NB I

„Láttunk megengedhetetlen teljesítményeket”

Pintér Attila szerint Szalai Ádámnak a klubcsapatában nyújtott teljesítménye fogja meghatározni, hogy később behívják-e.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, a szerdai, Finnország elleni debütálásra készülő Pintér Attila volt a Sport TV vasárnap esti műsorának vendége. Az adás elején elmondta, stábjának tagjaival milyen munkamegosztásban figyelik a helyszínen az élvonalbeli mérkőzéseket, és kijelentette, már a finnek elleni találkozóra is azokat a játékosokat választják ki, akik a nyitófordulóban a legjobb teljesítményt nyújtották.

Több szem többet lát

– A stábunk azért is bővült Pető Zoltánnal, hogy minél több mérkőzésre tudjunk elmenni. Folyamatosan beszélünk minden mérkőzés után, és elmondjuk a tapasztalatainkat. Ma Farkas József volt Diósgyőrben, én pedig a Ferencváros mérkőzésén jártam, tehát megosztjuk, és próbáljuk váltani egymást a meccseken, hogy mindenki különböző játékosokat nézzen meg, hiszen több szem többet lát, jobban állapítjuk meg, ki milyen formában van. Erre most szükség is lesz, hiszen úgy megyünk neki a Finnország elleni mérkőzésnek, hogy az itthon játszókban igazából egy tétmérkőzés van. Megpróbáljuk azokat minél jobban kiválasztani, akik a nyitófordulóban a legjobb teljesítményt nyújtották – kezdte Pintér Attila.

A Ferencváros és a Győri ETO rangadóján mindkét klubhoz komoly szálak fűzik Pintért, hiszen a Fradiban vált ismert játékossá, majd a győrieknél is megfordult. Az FTC-vel 2004-ben, az ETO-val pedig tavaly lett bajnok edzőként.

– Az első félidő első huszonöt-harminc percében a Győré volt, ő dominált, és az ő akarata érvényesült. Az utolsó tíz percben a Ferencváros is javult, voltak lehetőségei, tehát döntetlen-szagú volt az első felvonás. A második félidőben a Fradi játéka tovább javult Leonardóval és Somaliával, nagyon beszorította az ETO-t, és nyomás alá helyezte. Egy-nullnál volt egy tizenegyes, amit Kamenár nagyszerűen hárított. A Győr nem kevés mérkőzést fordított meg emberhátrányban, most is sikerült egyenlíteniük, és utána is volt lehetőségük, amikor ott pattogott a labda. Összességében nagyon jó játék alakult ki a második félidőben, és mindkét csapatnak volt lehetősége, hogy nyerjen.

A rangadó után az FTC újdonsült csapatkapitánya, Gyömbér Gábor elmondta, hogy társai közül sokan nem tudták a helyüket a mérkőzés elején. A kapitány erről is véleményt nyilvánított.

– Ez abból is adódhatott, hogy néhány nappal ezelőtt igazoltak két játékost, és az edző bizalmat szavazott nekik. Törökországban láttam a Ferencvárost játszani, és nagyon jól futballoztak, agresszívan visszatámadtak, de kiesett két-három ember a megszokott csapatból, akik régóta a Fradi tagjai, és az újak nem biztos, hogy annyit hozzá tudtak tenni, mint a régebbiek.

Téli bajnokság kellene

A rendkívül hosszú, két és fél hónapos téli bajnoki szünet volt a következő téma. Pintér Attila szorgalmazta egy téli műfüves bajnokság bevezetését, amely tétmérkőzésekkel töltené ki ezt az időszakot.

