NB I

Újra a románok ellen

A magyar válogatott ellenfelei az Európa-bajnoki selejtezőben: Görögország, Magyarország, Románia, Finnország, Észak-Írország, Feröer-szigetek.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Vasárnap délben kezdődött a 2016-os Európa-bajnokság selejtezőcsoportjainak sorsolása a franciaországi Nizzában. A magyar válogatottat a második kalapba osztották be, ami előrelépést jelent a legutóbbi világversenyek kalapbeosztásaihoz képest.

Az Európai Labdarúgó Szövetség 53 tagországának csapatait nyolc hatos, és egy ötös csoportba sorsolták. Utóbbiba – versenyen kívül – a házigazda és a rendező jogán résztvevő franciák is besorolást kaptak, de az ő mérkőzéseik nem számítanak majd bele a küzdelembe.

A magyar válogatott az F-csoportba került Görögország, Románia, Finnország, Észak-Írország és a Feröer-szigetek társaságában.

Az UEFA új sorsolási rendszert vezetett be, ennek megfelelően a csoportok beosztását követően nincs szükség egyeztetésekre a válogatottak képviselői között, az európai szövetség egy számítógépes algoritmus felhasználásával, automatikusan állítja össze a menetrendet, és néhány órával a sorsolás után átadja a meccsek végleges, pontos időbeosztását a szövetségeknek.

Éppen ezért Pintér Attila szövetségi kapitány úgy döntött, hogy az utazás helyett a szombati Haladás–Ferencváros Ligakupa-mérkőzésre látogat ki, ahol több kerettag játékára is kíváncsi volt. A nizzai sorsoláson Vági Márton főtitkár és Berzi Sándor alelnök képviselte az MLSZ-t.

A sorsolást Gianni Infantino, az UEFA főtitkára vezette Ruud Gullit, a hollandok aranylabdás Európa-bajnoka, valamint Bixente Lizarazu, a franciák világ- és Európa-bajnok védője segítségével. Vendégként 12 legendás kapus is részt vett az eseményen.

A 2016-os Európa-bajnokság selejtezőcsoportjai

A-csoport: Hollandia, Csehország, Törökország, Lettország, Izland, Kazahsztán

B-csoport: Bosznia-Hercegovina, Belgium, Izrael, Wales, Ciprus, Andorra

C-csoport: Spanyolország, Ukrajna, Szlovákia, Fehéroroszország, Macedónia, Luxemburg

D-csoport: Németország, Írország, Lengyelország, Skócia, Grúzia, Gibraltár

E-csoport: Anglia, Svájc, Szlovénia, Észtország, Litvánia, San Marino

F-csoport: Görögország, Magyarország, Románia, Finnország, Észak-Írország, Feröer-szigetek

G-csoport: Oroszország, Svédország, Ausztria, Montenegró, Moldova, Liechtenstein

H-csoport: Olaszország, Horvátország, Norvégia, Bulgária, Azerbajdzsán, Málta

I-csoport: Portugália, Dánia, Szerbia, Örményország, Albánia, versenyen kívül: Franciaország

Az Európa-bajnokságon első alkalommal vesz részt 24 válogatott, ami azt jelenti, hogy a házigazda mellett a kilenc csoportgyőztes, a kilenc második helyezett, és a legjobb harmadik közvetlenül kvalifikálja magát. A további nyolc harmadik helyezett oda-visszavágós pótselejtezőn dönti el, melyik négy jut tovább.

Legalább két pihenőnapot kapnak a csapatok a mérkőzések között, tehát amelyik csütörtökön játszik, legkorábban vasárnap játszhat ismét. A meccseket úgy osztják be, hogy megfelelő legyen az elosztásuk hétköznapokra és hétvégére, illetve a hazai és az idegenbeli mérkőzések váltsák egymást. Egymás után legfeljebb két hazai vagy két idegenbeli meccset játszhat egy adott válogatott. Egy fordulót rendre három naptári nap alatt játszanak le (kilenc mérkőzést egy-egy játéknapon), egy csoporton belül a meccseket ugyanazon a napon kell lejátszani.

A csütörtöki, pénteki, hétfői és keddi mérkőzések minden esetben 20.45-kor kezdődnek, a szombati és vasárnapi selejtezőket 18 órai és 20.45-ös kezdéssel rendezik, az utolsó játéknapon a csoportok összes mérkőzése azonos időpontban kezdődik (e szabály alól az UEFA adminisztráció külön engedélye esetén lehet eltérni).

Az UEFA-adminisztráció összeállítja a játéktervet, a kezdési időpontokkal együtt, és vasárnap 16 óráig ismerteti a szövetségek képviselőivel.

Cikkünk a reakciókkal és a pontos menetrenddel hamarosan frissül!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik