NB I

Inkább most hibázzanak

Pintér Attila elmondta: májusban a külföldön játszó kerettagok is több időt tölthetnek a csapattal.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A magyar válogatott szerdán játssza első mérkőzését az idei naptári évben, az ellenfél Finnország lesz a győri ETO Parkban. A 35 fős bő keret tagjai hétfőn találkoztak Telkiben, és délután sajtótájékoztatót tartottak. Pintér Attila számára ez lesz az első meccs, szövetségi kapitányként. A felvezetés során elmondta, hogy minden közös időt szeretnének hasznosan tölteni.

– Sokkal könnyebb a helyzetünk, hiszen a bővebb kerettel, az itthon játszókkal tudunk dolgozni. A légiósoknak sokkal könnyebb olyan közegbe jönniük, ahol huszonketten már tudják, amit gondolunk, ezáltal nekik is könnyebb átvenniük azokat a gyakorlatokat, amiket szeretnénk megvalósítani a játékrendszerekben. Nem sok ez az idő, amit velünk töltenek, de szeretnénk minden időt kihasználni arra, hogy minél előbb megértsék azokat a dolgokat, amiket szeretnénk a játékrendszerekbe beilleszteni – kezdte Pintér Attila.

A kapitány ismét hangsúlyozta, hogy a legjobb formában lévő játékosok kapnak szerepet szerdán, ugyanakkor hozzátette, hogy azokat is szeretné megnézni, akik korábban kevesebb lehetőséget kaptak.

– Ez egy felkészülési mérkőzés. Meg kell nézni, hol tart a csapat, és meg kell adni minden játékosnak a lehetőséget, aki idáig kevesebbet kapott. Hogy ez mennyi lesz, majd kiderül. Szeretnénk azokat a játékosokat is betenni, akiket itthon láttunk játszani a bajnoki mérkőzéseken, illetve akik kint szerepelnek, és tudjuk, hogy megy a bajnokságuk. Szeretnénk a legjobb formában lévő játékosokat pályára küldeni, hogy meg tudják mutatni, mire képesek. Szeretném, ha ezek a felkészülési megmutatnák, kinek mekkora a teherbíró képessége, minden téren.

A finnek elleni találkozó után májusban Dánia, júniusban Albánia és Kazahsztán lesz a mieink ellenfele. Mind a négy meccsre hazai környezetben kerül sor, és Pintér beszélt arról is, mi ennek az oka.

– Szerettünk volna idegenbe is elmenni, de nem akartuk kitenni a csapatot egy hosszú utazásnak, hiszen május közepén ér véget a bajnokság a külföldön játszóknak, és szerettem volna, ha minél több időt együtt vagyunk, és minél több időt ki tudunk használni. Akik külföldön szerepelnek, eleve kevesebbet tudnak velünk lenni, és szeretnénk minden napot kihasználni, hogy minél többet tudjunk gyakorolni, minél többet tudjuk azokat a dolgokat ismételni, amelyek majd a finn mérkőzésen is kijönnek, illetve amit a rendszerek megkívánnak.

Kétség sem férhet hozzá, hogy a finnek ellen is győzelemre játszik magyar a magyar csapat, a kapitány szerint hibák leginkább abból adódhatnak a meccsen, hogy most csak két napot tudnak együtt tölteni a külföldön szereplő játékosokkal.

– Soha nem szoktunk kísérletezni, megpróbáljuk a legjobb csapatot pályára küldeni, de szeretnénk megnézni olyan játékosokat, akik korábban kevesebb lehetőséghez jutottak, ha olyan formában vannak. Minden mérkőzést, amelyen a magyar válogatott pályára lép, szeretnénk megnyerni, de azt mindenféleképpen elvárom a játékosoktól, és alapkövetelmény, hogy emelt fővel tudjunk lejönni a pályáról. Minél nagyobb alázattal játsszanak a játékosok, ezt elvárom már a finn mérkőzésen is, hiszen nem mindegy, hogy a nemzet szurkolótáborának mikor tudjuk viszonozni, amit adott a csapatnak. Hozzáteszem, biztosan lesznek hibáink, hiszen csak két napot tudunk a külföldről jövő játékosokkal együtt tölteni. Most kell, hogy mindenki a csapat mellé álljon, mert szüksége van a támogatásra.

Pintér Attila úgy fogalmazott, inkább jöjjenek ki a hibák a mostani időszakban, hogy a közeljövőben legyen idő a kijavításukra, hiszen májusban több időt tudnak együtt tölteni a légiósokkal.

– Ez a finn válogatott két és fél éve együtt van. Meg kell nézni, hogy a tudatos munkával hova jutottak: Spanyolországban döntetlent játszottak. Ez a válogatott tehetséges, nagyon jó csapat. Szeretnénk minél többet visszakapni abból, amit gyakoroltunk, de ez attól is függ, hány olyan játékos lesz a kezdőcsapatban, akik külföldről jöttek, de velük is próbáljuk két-három nap alatt az edzéseken gyakorolni, amit elvárhatunk. Nagyon bízom a játékosokban, hiszen nagyon pozitívan állnak hozzá. Meg kell néznünk, melyik játékos hogyan tudja megvalósítani azokat a dolgokat éleben, amelyeket az edzéseken maximálisan és pozitív gondolkodással tesznek. Ezt mind a mérkőzések fogják eldönteni. Nagyon fontosak a felkészülési mérkőzéseink, nagyon fontos, hogy ezeket megnyerjük, de szeptemberre kell erős csapattá válnunk, mert akkor már nem lehet értékes pontokat vesztenünk, hiszen az végzetes lehet. Inkább jöjjenek ki a hibák most, hogy legyen időnk kijavítani. Májusban több időt tudunk együtt tölteni a légiósokkal. Ezeken a mérkőzéseken kiderülnek, hogy ki mer bátran játszani, és kinek fogja fel az agya, hogy mit kérünk – mondta végül Pintér Attila.

A válogatott keretből ezúttal kimaradó játékosok közül Korcsmár Zsoltról a kapitány elmondta, hogy sérülés miatt nem jött, mert a közelmúltban kapott egy rúgást, aláfordult a bokája, a szalagjai is sérültek. Kihagyott két mérkőzést, és csak most kezdett el a német csapatával edzeni, ezért úgy ítélték meg, hogy jobb ha a klubjával készül, de a legközelebbi alkalommal – ha olyan teljesítményt nyújt –, szeretettel várják. Németh Krisztián az eltiltása miatt öt hétig nem játszott, ezért nem lett volna szerencsés behívni a keretbe, illetve vannak olyan játékosok, akiket Pintér szeretne megnézni a holland Roda JC légiósának posztján.

Olvasói sztorik