NB I

Ők rohadtak meg Pápán

Kovács László mindent és mindenkit túlél, Zoran Kuntics feljebb lépett, a többiek tényleg megbuktak.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Aki sablonos edzői nyilatkozatot vár, az ne hallgassa Tóth Bálintot, ő ugyanis szinte mindig figyelemfelkeltő, emlékezetes mondatokkal értékeli csapata teljesítményét. Így tett a szombati, Ferencváros elleni találkozó után is, amelyet a házigazda fővárosiak nyertek 4-0-ra.

„Minden edző megrohad Pápán, idézőjelben. Minden edzőt kirúgtak idő előtt, mert a játékosok azt mondják, hogy majd jön a következő, az is megdöglik, vagy azt is kirúgják… Általában ez a magyar játékosok mentalitása, ez ellen nem lehet védekezni – kezdte Tóth Bálint. – Az öregnek az intelmeit a fiatalok csak úgy arrébb sodorják, aztán amikor bajba kerülnek, akkor hoppá, megijednek, és háttal mennek kifelé a pályára. Úgy játszottunk, mint egy NB II-es csapat. Sajnos a játékosaim még mindig nem fogták fel, hogy veszélyes helyzetbe is kerülhetünk. Ősszel gyönyörű szépen pöcköltem ki azokat a játékosokat, akik nem tették oda magukat.”

A Rangadó.hu annak nézett utána, kik rohadtak meg az elmúlt tíz évben a pápai kispadon, vagyis melyik edző milyen eredményt produkált, és mennyi idő jutott neki?

A klub 2004-ben alakult, amikor a szombathelyi Lombard FC átette a székhelyét Pápára, így a csapat rögtön az élvonalban kezdte első idényét. Eredetileg a Balaton FC költözött volna Pápára, azonban a siófoki csapat az utolsó pillanatban Diósgyőrbe került. Helyette érkezett a Bíró Péter által fémjelzett Lombard. A csapatot egyrészt a Balaton FC volt játékosai alkották, aki nem követték klubjukat Diósgyőrbe, valamint néhányan a Haladásból is jöttek. Az edző is Szombathelyről érkezett, a mostani tréner Tóth Bálint személyében, aki korábban már Tatabányán is együtt dolgozott Bíró Péterrel.

Tóth Bálint, első nekifutás…

A pápaiak első élvonalbeli idényük első harmadában jól teljesítettek, hat forduló elteltével 13 ponttal a második helyen álltak. A folytatás viszont katasztrofálisra sikeredett, az őszi folytatásban ugyanis két döntetlen mellett hétszer szenvedtek vereséget. Már ősszel is érlelődött az edzőváltás, ám Bíró Péter akkor még kitartott Tóth Bálint mellett. Télen a szakvezetés megerősítette a keretet, ennek ellenére két vereséggel rajtoltak tavasszal, ezért Szentes Lázár vette át a 14. helyezett csapatot.

Szentes Lázár

Márciustól mindössze novemberig húzta, de őt nem menesztették, hanem lemondott. Együttese 11 forduló után nyeretlenül, mindössze négy pontot gyűjtve az utolsó helyen állt az első osztályban, a végső elhatározást pedig a kupabúcsú után hozta meg Szentes, akivel közös megegyezéssel bontott szerződést a klub. „Súlyos szakmai és erkölcsi aggályaim vannak a csapattal kapcsolatban, így nem tudok és nem is akarok ezzel a közeggel tovább azonosulni” – mondta Szentes, akinek utódja az őszi szezon végéig a segítője lett.

Zsivóczky Gyula, első nekifutás…

Szentes távozása után csak ideiglenesen került a pápai kispadra, de mivel az ő irányításával sem járt sikerrel az együttes, a téli szünetben átadta a helyét.

Gálhidi György

Talán nem számít meglepetésnek, hogy ő sem húzta túl sokáig az edzőfaló klubnál. Bár télen 16 új játékost igazoltak, ekkor érkezett Szűcs Lajos is, a tavaszi szezont öt vereséggel kezdte az akkor már kilátástalan helyzetbe kerülő csapat, Gálhidi pedig felállt a kispadról.

Zsivóczky Gyula, második nekifutás…

Egy bajnoki évadon belül másodszor lett vezetőedző ugyanannál a klubnál! Persze, ő sem maradhatott sokáig. Tavasszal asszisztált a kieséshez, hiszen képtelenség volt megmenteni a csapatot az NB II-től. A cél az azonnali visszajutás volt, de kilenc forduló után 13 ponttal csak a kilencedik helyen álltak, ezért jött az újabb váltás.

