NB I

„Magunkkal kell foglalkoznunk”

Pintér Attila nem latolgat esélyeket, azért dolgozik, hogy erősebb és jobb legyen a magyar csapat.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Hétfőn egynapos összetartáson vettek részt a magyar válogatott idehaza játszó tagjai Telkiben. A két edzés közti délutáni sajtótájékoztatón Pintér Attila szövetségi kapitány többek között elárulta, hogy miért hagyta ki a nizzai sorsolást, és elmondta, hogy a nemzeti együttesnek elsősorban saját magára kell figyelnie, hogy szeptemberre minél jobban fel legyen készítve a csapat.

– Milyen érzésekkel vágnak neki a selejtezőknek?
– A sorsolás előtt is elmondtam, hogy igazából saját magunkkal kell foglalkoznunk. Saját magunknak kell megoldani minél jobban azt, hogy a szeptemberi selejtezőre minél erősebbek és minél bátrabbak legyünk. Negyven éven keresztül mindig az ellenfelekkel foglalkoztunk. Még ki sem sorsolták, már latolgattuk az esélyeket. Azt gondolom, hogy nem latolgatni kell, hanem tenni kell azért, hogy minél erősebb és jobb csapatunk legyen. A felkészülési meccseken ki kell jönni a hibáknak, és azokat ki kell javítani, hogy amikor már kemény pontokra megy a játék, akkor ne veszítsünk olyan hibákból, amit lehet gyakorolni, és fel lehet építeni. Ismerem az ellenfeleinket, és minél jobban fel kell készíteni belőlük a csapatot. Ki kell elemeznünk, hogy mik az erősségeik és gyengéik. Szeptemberig még változhat a felállásuk és a rendszerük, ezért minden meccsüket követni kell, hogy az adott mérkőzésre olyan stratégiát tudjunk felépíteni, amivel eredményesek tudunk lenni.

– Jó dolog, hogy megkapták Finnországot, amellyel felkészülési meccset is játszanak?
– Ez a meccs megmutatja, hogy hol tart a csapat, és hogy az egyik csoport ellenfelünkkel szemben mire vagyunk képesek. Jónak ítélem meg, hogy a sors így hozta össze. Biztos, hogy ez és a tétmeccs is majd egy teljesen más mérkőzés lesz.

– Mi volt az oka, hogy nem vett részt személyesen a nizzai sorsoláson?
– Utaztam volna én is, beszéltem a főtitkár úrral, hogy ki kellene mennem. Éles mérkőzésen meg szerettem volna nézni, hogy mire képesek a Haladás játékosai, valamint, hogy mire képes a Ferencváros az új edzővel. Effektíve nem lett volna dolgom a sorsoláson, ezért arra kértem a főtitkár úrat, hogy hadd maradjak. Sokkal jobbnak ítéltem meg, hogy megnézzem ezt a mérkőzést, minthogy kiutazzak és haza.

– Hamarosan keretet kell hirdetnie. Nem tart attól, ha sok itthon játszót hív be, akkor azért fogják kritizálni, ha pedig sok légióst, akkor azért, hogy miért volt szükség az összetartásokra?
– Én soha nem foglalkoztam azzal, hogy mit mondanak. Nekem van egy elképzelésem, hogy hova szeretnék szeptemberig eljutni. Nem húszan fogunk jönni a finn meccs előtti edzőtáborba, hiszen nagyon lerövidült a nemzetközi naptár. A légiósoknak is meg kell ismerniük, hogy merre tart a válogatott, és mik azok a rendszerek, amelyekbe szeretnénk, hogy mozogjon a csapat. Tudniuk kell nekik is, hogy mik az elvárásaink az adott posztokon védekezésben és támadásban is. Május 21-én lesz válogatott mérkőzés, és akik nem lépnek a finnek ellen pályára, azok fognak akkor játszani.

– Ön készíti fel az U21-es válogatottat is a Skócia elleni meccsre. Mikor válik ketté a keret?
– Az U21-es válogatottnak matematikai esélye sincs, hogy nemzetközi tornán szerepeljen. Már kijelöltük, hogy ki fog menni az adott mérkőzésre. Együtt fogunk keretet hirdetni, de más edző megy velük, hiszen egy napon játszunk. Utána náluk is be szeretnénk vezetni az összetartásokat, hiszen szeptemberben ugyanúgy tétmérkőzésük van. Addig megpróbáljuk őket ugyanazokba a rendszerekbe felépíteni, amik a nagy csapatnál vannak. Tehetséges játékosok, és ugyanúgy foglalkozni kell velük is.

