NB I

„Újra egymásra kell találnunk”

Pintér Attila hangsúlyozta, a legjobban akkor kell a buzdítás a lelátóról, amikor egy csapatnak nem megy.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A magyar válogatott szövetségi kapitány a Petőfi Rádió péntek reggeli műsorában azt nyilatkozta, hogy nagyon nagy pozitívum a magyar futball életében a rendszeres összetartások bevezetése. Az edző hangsúlyozta, hogy nagyon fegyelmezett, taktikus csapatnak tartja Finnországot, amellyel azonos Európa-bajnoki selejtezőcsoportba került együttesünk, ráadásul jövő szerdán Győrben barátságos meccsen is találkozik vele.

Pintér Attila elmondta, hogy az elmúlt három év alatt nagyon sokat fejlődő finnek számos mérkőzését megnézte, és a felkészülési meccsen sem lehet más céljuk a magyaroknak, mint a győzelem.

– Izgul az első mérkőzése, a szerdai, finnek elleni találkozó előtt, vagy nyugodt?
– Erre lenne egy nagyon jó mondásom, de nehéz elmesélni, mert olyan szó van benne. A Ferencváros öltözőjében történt meg, hogy egy játékost először tettek be a kezdőcsapatba, és az edző kérdezte tőle, hogy „izgulsz”? Azt mondja: „nem, izguljon az, aki berakott”. Nem kell ezen izgulni, ez is egy feladat – kezdte Pintér Attila. – Természetes, hogy az emberben van egy egészséges drukk. Azt gondolom, nem mindegy a magyar nép, a magyar nemzet szurkolótáborának, hogy a magyar válogatott hogy szerepel, de azt is hozzá kell tennem, hogy a felkészülési mérkőzések azért vannak, hogy minden olyan hiba kijöjjön, ami benne rejlik a csapatban. Megpróbáltuk ezeken az összetartásokon minél jobban felkészíteni a csapatot. Meglátjuk, hogy milyen hibák jönnek ki, hogy a szeptemberi Európa-bajnoki selejtezőig ne vétsünk már olyan hibát, ami akár végzetes is lehet.

– Látta már jeleit az egymás közti játékban, hogy az összetartások során gyakorolt játékrendszer működik?
– Kevesen vannak, akik pozitívan állnak hozzá, és jónak ítélik ezt a kezdeményezést. Azért vannak ezek az összetartások, hogy minél erősebbek és szervezettebbek legyünk, és kivédjük azokat a hibákat a védekezésben, amiből a csapat elkerülhető gólokat kapott. Hogy ezeket ki tudjuk küszöbölni, az egymás mellett játszóknak tudniuk kell, hogy mikor, kinek, mi a feladata, és meg kell találnunk a megfelelő rendszert, hiszen a klubokban különböző rendszerekben játszanak a játékosok, és különböző dolgokat kérnek tőlük az edzők. Amikor a válogatottban pályára lép valaki, tudnia kell támadásban és védekezésben is, hogy mit kérünk, mi a feladat, hiszen minden rendszer mást igényel. Ezért tartom örömtelinek, hogy az edzőkkel megegyeztünk négy olyan időpontban, amikor elengedik a játékosokat. Ez nagyon nagy pozitívum a magyar futball életében, mert azt gondolom, hogy csak így lehet felépíteni valamit, hogy hosszú távon sikeresek tudjunk lenni.

– Mit tud a finnekről, milyen játékerőt képviselnek?
– Nagyon sok mérkőzésüket megnéztem. A magyar válogatott elleni vereség után cseréltek szövetségi kapitányt, aki három éve van velük. Ők sem nyertek mindig, mégis kitartottak a kapitányuk mellett, és mára egy nagyon eredményes válogatottjuk van. Az északír válogatott kapusa azt nyilatkozta: lehet, hogy nagyon sok embert meglep, de ő Finnországot várja a csoport második helyére. A finnek három év alatt nagyon sokat fejlődtek, nagyon fegyelmezett, taktikus futballt játszik. Ezt bizonyítja, hogy Spanyolországban döntetlent értek el négy-három-hármas alapfelállással. Öt-négy-egyben védekeztek, és abból próbáltak meg kontrákat vezetni, de alapvetően három belső csatárral próbáltak indulni, és három vonalban védekező középpályásuk volt a négy védő előtt. Nagyon jól megmutatja majd a meccs, hogy hol tartunk, milyen hibáink vannak, és mit kell ahhoz javulnunk, hogy a selejtezőmérkőzéseken eredményesek legyünk. Az is biztos, hogy a szurkolóink nagyon sokat tettek már ezért a csapatért, de azt is tudni kell, hogy a legjobban akkor kell a buzdítás a lelátóról, amikor egy csapatnak nem megy. Nagyon bízom benne, hogy minél nagyobb támogatást kap a csapatunk, hogy szeptemberig minél erősebb és jobb legyen. Kell a biztatás, mert a szurkolóink sincsenek meg a csapat nélkül, de a csapat sincs meg a szurkolói nélkül. Újra egymásra kell találnunk, a játékosoknak mindent el kell követniük a pályán, hogy emelt fővel tudjanak lejönni, és biztos vagy benne, ha ezt megteszik, akkor biztos, hogy a szurkolótábor értékelni fogja.

– Önnél a támadófoci fog dominálni, vagy a védekezést kell először összerakni?
– Nálam sokkal nagyobb szaktekintélyek is azt mondják, hogy először a rakd rendben a védekezésedet, és onnan indulj el. Szintén egy szaktekintély mondta, hogy támadófutball nincs, csak eredményes vagy eredménytelen. Mindent el fogunk követni minden mérkőzésen, hogy győztesen jöjjünk le. Remélem, ezt a szurkolóink is észre fogják venni, és remélem, a játékosok tényleg betartják azokat a dolgokat, amiket kérünk. Ezeken a mérkőzéseken is mindig a győzelemre fogunk játszani, és nagyon bízom benne, hogy a siker sem fog elmaradni.

Olvasói sztorik