első meccse, hiszen Portugália legjobbjai látogattak a Népstadionba, és 3-1-es győzelemmel távoztak – a Győri ETO jelenlegi vezetőedzője, Horváth Ferenc szerzett vezetést a magyaroknak.

2000

A portugálokhoz hasonló nagyágyú került a néhai Bicskei Bertalan csapatának útjába a világbajnoki selejtező első mérkőzésén, hiszen ezúttal az olaszok érkeztek, de Horváth Ferenc duplája miatt be kellett érniük 2-2-es végeredménnyel.

2002

Svédországban, 35 ezer néző előtt kezdődött az Európa-bajnoki selejtező, amely ugyancsak döntetlent hozott (1-1). Az akkori keretből Gera Zoltán ma is csapattag.

2004

Elég gyorsan a helyére került a magyar foci ebben az esztendőben, hiszen a horvátországi vébéselejtező tizedik percében kiállították Huszti Szabolcsot, a meccs hajrájában Gyepes Gábor öngólt fejelt, a vége pedig 3-0-s zakó lett Zágrábban.

2006

A mexikói világbajnoki szereplés huszadik évfordulóján Bozsik Péter dirigálta a csapatot, de a rajt ezúttal is kudarcot hozott, hiszen az újpesti Szusza Ferenc Stadionban a norvégok 4-1-es diadalt arattak.

2008

Magyar szinten minőségi támadójátékosok álltak Erwin Koeman szövetségi kapitány rendelkezésére – Torghelle, Huszti, Rudolf Gergely, Dzsudzsák –, az első meccs hazai pályán mégis gól nélküli eredménnyel zárult Dánia ellen.

2010

Ezúttal is egy északi válogatott, Svédország volt az ellenfél, a vége pedig 2-0 oda – pedig Ibrahimovic ezen a meccsen nem is lőtt gólt Egervári Sándor együttesének…

2012

Andorrában indultak el a brazíliai vébé felé vezető úton Magyarország legjobbjai, és 5-0-ra győztek – ilyen különbségű sikerük azóta sem volt a mieinknek.

Összesen

3 győzelem, 5 döntetlen, 6 vereség

2014

Szeptember 7-én, vasárnap 18 órától Észak-Írország lesz az ellenfél a Ferencváros új stadionjában a 2016-os franciaországi világbajnokság selejtezősorozatának első állomásaként. A kérdés az, hogy két esztendő múlva, a mexikói vébé harmincadik évfordulóján ez a lista tovább íródhat, vagy kijutunk végre egy világeseményre?

Olvasói sztorik