NB I

Besicsért 2-3 millió eurót kérnek

A komolytalan kérőket meg sem hallgatja a bosnyák vébéjátékos jelenlegi klubja, a Fradi.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója a DigiSport televízió kedd reggeli műsorában elmondta, hogy a válogatottjával jelenleg a brazíliai világbajnokságon szereplő játékos ügyével csak a torna után akarnak foglalkozni.

A 21 éves futballista az argentinok ellen 2-1-re elveszített csoportmérkőzésen csapata egyik legjobbja volt, így ha tartja ezt a formáját, az ára akár még magasabb is lehet, ezért Orosz Pál szerint nem lenne okos döntés, ha a klub még a vébé ideje alatt foglalkozna az esetleges kérőkkel.

Orosz Pál hozzátette, hogy Besicset szerződése 2016. június 30-ig köti a klubhoz, így az is elképzelhető, hogy továbbra is a legutóbbi szezonban bronzérmes zöld-fehéreknél folytatja pályafutását. A csapat eközben itthon megkezdte a felkészülés a következő szezonra, és a napokban aláírhat a német csatár, Benjamin Lauth is.

– Pontot tehetünk Benjamin Lauth ügyének végére?
– Majd akkor tehetünk pontot, ha aláírtunk egy szerződést. Jelen pillanatban azt tudom mondani, hogy folyamatban vannak a tárgyalások és majd meglátjuk, hogy mi lesz a vége. Szerintem ő egy nagyon nagy erősítés lenne a Ferencvárosnak, hiszen ötszörös német válogatott csatárról van szó. Valamilyen szinten tehermentesítené Böde Dánielt, ami jó dolog lenne – kezdte Orosz Pál.

– Indokolt Thomas Doll optimizmusa, miszerint biztosan nyélbe ütik az üzletet?
– Reméljük, igen. Ez egy üzlet, és mint minden üzletnél, addig nem szabad róla beszélni, amíg nem került tinta a papírra. Bármi közbejöhet, de természetesen azon vagyunk, hogy sikerüljön.

– Azt mondta, hogy Lauth tehermentesítené Böde Dánielt. Ez azt jelenti, hogy ők együtt játszanának?
– Thomas Doll fogja eldönteni, hogy milyen struktúrában fogunk játszani. Böde jó szezont futott most is, tizenegy gólt rúgott, és maximálisan élvezi a stáb bizalmát. Sokkal inkább azt mondanám, hogy Lauth tehermentesítené őt, ők ketten nagy csatárpárost alkothatnának. Az elmúlt időszakban picit egyedül volt Böde, és ezen mindenféleképpen változtatni kellett.

– Tetszett, amit Besicstől látott az argentinok ellen?
– Igen, szerintem nagyon jól játszott. Mondhatnám, hogy a csapatának az egyik legjobbja volt. Ő nagyon nagy karrier előtt áll, én ebben egészen biztos vagyok. Amikor idejött, már akkor lehetett látni, hogy olyan technikai adottságai vannak, amelyek keveseknek adatik meg. Taktikai fegyelmet kellett, illetve kell még tanulnia, de nagyon jó úton halad afelé, hogy egy komoly csapatban végezze majd egyszer.

– Mennyi esély van arra, hogy ősztől is Fradiban szerepeljen?
– Jelen pillanatban száz százalék, hiszen még kétéves szerződés köti hozzánk.

– Mennyi lenne a visszautasíthatatlan ajánlat érte?
– Folyamatosan hívogatnak a menedzserek és mindenki mondja, hogy ő Besics ügynöke. Ilyenkor azt szoktam mondani, hogy először hozzon egy papírt. Egyébként sem szeretnék senkivel beszélgetni erről a világbajnokság végéig. A világbajnokság alatt még sok minden változhat, nem gondolom, hogy okos lépés lenne a Ferencváros részéről, ha vébé vége előtt bárkivel is tárgyalnánk. Majd meglátjuk, de az is elképzelhető, hogy nálunk folytatja a pályafutását, hiszen még egyszer mondom, élő szerződése van.

