NB I

Az öltözőben dőlnek el a mérkőzések

Tóth Bálint csak akkor hisz Sekour és Griffiths maradásában, ha személyesen látja őket.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az NB I nyolcadik helyéről készül a tavaszra a Lombard FC, amelynek edzője a tavaly az utolsó pillanatban, egy meccsre beugró Tóth Bálint. A pápaiak állnak még a kupában is, és a Fraditól kölcsönben szereplő Orosz Márk náluk befocizta magát a válogatott keretébe. Idén eddig sokkal szebben alakulnak a dolgok, mint tavaly, és a gárda vezetőedzője a DigiSport hétfő reggeli műsorában elmondta, hogy elégedett az őszi szerepléssel.

– Természetesen elégedett vagyok. Nem értek egyet azokkal, akik azt mondják, hogy lehetett volna jobb is, ez így rendkívül optimális. Alakulófélben lévő csapat voltunk, hiszen tizenegy játékos érkezett, és ennek tükrében ez a helyezés megfelelőnek mondható – magyarázta Tóth Bálint.

– Mit tart a csapat legfőbb erényeinek?
– Először is még nem tudom, hogy az őszi csapatom hogyan alakul át, de egy nagyon fontos dolgot mindenképp sikerült elérni velük, méghozzá megváltoztatni a mentalitásukat. Azt kértem az öltözőben, hogy ne olyan játékosok legyenek, akik minden meccset csak túl akarnak élni, hanem legyen elképzelésük, legyen jövőképük, és minden mérkőzésre úgy menjünk ki, hogy azt meg akarjuk nyerni. Határozottan tegyünk annak az érdekében, hogy hozzuk a meccseinket, és akkor utána automatikusan jobbá válik a fejünk is. Azt hiszem, hogy ezt részben megoldottuk, és jól is csináltuk, de nagyon nehéz lesz így folytatni.

– Az anyagi háttér adott ehhez?
– A háttér nagyon fontos, és a tulajdonos nagyon sokat dolgozik azon, hogy ne történjen meg az a probléma, ami az ősszel megvolt. Sokan segítenek is neki, és azt hiszem, hogy most ismét jó irányba indult el minden.

– Hogy alakul át a csapat a téli időszakban? Erősebbek lesznek a tavasszal?
– Ezt még nem tudom megmondani. Mentek el játékosok, Quintero biztos távozó, de Sekour és Griffiths maradásában is csak akkor hiszek, ha látom, hogy itt vannak. Szombaton álltam a kispadon, és kaptam a hírt, hogy Griffiths aláírt, de majd ha itt van, akkor hiszem el. Rengeteg játékos nincs még itt, és ez nagyon nagy probléma.

– Miért van ez?
– Ez a menedzserek dolga, nem akarok ezekbe belemenni. Én azt szeretem, ha megkapom a keretet, megkapom a játékosokat, és akkor a szakmára tudnék koncentrálni. Kicsit irigykedem, mert van jó néhány olyan csapat, ahol oda tudnak figyelni a szakmára, nálunk az elmúlt időszakban ezzel lehetett a legkevesebbet foglalkozni. Most keményen dolgozunk azon, hogy ez megváltozzon, és nekem csak a szakmára kelljen figyelnem.

– Hány ilyen klub van az élvonalban, amelyre jogosan lehet irigy, hogy csak a szakmára kell figyelniük?
– Nem nézem ezt számszerűen, mert akkor félrevinne ez a dolog. Én Pápán vagyok, és örülök, hogy itt dolgozom. Azt szeretném, ha jobbak lennének a lehetőségeim. Most azonban ez van, és ezt kell megoldanom. Ehhez hozzá vagyok szokva, mert mindig így alakult a pályafutásom. Nem volt még olyan hely, ahova elmehettem két-három évig nyugodtan dolgozni. Most bízom benne, mert a tulajdonossal régóta ismerjük egymást, és amikor minden happy volt a negyedik-ötödik forduló után, akkor mondtam azt neki, hogy ez a csapat két év múlva lesz jó, ha így maradunk.

– Két hónap elmaradást megkaptak a játékosok. Erre utalt, amikor azt mondta, hogy jó irányban haladnak a dolgok?
– Ez nagyon fontos, mert én tudom, hogy mi történik az öltözőben, és az öltözői hangulatnál fontosabb nem létezik. Az öltözőben dőlnek el a mérkőzések. Ha a játékos nem tiszta fejjel megy ki lejátszani a meccset, akkor az már régen rossz. Erre az elmúlt félévben bőven volt példa, ugyanakkor kalapot emelek a játékosok előtt, mert a sok probléma ellenére is ezt az eredményt tudtuk produkálni. Azt hiszem, hogy mentálisan nagyon erős társaság lettünk, és jó vezérei vannak a csapatnak. A vezérek mindig fontosak, a fiatalok pedig lassacskán felzárkóznak mögéjük.

– Orosz Márk bekerült Pintér Attila keretébe. Nem okoz gondot, hogy az egyik legjobb játékos nem tud végig részt venni a felkészülésben?

– Azt hiszem, nem tehetem meg, hogy nem engedem el Márkot a válogatotthoz. Ez a klubnak a büszkesége, és tőle sem vehetem el ezt a lehetőséget. Egy fiatalemberről van szó, aki a Fradiban jó néhány évig szenvedett. Nekem ő volt Szegeden a játékosom, nagyszerűt produkált, és úgy érzem, megérdemli ezt a lehetőséget. Márk egy rendkívül értelmes, intelligens fiatalember. Amikor elment a nemzeti csapat edzőtáborába, csak annyit mondtam neki, hogy légy büszke arra, hogy válogatott kerettag lettél, de amikor visszajössz hozzánk, érkezz le a talajra, és ne pedig valamilyen magasságból kelljen téged lehozni a pályára. Ő ezt megértette, tudomásul vette, és ez nagyon fontos a klub életében, főleg a fiatalok tekintetében. Pintér Attila megmutatta, hogy másokat is meg lehet hívni a válogatottba, nem csak a külföldön játszókat.

– Hogy áll a légiósokhoz?
– Csak az marad itt, aki jobb a magyar játékosnál. Ha egyenlőek, akkor köszönöm szépen, nem kérek belőlük. Nem haragszom a légiósokra, öt évig én is az voltam, amikor Ausztriában futballoztam. Megtanultam, hogy nekem ötször-tízszer jobban kellett játszanom, mint az osztrák játékosnak. Ezt elvárom itt is, és az öltözőben elmondtam, nem fogok igazodni hozzájuk, hogy az egyikkel franciául, a másikkal angolul, a harmadikkal németül beszélünk. Tanulja meg azokat a magyar alapszavakat, ami a pályán lévő kommunikációhoz szükséges, a Szűcs Lajos-féle irodalomvizsga pedig már a ráadás.

– Utólag jó döntésnek tartja, hogy baráti alapon beugrott ebbe a pápai történetbe?
– Nem csak baráti alapon ugrottam bele, de természetesen nagyon fontos volt, hogy ismerjük egymást, hiszen velem kezdte Tatabányán a futballkarrierjét a tulajdonos. Egy edzőnek mindig kihívásokra van szüksége. Valószínűleg én így születtem, hogy csak ezeket kapom meg valamilyen oknál fogva, úgyhogy az én szervezetem ehhez már hozzá van szokva.

Olvasói sztorik