– Van olyan ország, ahol már megy a bajnokság, tehát lesz olyan játékos – például Lovrencsics Gergő –, aki úgy érkezik haza, hogy több tétmeccs van a lábában. Nagyon régóta mondom már én is, hogy a telet jobban ki lehetne használni, hiszen ki lehetne írni műfüves bajnokságot, amelynek meccseire kilátogatna ezerötszáz-kétezer ember, és ugyanúgy meglennének azok a tétmérkőzések, amelyek ebben a három hónapban hiányoznak. Biztosan hasznos dolog lenne, és szerintem minden csapat a legjobb keretével állnak fel. Ezt a három hónapot mindenféleképpen le kell rövidíteni, pont azért is, hogy az itthon szereplő játékosok minél előbb jó formába kerüljenek, hiszen amikor a nemzetközi kupában indulnak a csapatok, ugyanez a probléma mutatkozik.

Három kapus, a mezőkövesdi Horváth Tamás, a nyíregyházi Balogh János és a debreceni Verpecz István vett részt a válogatott összetartásain. Közülük az újonc borsodiak játékosa került be a finnek elleni keretbe. A KTE ellen szombat este tizenegyest hárító kapusról is beszélt a kapitány.

– Még nem voltam szövetségi kapitány, de követtem a Mezőkövesd mérkőzéseit, és amikor Horváth Tamás lehetőséget kapott Véber Györgytől, egyre jobb teljesítményt nyújtott. Amikor kineveztek, egyből gondolkoztam is benne, hiszen magabiztos kapusnak tűnik, aki irányítja a védelmet is. Amikor Debrecenben játszottak edzőmérkőzést, akkor is volt egy tizenegyes, azt is hárította, és most is. Nagyon tehetséges kapusról van szó, aki erőssége a Mezőkövesdnek.

Honosítás? Nem könnyű téma…

Egy másik kapus, az osztrák Red Bull Salzburg játékosa, Gulácsi Péter vasárnap megsérült a Rapid Wien elleni bajnokin, eltört állkapocscsontja. Pintér nagyon sajnálja, hogy a remek formában szereplő hálóőr nem játszhat Finnország ellen.

– Olyan csapatból jött volna, ahol tele van önbizalommal, nagyon szép sikereket érnek el a bajnoki és az Európa Liga-mérkőzéseken is. Nagyon sajnálom, de tovább kell lépni, majd összedugjuk a fejünket, hogy ki legyen az a kapus, akit behívunk.

Félig viccesen, félig komolyan felvetődött a Ferencváros brazil légiósa, Leonardo honosítása. Erről a témáról a kapitány már korábban is beszélt, és most sem tagadta, hogy szóba került a honosítás témaköre, de neveket ezúttal sem említett.

– Nem könnyű téma. Lehet, hogy mi is gondolkodunk ebben, de hogy ebből megvalósul-e valami, azt majd a jövő dönti el. Amikor Leonardo a szombathelyi meccsen beállt, csapata játéka akkor is egyből megváltozott.

A szerdai találkozóra visszatérve Pintér ismét hangsúlyozta, hogy a győzelem a cél, de annál is fontosabb a hibák kijavítása.

– Ez egy felkészülési mérkőzés. Megpróbáljuk azokat a játékosokat megnézni, akik most a legjobb formában vannak, és belőlük összeállítani a válogatottat, hogy minél eredményesebbek tudjunk lenni az edzőmérkőzéseken is. Hozzáteszem, ezek a meccsek azért vannak, hogy kijöjjenek a hibák. Lehet, hogy még belefér, ha most nem nyerünk, de az Európa-bajnoki selejtezőn már nem férnek bele olyan hibák, amikért súlyos árat fizethetünk. Minél jobban szeretnénk kihasználni a nemzetközi nap adta lehetőséget, hiszen akkor tudunk behívni külföldről is játékosokat, mert az itthoniakkal tudunk összetartásokon részt venni. A játékosokban is tudatosítani kell azt, hogy ha a saját klubjukban nem nyújtanak olyan teljesítményt, akkor a bő keretbe sem fognak bekerülni. Láttunk olyan teljesítményeket, amelyek megengedhetetlenek válogatott szinten, ahhoz is, hogy a keretbe bekerüljenek. Ezeket hétfő délelőtt el fogom mondani a játékosoknak, hiszen minél erősebb keretnek kell lennie.

