NB I

Liverpoolban köthet ki Besics

A Fradi bosnyák védőjének átigazolása nagyrészt a Barcelona és a PSG nagy bevásárlásaitól függhet.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Legutóbb húsz évvel ezelőtt, az 1994-es egyesült államokbeli világbajnokságon szerepelt olyan játékos, aki a magyar bajnokságból került hazája keretébe. A Honvédból Emeke Ezeugo a nigériai válogatottban lépett pályára akkor, igaz, csak a bolgárok elleni csoportmérkőzésen kapott lehetőséget: csereként 13 perc jutott neki.

Az idei, brazíliai tornán a Ferencváros fiatal védője, Muhamed Besics képviselheti – átvitt értelemben – a magyar színeket, hiszen bekerült Bosznia-Hercegovina keretébe.

Mióta kiderült, hogy a fiatal játékos utazhat a vébére, egyre-másra látnak napvilágot értesülések azzal kapcsolatban, hol folytathatja pályafutását a Fradival egyébként 2016-ig élő szerződéssel rendelkező labdarúgó. A Rangadó.hu ennek a témának az elemzésére kérte Kovács Bálintot, az AFCK menedzserét.

Egy-két jó meccs elég

A Ferencváros kiválóságának esetleges átigazolása lehet a legnagyobb dobás a magyar bajnokság utóbbi tíz évét figyelembe véve, mert jelen lesz a világbajnokságon, ezáltal az értéke és a kérőinek száma is jelentősen nőhet. Reménykedhetünk, hogy anyagilag és tisztelet tekintetében is profitál a magyar labdarúgás abból, hogy bizonyosodik, itt is meg tudják alapozni egy későbbi nagy játékos fényes karrierjét. Ebben a cikkben azt fogom bemutatni, hogy a vébé után esetlegesen mely csapatok állhatnak sorba számításaim szerint a bosnyák légiósért.

Azt ne feledje senki, és mindenki mérlegelje, hogy egy játékosnak a világbajnokságon elegendő egy-két mérkőzés, amelyen nagyot játszik, és a nagy klubok már egyből sorban állnak érte, hogy az ő mezüket viselje.

Aki nem hisz Muhamed Besics képességeiben, az legyen tisztában azzal is, hogy a jobb képességű játékosok között mindenki még jobbnak tűnik – ahogy az ózdi grundon mondták régen: a jó játékosok a rosszat is naggyá teszik. Ezzel nem azt akarom sugallani, hogy Besics rossz játékos, hanem azt, hogy ebben a Fradiban ő elvileg egy belsővédő, ehelyett osztogat, szervez, irányít, védekezik, támad, és még sorolhatnám…

Mást fog játszani

Sokan ilyenkor azt mondják hogy ő védekező középpályás volt, ezért csinálja. De nem, nem ezért! Viszont azzal lett vérbeli futballista, hogy a védekező középpályás pozícióból Ricardo Moniz meg merte húzni a váratlant. Besics a legaktívabb és leggyorsabb harmadból jött vissza, a középpályás-zónából, ezáltal tudja a mélységi és a vonalbeli tolódásokat, és ami a legfontosabb, megtanulta olvasni a játékot. Nem egyszerű belsővédő, hanem sokkal több és nagyobb ennél a tudása.

Az is biztos, hogy a bosnyák válogatottban szerintem még ennél is jobb lesz, mert ott annyit kell csinálnia hogy „lemozgom, leveszem és lerakom Miralem Pjanicsnak, ő meg képes arra, hogy megjátssza Edin Dzekót”. Tehát higgye el mindenki, aki kételkedik Besics tudásában, hogy egyszerűbb levenni a labdát és letenni, mint szervezni, irányítani és osztogatni, keresni Somáliát, hogy majd ő megfutja a komplett védelmet, mert jelenleg ez van.

A válogatottban sokkal felszabadultabban fog játszani, mert hasonló képességű labdarúgók vannak körülötte, tehát lényegesen kisebb pszichikai nyomás nehezedik majd rá a pályán a társak miatt. Sokan talán azt kérdezik: miért, az NB I-ben nagyobb a nyomás, mint a világbajnokságon? Erre a válaszom: nem nagyobb, viszont ha ott lekezeli a labdát, négy-öt játékos abban a másodpercben üresen áll, lemozog az emberéről, és tud kivel lépni a kényszerítőre az egyszerű játék miatt. Ellenben a magyar bajnokságban leveszi, de mindenki áll, senki nem mozog úgy, hogy legyen több alternatíva a folytonos kombinatív összjáték kivitelezésére, emiatt itt nem tud egyszerűen játszani. Besics azért csinálja meg a cselt Magyarországon, mert rá van kényszerülve, másképp minden labda halott lenne a védekező és a középső zónán belül.

Barcelona, PSG, stb…

Megítélésem szerint Besics átigazolása nagyrészt a Barcelona és a PSG nagy bevásárlásaitól függhet, mert a katalánok és a párizsiak is belsővédőt akarnak vásárolni. Ezzel nem azt mondom, hogy Besics a Barcához vagy a PSG-hez megy. A két csapat legfőbb kiszemeltjei több spanyol, angol és francia szaklap szerint a következők: Laurent Koschielny (Arsenal), Matts Hummels (Dortmund) és Mahamadu Sakho (Liverpool), és szerintem ez a három nagy csapat lehet a befutó Besicsért, ha a világbajnokságon azt nyújtja, amit várnak tőle, és amit tud. Mindhárom csapat nagynak és lehetetlennek tűnik sok szurkolónak jelen pillanatban, de gondolkodjon bele mindenki: vajon a szövetségi kapitány véletlenül mondta, hogy Besics az egyetlen játékos, aki a vébén megállíthatja Messit. Én ezt az állítását teljes mértékben alátámasztom!

Besics olyan sebességgel rendelkezik az első öt és tíz méteren, hogy képes lehet felvenni a mélységből érkező Messit és Agüerót a csoportmérkőzések során. Aki látja és nézi a Ferencváros mérkőzéseit, az tudja, hogy Besics nem vonalban mozog, hanem főként diagonálisan és rézsútrendszerben tolódik, amit Magyarországon csakis ő tud, és még európai szinten is hatalmas dolog! Szakmai és játékrendszer-elemzéseim után arra jutottam, hogy a Liverpool lehet számára a lehető legjobb választás a karrierje során, mert onnan bárhová eljuthat még.

Személy szerint én teljes mértékben szorítok azért, hogy Muhamed Besics a világbajnokság felfedezettje legyen, és aztán vigye hírét Magyarországnak és a Ferencvárosnak.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik