NB I

Három külföldinél több nem kell

A nemzeti érzelmű futballszeretők által létrehozott mozgalom véget vetne a légiós-dömpingnek.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Magyar pályára magyar játékosokat! Szurkolók és korábbi neves labdarúgók is csatlakoztak a nemzeti érzelmű futballszeretők által létrehozott mozgalomhoz, amely szeretné visszaállítani a régi szép időket, amikor egyszerre maximum három légiós lehetett egy klubcsapatban a pályán.

A Digi Sport televízió kedd reggeli adásában hármat érveltek a kezdeményezés mellett. A főszervező szerint zsákutca, hogy néhány csapat abszolút a légiósokra épít.

– Régóta érlelődött bennünk a gondolat, nagyon sok szurkolóval beszélgettem. Sokan például azért nem járnak meccsekre, mert a szeretett csapatukban nem nagyon látnak magyar labdarúgókat, saját nevelésű játékosokat pedig egyáltalán nem – kezdte Bittó Zsolt, ötletgazda.

– Ha megnézzük a csapatok idei nemzetközi kupaszereplését, akkor lehet látni, hogy a Videoton és a Győr katasztrofális eredményeket értek el – folytatta Poszpischek Tamás, főszervező. – Ezek a csapatok abszolút a légiósokra építenek, és ez szerintem zsákutca. Kedvencem a Stopira nevű, Zöld-foki szigeteki játékos. Nem hiszem, hogy ilyen focistákat kéne idehozni, inkább a magyar utánpótlás felé kéne elmozdulni. Úgy tudjuk, hogy az MLSZ is ebben az irányban gondolkozik. Azoknak az NB II-es csapatoknak már nem is fizetnek tévé jogdíjakat, akik a határidő után alkalmaztak külföldi labdarúgókat. Remélem, nyitott kapukat dönget ez a petíció.

Vincze Ottó, a Győri ETO utánpótlás-menedzsere is szimpatizál ezzel az irányvonallal.

– Én is voltam külföldön játékos, tehát tudom milyen az, amikor egy játékos elmegy otthonról, és másik országban próbál szerencsét – mondta a Ferencváros egykori válogatott labdarúgója. – Tudom, milyen elvárásai vannak egy profi közegnek egy külföldről érkező játékossal szemben. Csak és kizárólag a teljesítmény számít. Ez egy nagyon érdekes felvetés itt Magyarországon, én nem az ellen vagyok, hogy ne legyenek hazánkban külföldi játékosok, hanem ha jönnek légiósok, azok olyan szintet üssenek meg, amelyből akár azok a fiatal feltörekvő magyar tehetségek is profitálhatnak, akik egy hosszú távú koncepciónak köszönhetően ott kopogtatnak a mindenkori első csapat ajtaján.

Vajon a fiatalok képesek lehetnek előbb-utóbb kisöpörni a légiósokat, vagy összeütközik a két dolog?

– Mi Győrben annak örülnénk, ha a mi fiataljaink a jól összerakott koncepciónknak köszönhetően elérnének arra a szintre, hogy követelhetik a helyüket az első csapatban – folytatta Vincze Ottó. – Győrben már rendszeresen játszik Lang Ádám, aki kilencvenhármas születésű, és gyakorlatilag berobbant idén az élvonalba. Koltai, Varga és Pátkai mindig játszanak, tehát vannak magyar játékosok, akik egyértelműen ott vannak a kezdőcsapatban, és vannak olyan külföldiek is az ETO-ban, akik mindig játszanak, mert ők tényleg olyan minőséget képviselnek.