Az Európa-bajnoki selejtezőcsoport sorsolása is téma volt. Pintér úgy fogalmazott, hogy azért jó a magyarok hatosa, mert mindenki meg tud verni mindenkit, de éppen ezért is van benne a legnagyobb veszély.

Mindenki megverhet mindenkit

– Nagyon sokan nem értik, miért mondtam azt, hogy telesen mindegy, kiket sorsolnak mellénk, de most is vállalom ezt. Ha mi nem leszünk erősek, és a válogatott nem tud minél jobban felkészülni, hogy minél szervezettebb és hatékonyabb legyen, akkor teljesen mindegy, hogy Németországgal vagy Görögországgal játszunk, hiszen Németországot is le kell győzni és Görögországot is. Ha mondjuk Németországtól elveszünk egy pontot, az olyan bravúrpont, amit nem biztos, hogy sokan meg tudnak szerezni. A mi csoportunk azért jó, mert mindenki meg tud verni mindenkit, de éppen ezért is van benne a legnagyobb veszély. Ahhoz, hogy le tudjuk győzni azokat a csapatokat, amelyeket kisorsoltak mellénk, csak saját magunkkal kell foglalkoznunk, hogy minél erősebbek legyünk, és jól felmérve őket, megnézve a gyengéiket, és azokat kihasználva mindent megtenni annak érdekében, hogy győztesen jöjjünk le a pályáról. Nagy alázat kell az összes játékostól, és nem biztos, hogy ebben a fordulóban ezt visszakaptam minden játékostól azok közül, akiket én láttam. A korrektség úgy működik, hogy velük beszélem meg először, hogy kivel volt problémám, és kivel nem.

Megint felvetődött, hogy a válogatott keretben többen kerültek be hazai környezetből, mint külföldről, de a kapitány újra azzal hárította el ezt a témát, hogy nem az számít elsősorban, ki melyik országban futballozik.

– Kezdjünk már egy kicsit pozitívan gondolkodni, hiszen Németország abban a pillanatban lépett, amikor nem jutott tovább egy világversenyen, és elkezdett építkezni, kijavítani a hibáikat. Azért, mert valaki külföldön vagy itthon játszik, miért élvezzen előnyt vagy hátrányt? Meg kell találnunk azokat a játékosokat szeptemberig, amikor elkezdődik az Európa-bajnoki selejtező, akik a legjobban elbírják a terhet, és meg tudják mutatni ezen a négy felkészülési mérkőzésen, hogy lehet rájuk számítani, és meg tudják valósítani élesben azokat a dolgokat, amelyeket próbálunk felépíteni és begyakoroltatni az összetartásokon.

Gera 10 percre is jönne

A kapitány számára nagyon fontos a szurkolók kiszolgálása, de ugyanennyire fontos, hogy csapata tartalommal töltse meg a játékát.

– Nagyon fontosak a szurkolóink, hiszen a magyar nemzet szurkolótábora már bizonyította, hogyan tud a csapatért kiállni, hogyan tud szurkolni. Most rajtunk a sor, mindent el kell követnünk minden mérkőzésen, hogy a szurkolóink lássák és érezzék azt, hogy ez a csapat mindent elkövet annak érdekében, hogy emelt fővel, illetve győztesen tudjon lejönni. Ez a legfontosabb, de a játékunkat meg kell töltenünk tartalommal. Biztos, hogy lesznek hibáink, de nézzük meg a kinti topcsapatokat vagy topválogatottakat: amikor nem megy nekik, melléjük állnak és próbálják őket segíteni. Arra kérem a közönségünket, hogy álljanak a csapat mellé, buzdítsák és támogassák, hogy minél jobb eredményeket tudjunk elérni.

Gulácsi Péter sérülése előtt 11 légiós szerepelt a 35-ös bő keretben. Ez a névsor Pintér elmondása szerint mindenféleképpen változni fog, később minden bizonnyal bekerül Gera Zoltán és Vadócz Krisztián is.