– Hány millió körül van az a küszöb, ami alatt nem is szeretne a Fradi tárgyalni róla?
– Nehéz lenne számokat mondani, mert tényleg változhat a dolog, de két-három millió euró alatt biztosan nem hallgatnánk meg az ajánlatot.

– Jön-e bosnyák játékos a Fradiba?
– Bármi előfordulhat, de azt ne felejtsük, hogy jelenleg az átigazolási időszak elején vagyunk. Eléggé elhúztunk a mezőnytől az átigazolások tekintetében, mert mertük remélni, hogy odaérünk a nemzetközi porondra. Amikor Szombathelyen nyertünk, és a Vidi megbotlott Mezőkövesden, akkor már tudtuk, hogy a mi kezünkben a sorsunk az Európa Liga szempontjából. Úgy voltunk vele, hogy ezt már nem engedjük ki a kezünkből, és eléggé felgyorsítottuk az átigazolási procedúrát. Előrébb tartunk a többieknél, de ez nem jelenti azt, hogy a végleges keret kialakult. Nézegetünk még játékosokat, de szeretnénk azt, ha július harmadikára, az első selejtezőmérkőzésre már nagyjából összeállt kerettel tudnánk kiállni. Előtte még lesz egy nemzetközi felkészülési meccsünk külföldön a Hansa Rostock ellen, és próbálgatjuk a srácokat.

– Az első selejtezőket a Puskás-stadionban játsszák. Mikor lesz a továbbjutási pillanat, amikor már lehet menni az új stadionba?
– Az új stadion megnyitója augusztus tizedikén lesz, tehát onnantól kezdve fogunk ott játszani.

– Fixálódott, hogy ki lesz az ellenfél a megnyitón?
– Folyamatban van. Lehet, hogy a Chelsea, lehet, hogy más. Ígértem már, hogy nagy nevű és BL-győztes csapatot fogunk idehozni, és azon vagyunk, hogy ezt meg is tegyük. Úgy gondolom, hogy ez nagy ünnepe lesz nemcsak a Ferencvárosnak, hanem a magyar labdarúgásnak is. Nagyon várjuk, hogy az új stadionban játszhassuk a mérkőzéseinket, mert fantasztikus a miliője. Már teljesen kész van, az öltöző úgy néz ki, mint egy ötcsillagos szálloda.

– Elkezdték már a bérletek árusítását is?
– Igen, nagyon szépen fogynak szerencsére. Úgy gondolom, hogy ilyen stadionban egy teljesen másfajta élményt kap az ember, és nyilván ehhez is kell viszonyítani a bérletárakat, amik egyébként egyáltalán nem drágák. Vannak drágább helyek, de vannak olyan részek, amelyek abszolút megengedhetőek. Ha valaki leül az internet elé, akkor ezernyolcszáz forintért tud jegyet venni az új Fradi-stadionba. Szerintem ez nem sok, és ezt támasztja alá az is, hogy kétezer-kétszáz bérletet már el is adtunk.

– Ha bérletesek nézzük, akkor milyen számmal lenne elégedett?
– Körülbelül háromezer bérletesünk volt eddig, és szerintem hat-hét-nyolcezer lehet reális. Az ilyen stadionok az első időszakban szinte telt házzal mennek, utána pedig annak függvénye a nézőszám, hogy az adott csapat hogyan teljesít. Ha jól szerepel a csapat, akkor azt lehet várni, hogy a hetven-nyolcvan százalékos telítettség meglesz.

– Gera Zoltán azt nyilatkozta, hogy őt senki nem kereste a Fraditól. A Ferencváros szeretné Gerát?
– Gera Zoltán egy ikon. A Fradinak nagyon fontos Gera Zoltán, Gera Zoltánnak nagyon fontos a Fradi. Lehet olyan pillanat, amikor ez a konstelláció összejön, de jelen pillanatban nincs erről szó. Zoli sem lesz fiatalabb, de egy jó Gera mindenféleképpen erősítést jelenthet bárkinek.

