NB I

Leandro továbbra is hazatérne

A ciprusi színvonalgyengülés és a nemzeti csapat miatt újra Magyarországra szeretne igazolni a balhátvéd.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A magyar válogatott szerdán játssza első mérkőzését az idei naptári évben, az ellenfél Finnország lesz a győri ETO Parkban. A 35 fős bő keret tagjai hétfőn találkoztak Telkiben, és délután sajtótájékoztatót tartottak. Az osztrák Red Bull Salzburg sérült kapusa, Gulácsi Péter helyett a másodosztályú Nyíregyháza Spartacus játékosát, Balogh Jánost hívta be Pintér Attila szövetségi kapitány.

Az FK Ural középpályása, Koman Vladimir az Egervári-időszak után ismét meghívót kapott, bár az orosz bajnokság csak a hétvégén folytatódik, tehát tétmeccset jó ideje nem játszott. Hangsúlyozta, hogy jelentős változásokat tapasztalt a korábbiakhoz képest a válogatottnál.

– Nagyon örülök, hogy itt lehetek, úgy volt, hogy Törökországban is ott lehetek a csapattal, de végül sajnos a klubom nem engedett – mondta Koman Vladimir. – Az első tapasztalatom az, hogy teljesen megváltozott a játék képe, rengeteget taktikázunk, úgy látom, az új kapitány próbálja a védekezést felépíteni, az legyen masszív, és abból támadásokat felépíteni. Remélem, sikeresek leszünk, pozitív benyomásaim vannak. A klubcsapatomban még csak edzőmeccseken vagyunk túl, illetve egy nagyon hosszú edzőtáborozáson, felkészülési időszakon. Most is Törökországból jöttem a válogatottba, úgyhogy itt az ideje, hogy élesben is tudjam tesztelni, milyen erőben vagyok, és az edzőtábor fel tudott-e készíteni. Nagyon várom a finnek elleni találkozót, remélem, lehetőséget kapok. Érezhető az edzésen, hogy mindenki tudja, merre kell mozognia, mit kell csinálnia, de ezeket a mozgásokat nem sajátítjuk el, tehát kint mi is megtanultuk már, itt csak átvesszük, iskolázunk. Aki ide bekerül, annak az összes mozgással tisztába kell lennie. Összeszokottságban hátrány, hogy nem tudunk ott lenni minden összetartáson.

A német másodosztályú Greuther Fürth játékosa, Stieber Zoltán nagyon szeretne pályára lépni szerdán, hiszen nagyszerű formában van mostanság. Klubcsapatával nem terveztek feljutást erre a szezonra, de a második helyen állnak, és most már nem adnák alább.

– Eddig egész jól szereplünk, a második helyen állunk. Nem terveztünk ilyesmit erre a szezonra, mert sok távozónk volt, és jött tizenöt új ember, ez elég pozitív. Meglátjuk, ez mire lesz elég a szezon végén. Nagyon örülnék neki, ha ismét az első osztályban játszhatnék, ez a célom – mondta Stieber Zoltán. – A válogatottal nekem sem sikerült a török edzőtáborba elmennem. Örülök, hogy itt lehetek, nem számítok semmire, majd a kapitány eldönti, hogy ki lesz a keretben. Szeretném megtanulni azokat a rendszereket, amiben a válogatott játszik. A formámmal nincs gond, bizakodó vagyok, hogy játszani fogok.

Viszonylag hosszú kihagyás áll Bogdán Ádám mögött. Az angol másodosztályú Bolton Wanderers kapusa sérült volt, de felépülése után visszakerül a csapatba. Hangsúlyozta, hogy maximális felkészültségre és koncentrációra van szüksége a válogatottnak szerda este, hogy győzni tudjon Finnország ellen.

– Részt vettem a törökországi edzőtáborban, ami hasznos volt, hogy megtudjam a kapitány elvárásait, amelyek egészen konkrétak a védekezést és a támadást illetően is. Visszakerültem a Bolton kapujába, egészen jól szereplünk az utóbbi időben, ami örömteli, remélem, folytatjuk ezt a sorozatot – magyarázta Bogdán Ádám. – Az elmúlt időszakban kétszer is játszottunk a finnekkel, sikerült nyernünk, illetve itthon döntetlent játszottunk, ami azt mutatja, hogy közel van a két csapat képessége egymáshoz. Az emlékeimből kiindulva eléggé zárt és fegyelmezett csapatról van szó, de odafigyeléssel, a taktikai elemek betartásával verhetőek. Tisztában leszünk a képességeikkel és a játékosok tudásával, mire az Európa-bajnoki selejtezőre kerül a sor. Új időszak kezdődött, ez lesz az év első edzőmeccse. Ha nem is természetes, de nagyon jó hír, hogy telt ház fogad mindet, ez a bizalom jele. Maximálisan felkészülve és koncentrálva kell játszanunk, mindent kiadva magunkból. Remélem, meg tudjuk hálálni a nézők bizalmát. Bízom benne, hogy mindenkinek szép estét okozunk, magunknak és drukkereknek is.