– Vannak olyan NB I-es játékosok, akiket most nem hívtunk be, és vannak olyan külföldön játszók is, akiket nem hívtunk be. Biztos, hogy a májusi, illetve a júniusi mérkőzéseken lesz, aki lemorzsolódik, mert nem fog tudni olyan teljesítményt nyújtani, és van olyan válogatott játékos, aki már megmutatta, mire képes. Gera Zoltánnal is beszéltem, és nagyon pozitív volt a hozzáállása, mondta, ha szükség van rá, akár tíz percre is jön. Minden játékossal beszéltem, Vadócz Krisztiánnal is, aki most nem szerepel a klubcsapatában, de őt is szeretném megnézni a májusi meccsen, hiszen a törökországi edzőtáborban nagyon jó benyomást tett rám, de mivel nem játszik, szeretném, ha minél előbb vissza tudna kerülni. Tehát biztosan lesz olyan játékos, aki kikerül a keretből, és olyan is, akit behívunk.

Hajnal Tamás, Gera Zoltán és Németh Krisztián mellett Szalai Ádám a legnagyobb kimaradója a kapitány első meccskeretének. A német Schalke csatárának helyzetét nem könnyíti meg, hogy klubcsapatában csak perceket kap az idei naptári évben.

– Mindenkinek van lehetősége, hogy bekerüljön a válogatott keretbe. Szalai Ádám most nem játszik a saját klubcsapatában, illetve szeretné megnézni Priskin Tamást, és több olyan center van, akit nem láttunk a válogatottban. Nikolics például a hollandok ellen beállt, és három-négy percen belül gólszerzési lehetősége volt. Szeretnék mást is megnézni, hogy az adott szituációban milyen teljesítményt tudnak nyújtani. A teljesítménye fogja meghatározni, hogy Szalai Ádámot be fogjuk-e hívni.

Szó sincs bunkerfociról!

Egy néző üzenete arról szólt, hogy egyetlen európai klasszisjátékosa sincs hazánknak, és megkérdezte a kapitányt, hogy bunkerfocit fog-e játszani a válogatottja.

– Az a bunkerfoci, amellyel a Győrrel harminc év után bajnokságot nyertünk, a legtöbb gólt rúgtuk, és a legkevesebbet kaptuk? Érdekes megközelítés ez is, mert ha nézek egy Barcelona – Atletico Madrid meccset, a riporter azt mondja, hogy az Atletico milyen jól megszervezte a védekezését, abból indul kontrákra, és ezt milyen jól csinálja. Elszomorító, ha ezt egy magyar csapat csinálja, akkor ugyanaz a riporter azt mondja, hogy bunkerfutball. Ez szervezettség kérdése. Fel kell mérni a játékosokat, hogy mire képesek. Lehet támadófutballt játszani, de ha kinyílunk, nem biztos, hogy rendelkezünk olyan védőkkel, akiket nem futnak meg, vagy nem végzik ki a csapatot. Én guillotine alá nem hajtom a csapatot. Megpróbáljuk a legjobban felmérni a játékosállományt, hogy kikel tudunk nekiindulni az Európa-bajnoki selejtezőnek, tehát azt a stratégiát és taktikát megtalálni, amellyel eredményesek tudunk lenni.

Utolsó témaként az U21-válogatott került szóba, amelynek még nem alakult ki a végleges szakmai stábja, csak annyi bizonyos, hogy a fiatalok kerete is Pintér Attila felügyelete alá került.

– Az U21-válogatottat is mi fogjuk koordinálni. Most Csábi József megy ki velük Skóciába. Azt a csapatot is tovább kell építeni, mert ha kiöregszenek, ezek a játékosok fognak belépni majd a nagy válogatottba, és szeretnénk, ha már úgy jönnének be, hogy bizonyos dolgokat tudjanak támadásban és védekezésben is, hogy még könnyebb dolgunk legyen – mondta végül Pintér Attila.

Olvasói sztorik