– Mi a realitás a válogatott számára ebben a csoportban?
– A realitás, hogy minél jobban felkészüljünk a szeptemberi mérkőzéseinkre. Ha valaki most meg tudja mondani, hogy szeptemberig milyen játékerőt fognak képviselni az ellenfelek, akkor az azonnal jelentkezzen, felveszem a stábomba. Fokozatosan figyelni kell az ellenfeleket, és az alapján felkészülni. Nem szeretném a magyar nemzet szurkolóit becsapni. Azt szeretném, hogy emelt fővel tudjunk lejönni a pályáról.

– Múlt héten találkozott újra a magyar klubok edzőivel. Volt olyan tréner, aki kérte, hogy ne legyen kivételezés a játékosok elengedésével kapcsolatban. Hogyan lehetne ezt egységessé tenni?
– Amikor azt mondtuk, hogy fogjuk meg egymás kezét, és próbáljunk meg egy irányba menni, akkor mindenkire gondoltunk. A magyar válogatottak nagyon sok csapatból érkező játékosok alkotják. Ha egy csapat nem adja oda a játékosát, akkor én fogom lemondani az összetartást. Nem fogok egy csapatot sem előnybe vagy hátrányba hozni. Minden edző a támogatását adta, aki itt volt. Úgy álltunk fel az asztaltól, hogy mindenben egyetértettünk. Megpróbáltunk mindent úgy alakítani, hogy nekik is jó legyen. Pozitívak voltak a kollégák.

– Támadásban vagy védekezésben tart előbbre a csapat?
– Együtt építjük a dolgainkat, hiszen a mérkőzéseken belül támadni és védekezni is kell. Az együtt mozgást próbáljuk összerakni, mert voltak olyan meccsek, ahol a védelem mögé tudtak kerülni. Rendezni kell a sorainkat védekezésben, és abból úgy kell tudnunk indulni, hogy a biztonságunk is meglegyen. Belekben is próbáltuk a labdakihozatalt, majd a támadásvezetést gyakorolni és egybe rakni. A játékosokban hatalmas a bizonyítási vágy, és sokszor elrohanják a játékot. Picit fegyelmezettebbnek kell lenni, és még jobban együtt kell tudnunk mozogni.

– Jó így az NB I ahhoz, hogy a magyar foci előrébb jusson?
– Majd a bajnokság eldönti, hogy sikerült-e előrelépni. Azt elmúlt félévben nagyon jó mérkőzések voltak. Azt gondolom, hogy lépett előre a magyar futball, de azt is hozzáteszem, hogy nem negatívan kellene róla beszélni.

A hétfői összetartás kerete:

Kapusok: Balogh János (Nyíregyháza), Horváth Tamás (Mezőkövesd), Verpecz István (Debrecen)

Védők: Lázár Pál (Debrecen), Laczkó Zsolt (Ferencváros), Juhász Roland (Videoton), Lipták Zoltán (Győri ETO), Korhut Mihály (Debrecen), Heffler Tibor (Paks), Lang Ádám (Győri ETO), Kádár Tamás (Diósgyőr), Predrag Bosnjak (Haladás), Guzmics Richárd (Haladás), Völgyi Dániel (Győri ETO)

Középpályások: Pátkai Máté (Győri ETO), Vass Ádám (MTK), Pölöskei Zsolt (MTK), Gyurcsó Ádám (Videoton), Szakály Péter (Debrecen), Sándor György (Videoton FC), Gyömbér Gábor (Ferencváros), Bartha László (Paks), Vécsei Bálint (Bp. Honvéd), Elek Ákos (Diósgyőr), Simon Krisztián (Újpest), Kovács István (Videoton)

Támadók: Rudolf Gergely (Győri ETO), Varga Roland (Győri ETO), Böde Dániel (Ferencváros), Nikolics Nemanja (Videoton), Lencse László (Puskás Akadémia), Futács Márkó (Diósgyőr), Orosz Márk (Lombard Pápa)

Olvasói sztorik