– Ha megnézzük a nemzetközi trendeket, egyértelmű, hogy a német és a spanyol foci csúcson van. Németországban a Bayern és a Dortmund is alapvetően a saját nevelésű fiatalokra épít, és ott vannak a világ élvonalában – magyarázta Poszpischek Tamás. – Jó példa, hogy ott van Ribéry és Robben, akik klasszis légiósok, és a többiek szinte mind németek. A Barcelona a másik kirakatcsapat, amely példát mutat ebben a tekintetben. Az pedig látszik, hogy Győrben jó munka folyik, hiszen utánpótlás-szinten legyőzte az ETO a Barcelonát a hétvégi Audi Kupán.

A petíció szervezői szerint is szükség van jó légiósokra a magyar labdarúgásban, de a szurkolók hetven-nyolcvan százaléka már úgy gondolja, hogy az ő elgondolásuk jobb, mint a jelenlegi. Az Európai Bíróság által jóváhagyott Bosman-szabály azt mondja, az uniós játékos nem tekinthető idegennek.

– Itt alapvetően menedzserek hozzák a játékosokat, és valamiért ezeket preferálják. Ennek ennyi a lényege, ha a menedzser ezt mutatja, a klubvezetés pedig rábólint, akkor azt jogilag elfogadják – magyarázta Poszpischek Tamás.

– Jó külföldi példa erre vonatkozóan az olasz vízilabda-bajnokság, ahol először háromra csökkentették a légiósok számát, most pedig már kettőre. Ez esetben is uniós országról beszélünk, és csapatsportágról. Ha ott meg tudta oldani a szövetség saját hatáskörén belül, akkor máshol is meg lehet – vélekedett Bittó Zsolt.

Vincze Ottónak szegezték a kérdést, ő híve-e az ilyen korlátozásnak, vagy akár ösztönzésnek, hiszen van már olyan kezdeményezés, hogy több támogatást kap, aki több magyar fiatalt szerepeltet.

– Ezt központilag meg lehet határozni, és annak megfelelően ehhez alkalmazkodni. Ha őszinték vagyunk, akkor ez koncepcionális kérdés – mondta a korábbi kiváló játékos. – Meg kell határozni, hogy egy sportklubnak mik a céljai. Vannak olyan klubok, akik mindig a bajnoki címért játszanak. Jelenleg Magyarországon csak magyar játékosokból álló kerettel nagyon nehéz lenne a bajnoki címet megszerezni, illetve nemzetközi szintre kilépni. Képes lehet rá egy-egy csapat, de nem jellemző. Külföldön sincs ez másképpen. Az említett Audi Kupán láthattuk, hogy hol tartanak tizenhat éves korban a Barcelona játékosai. Ami még nagyon fontos, és ide kapcsolható, hogy itt voltak különböző kultúrákból fiatalok, és nagyon kevés magyar szakembert láttam, aki kíváncsi lett volna rájuk, hogy elleshetnének valamit szakmailag. Azokról a szakemberekről beszélek elsősorban, akik majd az általunk első csapatokba követelt fiatalokat készítik fel nap, mint nap. Mindig az van, hogy nincs elég pénz, hogy elmenjünk külföldre tanulni. De mi van akkor, ha végre egyszer a külföld eljön hozzánk, és megnézhetnék azt, hogy ezek a külföldi játékosok, csapatok milyen szerényen viselkednek. Az első meccs után sokan odajöttek, hogy a Barcának ez a C-csapata volt. Nem, ez az A-csapat volt, csak épp ott sincsenek Messik, Xavik minden generációban, és ők is lázasan keresik azokat a fiatalokat, akik majd a következő aranygenerációt jelenthetik.

Bittó Zsolt végül elmesélte, hogy már több ezer aláírás összejött, és továbbra is folyamatosan gyűjtik őket.

– Ez nyílt levél formájában fog bemenni az MLSZ-hez. Az egyik közösségi oldalon a Magyar pályára magyar játékosok oldalon található ez a petíció, és meg is kérnék mindenkit, aki velünk szimpatizál, hogy töltse ki. Ez fog bemenni a szövetséghez, és onnantól kezdve várjuk a reakciót – mondta az ötletgazda.

Olvasói sztorik