NB I

Besics mégsem akar távozni

A bosnyák védőnek nincs álombajnoksága, és egyelőre nem szeretné elhagyni a Ferencvárost.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Egyetlen ember lesz ott a brazíliai focivébén a magyar bajnokságból: a bosnyák keretbe meghívott Muhamed Besics, a Fradi védője, akinek Lionel Messit kell majd fognia. Szerinte Pintér Attila válogatott összetartásai nincsenek jó hatással a játékosokra, ráadásul a magyar focisták nem harapnak eléggé, de egyelőre nem akarja elhagyni a Ferencvárost. A 21 éves játékos írásban válaszolt az origo.hu kérdéseire.

– Tavaly novemberben szerepelt utoljára a válogatottban. Mennyire lepte meg a hír?
– Nagyon, mert valóban rég nem hívtak. Normál esetben azok élveznek előnyt, akik a kvalifikáció során szerepet kaptak, de én akkor nem voltam a csapattal, ezért is lepődtem meg.

– Beszélt Szafet Susics szövetségi kapitánnyal arról, hogy az utóbbi időben miért nem hívta be?
– Tudom, hogy miért nem hívott. Az U21-es válogatott edzőjével voltak nézeteltéréseim, a kapitány azt mondta, ha ezek rendeződnek, akkor beszéljünk újra.

– Susics kijelentette, ön az egyetlen játékos, aki meg tudja fogni Messit. Ez erőt ad, vagy teher?
– Mindenképp erőt ad. A mondataiból azt érzem, hogy mögöttem áll és jó játékosnak tart. Melyik focistának ne adna plusz energiákat és motivációt, ha a hazája szövetségi kapitánya számít rá? Az argentin csapatban nem csak Messi játszik, nagyon erős együttesről beszélünk, amelynek a keretét topjátékosok alkotják. Messi pedig a világ legjobbja, nem lesz egyszerű dolgom ellene.

– Készül külön Messiből?
– Nem, még nem foglalkoztam ezzel. Egyelőre szimplán boldog vagyok.

– Egy bosnyák lapban az a nyilatkozata jelent meg, hogy a vébé után elhagyja a Fradit, mert bár sokat tanult itt, ideje tovább állnia. Valóban mondott ilyet?
– Csak annyit mondtam, hogy nagyon sokat tanultam itt, és amikor valahol hosszú időt töltesz, akkor nehéz egy idő után tovább fejlődni. Az újságíró valószínűleg ezt értelmezte félre. A magyar bajnokság közel sem olyan rossz színvonalú, mint ahogy azt megpróbálják beállítani Boszniában. Ezért is mondtam, hogy sokat fejlődtem itt az elmúlt két évben. Nincs álombajnokságom, egyelőre nem szeretném elhagyni a Ferencvárost. Majd akkor gondolkodom ezen, ha aktuális lesz a távozásom. Szeretek itt lenni, és az új stadionban is nagyon szeretnék játszani. Ha egyszer úgy alakul, hogy máshova igazolok, mindenképp vissza fogok járni ide, ahányszor csak tudok.

– Mi a különbség a csapat korábbi és jelenlegi edzője, Ricardo Moniz és Thomas Doll között?
– Moniz remek szakember, de a jelenlegi edzőm sokkal higgadtabban és taktikusabban meccsel, ez a fő különbség kettőjük között.

– Ennek köszönhető, hogy gyakorlatilag ugyanaz a keret sokkal jobban teljesít Doll alatt?
– Igen, sokkal inkább egyben van a csapat. Az is sokat számít, hogy a védelmi vonalat meccsről meccsre ugyanazon játékosok alkotják. Ricardónál szinte minden mérkőzésen más játékosokból állt a védelmünk.

– Hatásosak Thomas Doll fegyelmezetlenség miatt kirótt pénzbüntetései?
– Noha én még nem kaptam, de nagyon hatásosnak tartom, szerintem ezért is játszunk sokkal fegyelmezettebben. Bár néha még kevésnek is érzem az összegeket.

– Meglehet az Európa Liga-indulást jelentő harmadik hely?
– Normál esetben azt mondanám, hogy igen, de a Videoton is jó formában van. Azt remélem, hogy ők botlanak még, elég lehet akár egy döntetlen is. Ha mi megnyerjük a hátralévő két meccsünket, szerintem nem lehet gond. Nagyon csalódott lennék, ha nem végeznénk a dobogón.

– A jelenlegi keret elég erős ahhoz, hogy jövőre a bajnoki címért küzdjön a csapat?
– Szerintem elég erős hozzá, de mivel sok játékos szerződése lejár a szezon végén, biztosan fogunk még igazolni.

– Hányadik helyen végezne a Fradi a bosnyák bajnokságban?
– Az első vagy a második helyen. A magyar NB I erősebb a bosnyák bajnokságnál.

– A Hamburgból érkezett a Fradihoz, korábban azt írták, hogy a tudásával megütötte a szintet Németországban is, de voltak magatartási problémái. Így volt?
– Igen, ez igaz, mivel nem tudták, hogyan kell engem kezelni. Sokat számít, hogy a Ferencvárosnál mindkét edzőm tudott kezelni.

– A meccseken meglehetősen vehemensen tud viselkedni. Fiatal még, vagy ilyen a habitusa?
– A habitusomból adódik. Minden meccsen nyerni szeretnék. A győztes mentalitást kétségkívül Ricardo Moniztól sajátítottam el, ő nagyon sokat segített ebben.

– Mi a véleménye Pintér Attila válogatott összetartásairól?
– Személyesen nem ismerem őt. Az kétségtelen, hogy Boszniában például nincs minden második héten összetartás. Szerintem az, hogy lejátszol egy bajnoki mérkőzést, majd utána másnap egy teljesen más típusú edzésen veszel részt, nem biztos, hogy jó hatással van a csapatokra, a játékosokra vagy akár az edzőkre. Ha nálunk lennének hasonló összetartások, természetesen részt vennék rajtuk, hiszen fiatal vagyok, de nem hiszem, hogy a bosnyák kapitány hasonlóan gondolkodna.

– Miben látja a magyar foci problémáját?
– A magyar játékosok többsége azt hiszi, elég jól játszani, nem akarják eléggé a győzelmet, nem harapnak eléggé. Jobban szeretnek trükközni, mint harcolni, pedig szerintem ez a futball lényege.

– Jó iránynak tartja, hogy egyre több stadion épül Magyarországon?
– Mindenképpen! Nagy potenciál van a magyar fociban. Ha csak a Fradit nézem, az új stadionunkban adott lesz minden egy fantasztikus hangulatú mérkőzéshez, gyönyörű, modern, minőségi pályával. Ez mindenképp jót tesz a magyar focinak, és a róla alkotott képnek világszerte.

Olvasói sztorik