A keret nagy visszatérője Leandro de Almeida, aki korábban a Ferencváros és a Debrecen csapatát erősítette, azóta pedig a ciprusi Omonia Nicosia futballistája. Azt mondta, a szigetországban a válság miatt gyengébb lett a színvonal, ezért már januárban is szeretett volna hazatérni Magyarországra.

– Amikor új a kapitány, mindenki úgy érzi, hogy tiszta lappal indul, és benne van a gondoltat, hátha meghívja. Én is ezt éreztem, és örültem neki, hogy tényleg hívott – kezdte Leandro. – Hosszú ideje nem voltam itt, most megpróbálom megragadni az esélyt, hogy maradhassak. A kapitány balhátvédként számít rám, az utóbbi években inkább középen játszottam, de január óta ismét balhátvédként szerepelek a klubomban. A válogatott miatt is akartam hazatérni januárban, remélem, nyáron sikerül. Öregedtem, az biztos, és úgy érzem, tapasztaltabb lettem. Amikor Magyarországról távoztam, erősebb bajnokságba kerültem, bár ez most már nem így van, a válság miatt gyengébb lett a színvonal Cipruson. Fizikálisan rendben vagyok. Előrelépés volt számomra, amikor odamentem, kár, hogy nem tudtunk továbbjutni a Bajnokok Ligájában, vagy az Európa Ligában, akkor többet lettem volna szem előtt. A támadásról voltam híres, ez így is marad, de védekezésben sokat javultam a közelmúltban.

A téli átigazolási időszak nagy nyertese egyértelműen Tőzsér Dániel, aki mellőzött volt az olasz élvonalbeli Genoa együttesénél, az angol másodosztályú Watford edzője viszont alapemberként számít rá. Elmondta, hogy zökkenőmentes volt a váltása.

– Biztos, hogy közrejátszik a meghívásomban, hogy találtam magamnak csapatot, ahol rendszeresen játéklehetőséget kapok, bár egyeztettem a kapitánnyal már akkor is, amikor Olaszországban voltam, és nem játszottam – magyarázta Tőzsér Dániel. – Meghívott a törökországi edzőtáborba, de éppen akkor volt a klubváltásom, ezért nem tudtam menni. Bíztam benne, hogy nem lesz probléma Angliában, hiszen ki lehet jelenteni, hogy az olasz első osztály jóval erősebb bajnokság, mint az angol másodvonal. Nagyobb a hangsúly a test test elleni játékon, de ez minden európai élbajnokságban alapvetőnek számít, enélkül már sehol nem lehet futballozni profi szinten. Szerintem mindenkiben nagy bizonyítási vágynak kell lennie, ha meghívják a válogatottba, illetve nem csak itt, hanem minden tétmeccsen. Az előző időszakkal nem szeretnék foglalkozni, és nem szeretnék beszélni róla. Az új válogatottban mindenki tiszta lappal indul, itt kell mindenkinek megmutatnia a legjobb arcát.

Két győzelemmel és egy vereséggel kezdte a lengyel élvonal tavaszi időszakát a Lech Poznan. A válogatott keretbe ismét meghívott Lovrencsics Gergő kifejtette, egyelőre nem foglalkoztatja, hogy többen már a német Bundesligába igazolásáról cikkeznek.

– A helyzetem változatlan, élvezem az edzőm bizalmát, és igyekszem meghálálni, az elmúlt három meccs alapján mondhatom, hogy jó formában vagyok. Azért dolgozom a klubomban, hogy itt lehessek, és segíthessek a válogatottnak – mondta Lovrencsics Gergő. – Természetes, hogy az ember szeretne lépcsőfokról lépcsőfokra feljebb lépkedni. Még van fél év hogy elérjük a kitűzött céljainkat a klubcsapatommal, ezért egyelőre nem is foglalkozom olyan dolgokkal, hogy átigazolás. Lengyelországba nagyon sok megfigyelő jár, nagyon szem előtt van a lengyel futball. Ha jó teljesítményt nyújtok, lesz esélyem a váltásra, de még nem foglalkoztat az átigazolás.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik