NB I

„Minden a pénzről szól”

A Magyar pályára magyar játékosokat mozgalom az MLSZ-szel tárgyal a légiósok számának csökkentéséről.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Tavaly szeptemberben már beszámoltunk a nemzeti érzelmű futballszeretők által életre hívott Magyar pályára magyar játékosokat mozgalomról. Szurkolók és korábbi neves labdarúgók is csatlakoztak azokhoz, akik szeretnék visszaállítani a régi szép időket, amikor egyszerre maximum három légiós lehetett egy klubcsapatban a pályán. Az ötletgazda, Bittó Zsolt volt a SportKlub televízió Dodzsem című műsorának vendége.

– Miért kezdtek bele ebbe az akcióba?
– Ez nem egy mostani történet. Sajnos jó néhány éve kialakult már, hogy rengeteg a légiós, illetve nagyon kevés a magyar játékos – kezdte Bittó Zsolt. – Ez sokaknak nem tetszik, és sokan ezért nem járnak mérkőzésekre már nagyon régóta. Ez is része az üresen kongó standionoknak. Ezt májusban kezdtük el, és azóta több ezer szurkoló csatlakozott, illetve neves régebbi játékosok, és személyiségek, politikusok. Egyszer Simicskó István államtitkár is fogadott minket, aki a kezdeményezés mellett van, ha jól emlékszem, négy vagy öt légióst javasolt. A lényege az egésznek, hogy azt szeretnénk, hogy az MLSZ állítsa vissza a régi szabályt, és egy mérkőzésen, egy adott csapatban maximum három légiós szerepelhessen a pályán.

– Ezzel az a baj, hogy egy európai futballista nem számít külföldinek.
– Nem magyar állampolgár.

– Igen, de az Európai Unió tagjai vagyunk, tehát az európai munkajogi törvények értelmében ő nem külföldi.
– Mi nem akarjuk a munkavállalási jogát korlátozni. Ha idejön Magyarországra, és elhelyezkedik egy csapatnál azzal semmi gond nincs. Több külföldi példa is van erre, akár a magyar kézilabdában is, illetve Olaszországban, amely szintén uniós ország. Kásás Tamás volt csapatában jelenleg kettő légiós van megengedve a keretben. A példák itt vannak, több ilyen is van, tehát ez uniós jogszabályban nem ütközik.

– Ha jól tudom, ezt a petíciót már több mint ötezren aláírták.
– Papíron és interneten is, igen, de ennél sokkal többen fogják. Van realitása a dolognak, mert amikor ezt elkezdtem, akkor tízből kilenc szurkoló igazat adott nekem abban, hogy ennek valóban így kellene lennie. Akik azt mondták, hogy semmi esély erre, most már azok is látják, hogy van. Az MLSZ-szel volt egy tárgyalásunk a múlt év vége felé, akkor az első körben arra kaptunk ígéretet, hogy jelenleg minimum nyolc magyar futballistának kell lennie egy keretben, ezt most felemelik majd tizenháromra, ami teljesen jó, csak még mindig nagyon messze van a mi elképzelésünktől. Februárban lesz ismét egy tárgyalás az MLSZ-szel. Lehet, hogy a főtitkárral, de mi inkább szeretnénk Csányi Sándorral beszélni arról, hogy az MLSZ-nek mostanában sok olyan nyilatkozata van, amely arról szól, hogy támogatja, hogy a légiósokat valamilyen formában csökkentsék, de mi nem a légiósok ellen vagyunk. Mi azt szeretnénk, ha több magyar játékos lenne. A jó légiósok kellenek a fociba, de csak azok, akik valóban jók. Most, ha őszintén megnézzük, akkor a jelenlegi légiósoknak több mint a fele nem állja meg a helyét még ebben a gyenge magyar fociban sem. Egy légiós legalább tudjon kétszer annyit, mint egy magyar játékos.

– Miért ilyen sok a légiós?
– Egyértelmű, hogy ez a menedzserek bulija. Idehozzák és játszatják őket. És az edzőknek játszatniuk is kell, mert sokat hallottam futballberkekben, hogy rászólnak az edzőre, hogy játszania kell a légiósnak, különben nem tudják jobb áron eladni. Ez a pénzről szól, de nekünk, szurkolóknak ez fájó.

– Az egész foci a pénzről szól.
– Nem az a baj, hogy a pénzről szól, hanem, hogy itt tart a magyar labdarúgás. Nagyon sok embert ismerek, és teljesen mindegy ki milyen szurkoló, de sok ember van, aki nem lát magyar játékost a csapatában. Volt például a Ferencváros – Győri ETO Ligakupa-meccs, ahol a Fradiban egyetlen egy magyar játékos volt, az is a kapusuk. Ráadásul ez egy Ligakupa-meccs volt, ahol elvileg a magyar fiataloknak kellene szerepelniük.

– Ön bátor ember, amiért ki mer állni a véleményével.
– Az MLSZ-tárgyalás függvényében majd meglátjuk, hogyan mennek tovább a dolgok. Szeretnék leülni a klubvezetőkkel, mert a menedzserek szemszögéből is létezik olyan koncepció, amelyben úgy tudnák forgatni a tőkéjüket, hogy ez nekik jövedelmező legyen, de mégse legyen ez a légiós áradat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik