NB I

Pintér: „Lesznek nehéz pillanataink”

A szövetségi kapitány nagyon fegyelmezetten védekező északír csapatra számít a vasárnapi meccsen.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A magyar válogatott hétfőn megkezdte a felkészülést a vasárnapi, Észak-Írország elleni Európa-bajnoki selejtezőre. Hétfőn regeneráció szerepelt a programban, az első edzést kedden tartja a szakmai stáb, a tervek szerint a vasárnapi mérkőzésig hat gyakorlás vár a játékosokra. Pintér Attila szövetségi kapitány azzal kezdte hétfői sajtótájékoztatóját, hogy tisztában van vele: óriási a tét, a szurkolók sokat várnak a válogatottól az északírek ellen, és a további őszi selejtezőkön is. Furcsa volt, hogy az edző papírból a főbb gondolatokat, bizonyára ez már a kommunikációs tréning hatása…

Fontos a vezetőgól

Reméljük, a mérkőzés ugyanolyan szép lesz és eredményes, mint az új ferencvárosi stadion. Óriási a tét, ezt mindenki tudja, és a szurkolóink is elvárnak tőlünk mindent – kezdte Pintér Attila. – Mi mindig nyerni szeretnénk, így lesz az északírek elleni mérkőzésen is. Leginkább azért, hogy jól induljon az Európa-bajnoki selejtezősorozat, és a következő mérkőzéseinkre is meglegyen az a lehetőség, ami negyvennégy éve nem történt meg, hogy újra a kontinenstornán vehessen részt a magyar válogatott. Nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy ez egy újjáalakuló csapat, amelyben több játékos is egy vagy két mérkőzésen van túl, de mindent el fognak követni, hogy eredményesen és jól szerepeljen a válogatott.

Január óta van lehetőségünk, hogy közösen, új stratégiát felépítve elinduljunk a selejtezősorozatban. Próbáltunk minden olyan dolgot rövid idő alatt megtenni, amit javítani kellett, és egy új stratégiát felépíteni. Négy mérkőzést játszottunk, minden alkalommal mi vezettünk, ami azért is fontos, mert a Bajnokok Ligájában tavaly a statisztika szerint az a csapat nyerte a meccsek hetven százalékát, amelyik a vezetőgólt szerezte. De nekünk nem elég megszerezni a vezetőgólt, azért dolgozunk, hogy az előnyünket meg tudjuk tartani.

Sajnálja az elmaradt összetartásokat

Az északírek utolsó két mérkőzését elemezve – bár többet is elemeztük – arra lehet következtetni, hogy erősen a védekezésre koncentráló csapatot próbál összerakni a kapitány, és a játékosaik nagyon fegyelmezetten teszik a dolgukat. Az ötös fal előtt három belső középpályásuk játszik, és két ékük van fent. Chile ellen kettő-nullara kaptak ki, Chile a hetvennyolcadik, illetve a nyolcvankettedik percben szerezte gólokat. Ez is mutatja, hogy nagyon jól felkészített válogatottról van szó. Chilének nagyon kevés lehetősége volt a két gólon kívül, sőt nem is kimondott helyzetből szerezte a két gólt. Uruguay ellen a hatvanadik percben esett a gól, és egy-nullra nyertek a dél-amerikaiak. Mindkét válogatott részt vett a világbajnokságon, és a legerősebb keretével játszott az északírek ellen. Ez a két meccs is bizonyította, hogy az északír válogatottat nagyon komolyan kell venni. A vébé rámutatott, hogy nincsenek előre lejátszott mérkőzések és kötelező győzelmek.

Január óta dolgozunk azért, hogy minél egységesebb legyen a válogatottunk. Nagyon sajnálom azt a három összetartást, ami elmaradt, hiszen sokkal előrébb tarthatna a csapat, sok olyan dolog volt, amit össze kellett raknunk, hogy minél szervezettebbek legyünk, és minden ellenféllel felvegyük a versenyt. Jól dolgozott a csapat, de azt is látni kell, hogy nem tökéletes még, tehát van mit javítanunk. Egyszerre kell megoldanunk a támadójátékunkat, illetve a védekezésünket, hogy úgy tudjuk az ellenfelekkel szemben használni, hogy ne csak megszerezzük a vezetést, hanem meg is tudjuk tartani. Remélem, minél több olyan lehetőségünk lesz, amelyből gólokat tudunk szerezni.

Reálisan nézzék a mieinket!

Erre a hétre az eddigi munka továbbvitelét tervezzük, és azt, hogy az egymás elleni mérkőzéseket elemezve, a hibákat kijavítva, illetve az északírek futballját elemezve fel tudjuk készíteni a válogatottat, hogy minél eredményesebben tudja venni ezt a meccset. Hat edzés lesz a mérkőzésig. Három játékosunk hétfőn érkezett. Azon vagyunk, hogy minél jobb állapotba tudjuk hozni a játékosokat, hogy minél jobb teljesítményre legyenek képesek. Az ellenfelet feltérképeztük, a hibáikat megpróbáljuk úgy hasznosítani, hogy minél eredményesebbek tudjunk lenni.

Arra kérek mindenkit, hogy látva a magyar labdarúgást, és látva a játékosainkat, reálisan nézzék a magyar válogatott lehetőségeit. Reálisan kell látni, hogy a görögök kivételével az egyik legerősebb ellenfeleket kaptuk a kalapokból. Erős csoportba kerültünk, és ha megnézzük az ellenfeleink játékosállományát, akkor látjuk, hogy máshol sokkal több játékos szerepel topbajnokságokban. Azokkal a játékosokkal, akikkel sok időt töltöttünk az összetartásokon – de nem eleget –, a hibákat javítva szeretnénk minél jobb és eredményesebb játékot nyújtani.

Miért ez a 28 játékos?

Hatvanhárom játékost néztünk meg az összetartások alatt, és van egy negyvenfős keret, akikre nagyon odafigyelünk, nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a mérkőzéseken minél jobban feltérképezzük őket. Természetesen van, aki lemorzsolódott, illetve abból a negyvenből van olyan, aki nem tagja a mostani huszonnyolcas keretnek. Azért ők vannak itt, mert úgy ítéljük meg, hogy ahhoz a stratégiához – a három-, illetve a négyvédős rendszerünkhöz –, amit felépítettünk, ők tudnak a legjobban alkalmazkodni.

A pályán lesznek nehéz pillanataink, biztos vagyok benne. Nem csak az északírek elleni meccsen, máskor is. Nagyon nagy szükségünk van a szurkolóinkra, akik már többször bizonyították, hogy kiállnak a csapat mellett, itt az idő, hogy a csapat is bizonyítsa, hogy érdemes értük kimenni a stadionba, és érdemes értük szurkolni. Ameddig én vagyok a kapitány, ez a válogatott mindenhol nyerni szeretne. Teljesen mindegy, hogy hazai pályán vagy idegenben, és teljesen mindegy, hogy Görögország az ellenfél, vagy az északírek. De reálisan kell nézni, hogy a mi játékosaink milyen bajnokságban edződnek, és az ellenfeleink hol edződnek. A felkészülési meccsek megmutatták, hogy ötven-hatvan percig nagyon jól működött, amit terveztünk. Itt a bajnokság, tehát a felkészülési időszak után vagyunk, ezért nagyon szeretném, ha ez kitolódna hetvenöt-nyolcvan percre, és akkor biztos vagyok abban, hogy megszerezzük a győzelmet. De nem lesz könnyű, ismerve az Uruguay, illetve a Chile elleni mérkőzésüket, és látva azt a fegyelmezett játékot, amit tesznek. Nagyon nehéz ma a világon bármelyik csapatnak az ötvédős rendszert feltörnie, de a csapatot fel fogjuk készíteni a héten arra, hogy mi várható, ha az ellenfél lép, és nekünk mit kell lépnünk arra.

Az első mérkőzések választ adnak

A Feröer-szigeteket kivéve minden csapatból több játékos szerepel nívós bajnokságokban, mint tőlünk. A kalapokból majdnem a legerősebb csapatokat kaptuk, a görögöket kivéve, ezáltal nehéz ez a csoport. Keresztbeverések lehetnek. Az északír mérkőzésre fel lehet készülni az alapján, amit Uruguay és Chile ellen játszottak, és meglátjuk, hogy azok a válogatottak, amelyek ugyanabban az időben játszanak, mint mi, váltottak-e stratégiát? Új szelek fújnak, másfelé mennek, vagy megmaradtak a réginél, és azt próbálják játszani? Az első mérkőzések választ adnak mindenre, és az első meccsek eldöntik, hogy kinek hol a helye.

Minden ország, amely szerepel a csoportokban, tovább szeretne jutni, így vagyunk ezzel mi is. A realitás talaján kell néznünk a dolgokat. Mindenre választ ad az, ahogy indulni fogunk, és mindenre választ ad, hogy a többi válogatott mit választ? Hiába volt a négy felkészülési meccsünk, nagyjából soha nem tudtunk ugyanazzal a kerettel felállni, hiszen különböző problémáink voltak, de itt az idő, amikor össze tudjuk rakni a csapatot. Mi nem csak a felkészülési mérkőzéseken akarunk jól szerepelni, hanem a tétmeccseken is.

Miért nincs Szalai?

Gera Zoltánnal akkor is beszéltem, amikor nem volt itthon. Külön öröm – amit akkor is mondott és most is –, hogy ha tud segíteni a válogatottnak, akkor öt percre is szívesen jön. Vele is van egy tervünk, hiszen az északíreknek van egy ötös faluk – ha nem változtattak taktikát –, és azt gondolom, benne jó negyven-negyvenöt perc biztosan van, márpedig ő meg tud oldani nagyon sok problémát. Olyan dolgok vannak benne, ami nagyon kevés magyar játékosban van meg a mai futballban. Olyan passzokat tud adni, és olyan váratlan dolgokra képes, ami a topbajnokságokban, topcsapatokban jellemző. Van egy tervünk vele, örülök, hogy minél jobb állapotban van. Ha szükség lesz rá, ezt meg is fogjuk tudni mutatni.

Hogy most ez a huszonnyolc fős keret, az nem jelenti azt, hogy a következő, Románia elleni mérkőzésre nem más stratégiát választunk, és nem más játékokban gondolkodunk. Amit elterveztünk játékrendszerben, az alapján úgy ítéljük meg, hogy ezek a játékosok azok, akik a legalkalmasabbak arra, hogy az északírekkel felvegyük a versenyt. Tavaly kevés meccset játszott Ádám, és úgy ítélem meg, hogy ahhoz a játékrendszerhez, amit most tervezünk, az ő posztján a játékosok itt vannak a huszonnyolcas keretben, ezért nem számolunk vele jelenleg.

A kezdőcsapat kilencvenkilenc százalékban megvan, egy, talán két poszt kérdéses még. Fogunk játszani egymás ellen, azt is értékeljük, és majd ott fogjuk eldönteni, hogy arra a két posztra melyik az a két játékos, aki még a kezdőcsapat tagja lehet – mondta végül Pintér Attila.

Olvasói sztorik