– Futács Márkó megszerzésére esélye sem volt a Fradinak?
– Futács Márkó nagyon jó játékos, és természetesen felvetődött a neve. Nagyon kellemetlen döntési pozícióban lettünk volna, hiszen Futács és Böde nagyon hasonló karakterű játékosok, és mi Danival maximálisan meg vagyunk elégedve, ezért nem jött szóba, hogy Márkót leigazoljuk. Egyébként ő egy olyan karakter, akit el tudok képzelni a Ferencvárosban.

– Vannak olyan távozók, akik miatt fáj a feje?
– Igen, Jovanovics olyan játékos, akinek példaértékű a mentalitása. Ő az, aki kimegy a pályára, és az elsőtől az utolsó percig küzd és nem ismer kompromisszumokat. Ő már télen meghozta ezt a döntést, hogy szeretne továbblépni. Azt ő tudná megmondani, hogy ennek mi volt az oka. Amikor elköszöntem tőle, akkor mondtam neki, hogy nyugodtan tartsa meg a Fradi-belépőkártyáját, és bármikor jöjjön ide az étterembe. Ő tényleg az a karakter, aki nagyon Fradi-kompatibilis, és úgy gondolom, hogy máshol is nagy karriert futhat be. Biztos vagyok benne, hogy nagy előnyére fog válni a Debrecennek.

– Vannak olyan játékosok, akiknek az elküldése nem szorul magyarázatra, de mi a helyzet Jennerrel?
– Jennerel egyszerűen nem hosszabbítottunk szerződést. Lejárt a szerződése, és úgy döntöttünk, hogy nem újítjuk meg. Ő egy kifejezetten jó játékos, és nagyon jól tudott játszani, amikor éppen olyan passzban volt. Tudott azonban flegma is lenni, ha éppen nem volt kedve, illetve voltak olyan kirohanásai, amelyeket nem nagyon lehetett tolerálni. Kellett hoznunk egy döntést, és úgy döntöttünk, hogy nem hosszabbítunk szerződést vele.

– Mit vár Buzsáky Ákostól?
– Azt várom, hogy bizonyítson. Ő egy fantasztikus képességekkel rendelkező labdarúgó, és ha egészségileg rendben van, akkor szintén nagy segítség lehet a Ferencváros számára. Mi hiszünk benne, és remélem, hogy ő is hisz saját magában, és bizonyítani fogja, hogy jó döntés hoztunk azzal, hogy marasztaltuk.

– Az Európa Ligában milyen célokat tűztek ki?
– Nagyon rövid volt a szünet, a válogatott játékosainknak egy hét pihenőjük volt, és ez nem feltétlenül elég a regenerálódásra. Ennek ellenére mindenki alig várta, hogy kezdődjön a felkészülés, hiszen elértük a célunkat és bejutottunk az Európa Liga selejtezőjébe. Jó kérdés, hogy meddig fogunk eljutni. A rájátszásban már nagyon komoly ellenfeleket lehet kapni, és ott már nagyon szerencse is kell a jelenlegi Ferencvárosnak ahhoz, hogy továbbjusson és a csoportkörbe kerüljön. Idén nem is kimondott célunk a csoportkörbe kerülés, de jövőre már az lesz.

– A magyar bajnoki cím viszont kimondott cél?
– Igen, most azért erősödtünk. A tavasszal mentünk egy kilenc mérkőzéses győzelmi sorozatot, amihez persze kellett szerencse is, de mindent meg is tettünk. Thomas Doll mondta a sorozat elején, hogy ne foglalkozzunk a riválisainkkal, hanem csináljuk meg a házi feladatunkat, és majd meglátjuk, mire lesz elég. Elég jól megcsináltuk a házi feladatunkat, és ha hozzávesszük, hogy néhány győzelem csak hajszálon múlott, akkor ebben a szezonban is okozhattunk volna meglepetést. Jövőre mindenképpen ott szeretnénk lenni a tabella élén. Nagyon nehéz, komoly konkurenciánk van ebben, de azért vagyunk a Ferencváros, hogy megcsináljuk.

Olvasói sztorik