NB I

A tolódó meghívó

Vajon miért nem került be Pintér Attila 35 fős keretébe a Schalke támadója, Szalai Ádám?

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Pintér Attila szerdán kihirdette 35 fős keretét a Finnország ellen készülő barátságos mérkőzésre. A mérkőzésre kilátogató nézők több győri kedvencet is láthatnak majd, de biztosan nem lesz ott a pályán többek közt a Schalke csatára, Szalai Ádám, aki kimaradt a keretből.

A német élvonalban játszó támadó, és az edző kapcsolata 2013 októberére nyúlik vissza, amikor még senki nem gondolta, hogy Pintér Attila lesz a szövetségi kapitány. Szalai a hollandok elleni 8-1-es vereség után, egy sajtótájékoztatón élesen kritizálta az egész futballszakmát, az utánpótlástól kezdve a vezetőedzőkig.

„Szeretem az őszinte embereket. Mindenki döntse el, Szalai úr őszinte, vagy sem. Amikor Szalai Ádám kiállt, és ezt a nyilatkozatát tette, azelőtt egy héttel volt egy interjúja, amelyben azt kérdezték tőle, van-e súrlódás közte és a szövetségi kapitány között. Ha jól emlékszem, azt mondta, nincs. Eltelt néhány nap, és meglepve hallottam, hogy már egy éve problémája van Egervári Sándorral. Felteszem a kérdést: Szalai úr hiteles vagy sem? Mindenki döntse el maga. Úgy véleményt mondani a magyar edzőkről, hogy nem ismeri őket, nem tudja, miként dolgoznak, felelőtlenség. Én mindenesetre kikérem magamnak” – mondta novemberben Pintér Attila a Győri ETO vezetőedzőjeként a sportnapilap hasábjain.

Ezután 2013 decemberében ő lett a válogatott szövetségi kapitánya, és az újságíróktól megkapta az egyik legtörvényszerűbb kérdést: számít-e Szalai Ádámra? Konkrétum persze nem hangzott el, de Pintér elmondta, hogy telefonon tisztázta a fontos kérdéseket a Schalke csatárával.

„Elbeszélgettem Szalai úrral. Azt gondolom, az őszinteség nagyon fontos dolog, amire mindig akkor és ott van szükség, amikor egy probléma megfogalmazódik valakiben. Ha a román meccs előtt, akkor a román meccs előtt. Szalai Ádámnak ugyanakkora esélye lesz bekerülni a válogatottba, mint bárki másnak. Ha a taktika azt kívánja meg, hogy ő szerepeljen, akkor pályára fog lépni”– mondta Pintér Attila januárban, a magyar válogatott első összetartása után.

A szövetségi kapitány többször is kijelentette, hogy a magyar válogatott keretét olyan futballisták fogják alkotni, akik a teljesítményükkel rászolgálnak a címeres mezre. Ezt a kezdeményezést csak üdvözölni tudnánk, mert az elmúlt években a válogatott meghívóhoz elég volt, ha valaki külföldön játszott (vagy nem játszott, mint oly sok légiós)…

Viszont Szalai Ádám kihagyása, és az utóbbi időben nyújtott gyenge teljesítménye kérdéseket vet fel.

A Schalke csatára a Bundesliga tavaszi idényében eddig öt mérkőzés alatt 31 perc játéklehetőséget kapott, ami nagyon kevés a válogatott kerettagsághoz, viszont joggal tehetjük fel a kérdést, hogy az elmúlt hetekben vagy hónapokban kinek a játéka adhat a meghívóra okot?

– A Mezőkövesd kapusa, Horváth Tamás november óta nem szerepelt tétmérkőzésen, mivel szünetel a magyar bajnokság.

– A védelemben hét NB I-es futballista (Heffler Tibor, Lázár Pál, Lipták Zoltán, Guzmics Richárd, Kádár Tamás, Juhász Roland, Korhut Mihály) kapott meghívót, akik szintén negyedéve nem szerepeltek éles bajnoki találkozón.

– A középpályások közé is bekerült hét NB I-es futballista (Pátkai Máté, Sándor György, Pölöskei Zsolt, Vass Ádám, Elek Ákos, Szakály Péter, Gyurcsó Ádám), ráadásul olyan légiósok is szerepet kaphatnak, akik szintén csak edzenek hónapok óta (Koman Vladimir, Dzsudzsák Balázs).

– A csatárok közül Priskin Tamás gólt szerzett hétvégén a Maccabi Haifa együttesében, de hónapokig nem volt klubja. Rajta kívül nyolc NB I-es csatár (Rudolf Gergely, Orosz Márk, Szatmári Lóránd, Varga Roland, Nikolics Nemanja, Futács Márkó, Lencse László, Böde Dániel) van még a válogatott keretben, köztük többen alig szereztek gól az NB I őszi szezonjában.

Nem tisztünk Szalai Ádámot védeni, vagy bekövetelni a válogatottba, de több mint érdekes, hogy egy csatár, aki a Bundesligában futballozik (mostanában egyre kevesebbet), nem kap meghívót a válogatottba, ellenben egy halom más futballista – aki még annyit sem játszott idén, mint Szalai – tagja lehet a nemzeti csapat keretének.

Talán nem ártott volna egy kis következetességet belevinni a kerethirdetésbe, mert számunkra nem világos, ki mivel érdemelte ki a kerettagságot.

– Koman egy légiós, aki nincs játékban, de a válogatott keret tagja.

– Szalai egy légiós, aki nincs játékban, és nem tagja a válogatott keretnek.

A kötelező nyilatkozatok már megvoltak. A Schalke csatárának a kihagyását biztosan meg lehet magyarázni taktikai okokkal, vagy azzal, hogy a szövetségi kapitány az újonc játékosokra kíváncsi. Mi személy szerint nem lennénk meglepve, ha Huszti Szabolcs levele és Szalai Ádám beszéde után egy újabb érdekes fejezet következne a magyar válogatott történetében…

Szalai nem szeretne üzengetni

A Schalke szerda este 6-1-re kikapott a spanyol Real Madridtól a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első meccsén. A sportgeza.hu oldalon megjelent interjúban Szalai Ádám egyetértett azzal, hogy a két csapat nagyon nem volt azonos súlycsoportban, elismerte, hogy túlságosan tisztelték ellenfelük tekintélyét, és természetesen a válogatottbeli mellőzéséről is beszélt.

– Ha sablonos választ szeretnék adni, akkor azt mondom, koncentrálok a klubomra. A kapitány úrral beszéltem kétszer is kinevezése után, azóta nem. Megbeszéltük azokat, amiket Telkiben elmondtam, ő ismertette az elképzeléseit. Ez lett az eredmény, hogy nem hívott meg – mondta Szalai Ádám.

A csatár kijelentette, hogy nem szeretne újságon keresztül üzengetni, mert nem stílusa, de nem esik jól neki, hogy a nevét rendszerint negatív értelemben használják. Búcsúzóul kiemelte, ő lenne a legboldogabb, és nagyon szeretné, ha látná: a tehetséges magyarok mindenhol kellenek a topligákban, és értük versengenek Európában.

Olvasói sztorik