Nemzetközi foci

Rajtuk keresztül vezet az út Franciaországba

Villámportré ellenfeleinkről. Kiktől kell a legjobban tartani? Hol aggódhatnának az angolok is? Irány Bukarest - megint!

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

AZ ANGOLOKAT ÉS FRANCIÁKAT IS VERIK…

Az első kalapból talán a lehető leggyengébb csapat, Görögország vár a mieinkre. A 2004-es Európa-bajnok a nagy tornák közül utoljára a 2006-os németországi világbajnokságot kényszerült kihagyni, más kérdés, hogy csak a lengyel-ukrán Eb-n sikerült továbbjutniuk a kieséses szakaszba.
Az idei, brazíliai tornán Kolumbia, Elefántcsontpart és Japán vár majd a görögökre a C-csoportban. A világranglistán mindenesetre nem állnak rosszul a dél-európaiak, 12. helyükkel Angliát és Franciaországot is megelőzik.
Tétmeccsen legutóbb a 2008-as Eb selejtezőin futottunk össze velük, idegenben 2-0-ra, itthon 2-1-re győztek le minket. A görögök simán nyerték a csoportot, a mieink csupán a 6. helyen zártak.
Legrutinosabb játékosuk a csapatkapitány Giorgosz Karagunisz, a Fulham középpályása. Válogatottságok számának szempontjából abszolút rekorder Görögországban, 36 évesen azonban korántsem biztos, hogy végigjátssza majd az Eb-ig hátralévő két és fél szezont.

A VISSZAVÁGÁS REMÉNYÉBEN!

Alighanem a szurkolók által legjobban várt összecsapás a Románia elleni, idegenbeli mérkőzés lesz ismét, hiába a múlt őszi, fájdalmas, 3-0-s pofon.
A Victor Piturca vezette csapat a mieinket megelőzve, 2., azaz pótselejtezőt jelentő helyen végzett a világbajnoki selejtezőben, ám Görögországgal szemben alulmaradtak, idegenben 3-1-re kikaptak, míg hazai pályán csak 1-1-es döntetlenre voltak jók a 2004-es Európa-bajnokkal szemben.
Világbajnokságra 1998-ban, Eb-re 2008-ban kvalifikáltak utoljára keleti szomszédaink. A világranglistán jelenleg 29. helyen állnak.Az előző selejtező során végleg búcsút vettek Adrian Mututól, így a jelenlegi keret egyik, ha nem a legveszélyesebb játékosának az a Ciprian Marica tűnik, aki Bukarestben jóformán megpecsételte a sorsunkat. A Getafe 28 éves támadója 68 válogatott meccsen 24-szer volt eredményes. Kulcsfigura lehet a megfiatalodó együttesben Alexandru Maxim, a Stuttgart középpályása.

SZÍVESEN LÁTOTT ROKONOK?

Finnország csapata még soha nem jutott ki sem világ-, sem Európa-bajnokságra. Legutóbb a vb-selejtezőkön a spanyolok és a franciák mögött csak a harmadik helyre volt esélyük, azt viszont meg is szerezték.
A 2012-es Eb-kvalifikáció során idegenben 2-1-re nyertünk, itthon pedig egy 0-0-s döntetlent játszottunk velük.
A világranglistán 65. finnek legjobbja talán a Schalke után jelenleg a Celticben játszó Teemu Pukki, aki 23 éves korára már 28 válogatottsággal rendelkezik.
Március 5-én, Győrben pedig magunk is meggyőződhetünk arról, mire képes az új magyar nemzeti tizenegy a finnek ellenében.

RAKKOLÓS MUNKÁSCSAPAT

Észak-Írország a világbajnoki selejtezőben csupán ötödik helyen zárt, Oroszország, Portugália, Izrael és Azerbajdzsán mögött az F-csoportban.
A világranglista 85. helyen álló együttes még egyszer sem jutott ki Európa-bajnokságra, nagy nemzetközi tornát pedig velünk egy időben láttak utoljára, 1986-ban, Mexikóban nem élték túl a csoportkört.
Legutóbb 2008-ban, barátságos mérkőzésen találkoztunk velük, Torghelle és Gera góljaival 2-0-ra nyertünk idegenben.
Klasszikus rakkolós, munkás csapat, igazi világklasszisok nélkül, de olyan “zongoracipelőkkel”, mint a West Bromban játszó Chris Brunt vagy épp a Readingben futballozó Chris Baird, aki korábban a Fulhammel Európaliga-döntőt is játszott.

KICSI A BORS, DE… MASSZÍV

A közigazgatásilag Dániához tartozó Feröer-szigetek a világranglista 172. helyén tanyáznak. 2011-ben 2-0-ra legyőzték Észtország csapatát, ami hatalmas sikernek számít. A 2014-es vb selejtezőin sem maradtak pont nélkül, Kazahsztánnal 1-1-es döntetlent játszottak.
A nagy zakók is elkerülték a csapatot, az osztrákok ugyan 6-0-ra is nyertek ellenük, a németek viszont mindkétszer megálltak háromnál.
Feröerrel még sosem voltunk egy selejtezőcsoportban.
Csapatkapitányuk Jónas Tór Naes, aki 32-szer húzhatta magára a címeres mezt, jelenleg az izlandi Valur védője.

Olvasói sztorik