Zoran Kuntics

Hogy nem csak a magyarok rohadnak meg Pápán, arra jó példa a Ferencváros egykori kiváló játékosa, bár ő nem azért távozott, mert muszáj volt, hanem azért, mert az akkoriban szintén másodosztályú Fradi hívta.

Kiprich József

Kipunak egész sok idő, majdnem egy év jutott a Lombard élén. Érkezésekor nem nagyon volt esélyük a feljutásra a Siófok, Haladás kettős mellett, végül az ötödik helyen zártak. Nyáron ismét megcélozták a feljutást, és komoly erősítéseket hajtottak végre. Nem is szerepeltek rosszul, a harmadik helyen teleltek, de ugyanannyi pontjuk volt, mint az elsőnek. Aztán a tavaszi szezon első mérkőzése után váratlanul menesztették az edzőt.

Urbán Flórián

A csapat tavasszal sem tudott harcban lenni a bajnoki címért, ősszel pedig hét forduló után kilenc pontot gyűjtve csak a kilencedik pozíciót foglalta el az NB II Nyugati-csoportjának tabelláján, úgyhogy az egykori válogatott védő pápai karrierje is csupán hónapokban mérhető.

Kovács László

A kapusedző örök darabnak, és örökös beugrónak számít Pápán, hiszen az edzőváltások időszakában mindig ő irányítja az edzéseket, és olykor egy-két meccset is vállal.

Véber György

A Mezőkövesd jelenlegi szakvezetője a pápai rekorder, hiszen több mint két és fél évig vezette a csapatot. Munkája már az első félszezon alatt beérett, hiszen tízpontos hátrányát ledolgozva, 14 győzelemmel, egy döntetlennel, vereség nélkül kiharcolták a feljutást az NB I-be. A következő két évben egyaránt jellemezték sikerek és kudarcok a szereplésüket, de végül mindkét évben megtartották élvonalbeli tagságukat. A 2011–2012-es szezonban is jól indultak, de a menesztése előtti utóbbi kilenc fordulóban a megszerezhető 27 pontból csupán öt sikeredett.

Ifj. Bene Ferenc

Az ő szerepvállalása sem volt hosszú életű. A 14. hely épphogy bennmaradást jelentett, de miután két döntetlennel és három vereséggel kezdték az új bajnokságot, mennie kellett.

Zsivóczky Gyula, harmadik nekifutás…

A nagy visszatérő sem tudta megállítani a lejtőn a csapatot, amellyel az előző szezon végére a kiesés szélére sodródott. Pedig ősszel volt egy kimondottan jó periódusuk, de tavasszal csak egyszer nyertek az ő irányításával.

Tóth Bálint, második nekifutás…

A szezonzáró diósgyőri meccs előtt tért vissza. Idegenben 1-1-et játszottak, amivel kiestek volna, ha az akkor még siófoki Melczer Vilmos nem bénázza el a tizenegyest az Újpest ellen. De elbénázta, így a Pápa bennmaradt, és Tóth vezetésével ősszel – kis túlzással – sohasem látott magasságokig jutott a bajnoki tabellán, ráadásul mindkét kupasorozatban versenyben volt. A tél keretszűkítés mennyiségi és minőségi téren is veszteséget jelentett, ebben persze az anyagi okok is közrejátszottak. Tavasszal – a Pakssal holtversenyben – ők produkálták a legrosszabb rajtot, eddig három döntetlen és két vereség a mérlegük.

Vajon Tóth Bálint megéri a májust, vagy ő is megrohad Pápán? Idézőjelben…

A Pápa edzői a Lombard-korszakban

Tóth Bálint (2004. július – 2005. március)

Szentes Lázár (2005. március – 2005. november)

Zsivóczky Gyula (2005. november – 2005. december)

Gálhidi György (2005. december – 2006. március)

Zsivóczky Gyula (2006. március – 2006. október)

Zoran Kuntics (2006. október – 2007. április)

Kiprich József (2007. április – 2008. március)

Urbán Flórián (2008. március – 2008. szeptember)

Kovács László (2008. szeptember – 2009. január)

Véber György (2009. január – 2011. október)

Bene Ferenc (2011. október – 2012. augusztus)

Zsivóczky Gyula (2012. szeptember – 2013. május)

Kovács László (2013. május)

Tóth Bálint (2013. május óta)

Olvasói sztorik