NB I

Egervári: reménykedhetünk és bizakodhatunk

Selymes Tibor szerint a magyar és a román válogatott is kijuthat az Európa-bajnokságra.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Vasárnap rendezték a 2016-os Európa-bajnokság selejtezőcsoportjainak sorsolását a franciaországi Nizzában. A magyar Görögország, Románia, Finnország, Észak-Írország és a Feröer-szigetek társaságában az F-csoportba kerültek. Lássuk néhány hazai szakember véleményét és esélylatolgatását.

Egervári Sándor

a magyar válogatott előző szövetségi kapitánya

– Nyilvánvalóan az első gondolatom az volt, hogy jó dolog, hogy a második kalapba lévő ellenfeleket el tudtuk kerülni. Ez az elmúlt két selejtezősorozatban begyűjtött pontok kapcsán adódott, és nagy előnyt hozott számunkra. Vannak lényegesen erősebb csoportok, amelyeket szerencsére elkerültünk. Reménykedhetünk és bizakodhatunk, hogy ott tudunk lenni a soron következő Európa-bajnokságon, ahova még a legjobb csoport harmadikok is kijuthatnak. Nagy lehetőség előtt áll a magyar válogatott, és szerintem mindenki örömére szolgálna, ha kiharcolnánk a részvételt – mondta a Rangadó.hu érdeklődésére Egervári Sándor.

Pintér Attila

a magyar válogatott szövetségi kapitánya

– A román válogatottról friss emlékeink vannak, ellenfelünk volt a legutóbbi világbajnoki selejtezőn, és bennünket megelőzve lett második a csoportban, a pótselejtezőn éppen azzal a görög válogatottal szemben maradt alul, amelyet most ugyancsak mellénk sorsoltak – fogalmazott Pintér Attila az MLSZ honlapján. – A finnek nagyon komoly eredményeket értek el az utóbbi időszakban, világbajnoki selejtezőn döntetlent játszottak Spanyolországban, és több szoros meccsük is volt magasabban jegyzett válogatottakkal. Egyelőre ennél többet nem szeretnék mondani az ellenfelekről, a következő időszak feladata lesz, hogy alaposan feltérképezzük őket annak érdekében, hogy ősztől a lehető legjobb eredményeket érjük el a tétmérkőzéseken. A sikeres szerepléshez az összetartások folytatására is szükség van, végig kell vinni, amit a rendszeres edzőtáborozásokkal elkezdtünk. Továbbra is tartom, hogy elsősorban magunkra kell figyelnünk, minél összeszokottabb válogatottal kell elkezdenünk a sorozatot. Tizenegy emberrel nem tudjuk végigjátszani a selejtezőket, gondolni kell a sérülésekre, formaingadozásokra, ilyen esetben bárkire fontos szerep hárulhat abból a keretből, amely januárban megkezdte a közös munkát. Szeretném, ha minden számításba jöhető labdarúgó tisztában lenne azzal, hogy az adott játékrendszerben mi a feladata, mert csak összeszokott, fegyelmezett csapattal tudjuk elérjük, hogy huszonhét év után ismét kijussunk egy világversenyre.

Kádár Tamás

a Diósgyőr és a válogatott játékosa

– Szerintem jó csoportba kerültünk, bár kerülhettünk volna gyengébbe is. Jó esélyünk van a második hely megszerzésére. Négy hasonló erősségű válogatott van ebben a hatosban: Magyarország, Görögország, Románia és Észak-Írország, ebből a kvartettből fognak kikerülni a továbbjutók. Azért nem a finneket mondom negyediknek, mert az észak-ír játékosok közül sokan az angol Premier League-ben szerepelnek, tipikus brit futballt játszanak, és addig mennek, amíg bírják.

Victor Piturca

a román válogatott szövetségi kapitánya

– Görögország ellen nem feltétlenül visszavágóra készülünk. Fontos volt, hogy kijussunk a brazíliai világbajnokságra, de vesztettünk velük szemben. Ezután már csak az számít, hogy ott lehessünk Franciaországban. A magyarok megérdemelten kerültek a második kalapba, bár Bukarestben legyőztük őket, de ne felejtsük, hogy Budapesten hogyan sikerült egyenlítenünk… – A magyar válogatottnak nagyon komoly múltja van, de jelenleg nagyjából hasonló játékerőt képvisel, mint a román csapat – mondta a román szakember. – Úgy gondolom, hogy akár mi is nyerhettünk volt Budapesten, de ha Gera vagy Juhász pályára tudott volna lépni Bukarestben, egész másképp alakult volna az a mérkőzés is. Hasonló a helyzetem, mint Pintér Attilának, nálunk is erősen limitált a válogatottban szóba jöhető labdarúgók száma. Az egymás elleni meccsek során kulcsfontosságú lehet, hogy a selejtezők melyik szakaszában találkozunk egymással. Tavaly ősz óta sokat változott a csapatunk, és remélem, a továbbiakban is változni fog, és folyamatosan fejlődik.

forrás: prosport.ro és mlsz.hu

Buzánszky Jenő

az Aranycsapat legendás játékosa

– Nem örülök a románoknak, mert ott voltam Bukarestben, és láttam a pofont, amit kaptunk. Egyébként aránylag szerencsésnek tartom a sorsolást. Észak-Írország és a Feröer-szigetek ellen természetesen százszázalékos eredményességet kell produkálni, és az élcsapatok ellen is nyerni kell, legalább egyszer, hazai pályán. Akkor egyrészt ismét visszajön a magyar emberek bizalma a válogatott iránt, másrészt akkor van sansz arra, hogy kijussunk az Európa-bajnokságra.

Selymes Tibor

a Kaposvár edzője, korábbi román válogatott játékos

– A lehető legkönnyebb, legjobb csoportba került mindkét csapat, Magyarország és Románia is. Mindkét válogatottnak összejöhet a továbbjutás, főleg úgy, hogy a harmadiknak is van esélye kijutni. Ez egy kiegyenlített csoport. Nem tudom, hogy a román válogatott állománya mennyire fog megváltozni a világbajnoki selejtezőhöz képest, mert nagy választék nincs.

Várhidi Péter

korábbi szövetségi kapitány

– Úgy gondolom, hogy a csoport második helye is simám elérhető a magyar csapat számára. Az első helyet azért nem mondanám, mert kicsit nagyképűségnek tűnhetne, hogy mindig mindenkit megverjünk. Maradjunk szerények, célozzuk meg a második helyet, ez lesz a feladatunk. A második hely abszolút elérhető, a harmadik pozíció pedig szinte biztos. Még ha létszámot is emelnek, de a magyar futball előre fog lépni, hiszen legrosszabb esetben is pótselejtezős a válogatottunk, ezt bátran ki merem jelenteni.

Mixu Paatelainen

a finn válogatott szövetségi kapitánya

– Örülök, mert a szerencse ma nagyon a mi oldalunkon állt, hiszen keményebb ellenfeleket is kaphattunk volna. Ugyanakkor hangsúlyoznunk kell, hogy egyik meccs sem nem lesz könnyű. Minden játékosnak a célra, a küldetésünkre kell összpontosítania. Idegenben mindig nehéz játszani, de otthon, a fantasztikus rajongóink előtt minden ellenfelünket le kell küzdenünk. Még nem kezdünk szobát foglalni Franciaországban, nem mondom, hogy biztosan továbbjutunk, de komoly lehetőségünk van rá.

Michael O’Neill

az északír válogatott szövetségi kapitánya

– Őszintén szólva nagyon elégedettek lehetünk. Mindig az a legfontosabb, hogy az egyes kalapból kit kapsz, és bár a görögök ellen nehéz meccseket fogunk játszani, valószínűleg előzetesen is őket választottuk volna.

Kosztasz Kacuranisz

a görög válogatott csapatkapitánya

– Jó a sorsolásunk, de ezt a pályán is bizonyítanunk kell. Úgy gondolom, megvan bennünk az, ami ahhoz kell, hogy a legjobb huszonnégy csapat közé kerüljünk. Nincsenek igazi nagyágyúk a csoportunkban, de vannak veszélyes ellenfelek.

Olvasói sztorik