NB I

„A történelem ismétli önmagát”

Takács Tibor szerint a Fradi-szurkolóknak már az is nagy gondot okoz, hogy megtanulják az összeállítást.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A norvég futballtréner, Trond Sollied a helyszínen látta az Újpest–Ferencváros kupamérkőzést, merthogy ő az egyik jelölt a zöld-fehérek kispadjára, de Thomas Schaaf az ex-brémai mester is vacillál a hírek szerint, és képben van még Lotthar Matthaus is. Ami biztosnak látszik, külföldi lesz a Ricardo Monizt követő vezetőedző a Ferencvárosnál.

A holland mestert menesztése után az Akeem Adamst ápoló kórházból is kitiltották kritikus szavai miatt. Kell-e most félteni a Fradit? A kérdésre Takács Tibor, a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület elnöke válaszolt a Digi Sport televízió péntek reggeli adásában.

– Mit szólt Ricardo Moniz menesztéséhez a téli szünet előtt?
– Tulajdonképpen kétélű a kérdés és a válaszom is. Egyrészt érett a helyzet, már csak azért is, mert Ricardo Moniz nagyon nagy ígéretekkel jött a Fradiba, mint edző, de az eredmények nem jöttek – kezdte Takács Tibor. – A sportban csak a győzelmet nem kell megmagyarázni. Ha jön az eredmény, akkor természetesen nagy a türelem a menedzsment részéről is, de gondolni kell a jövőre, és gondolni kell arra, hogy mi van akkor, ha tavasszal sem sikerül fényesre az eredménylista. Ebben az esetben nyilvánvaló, hogy minél előbb megtörténik a válás, annál előbb tisztul ki a helyzet. Mondok egy esetet, senkit se bántva, de a Fradi érdekét nézve. Megnézünk egy házasságot, mert ez is az, a csapat és az edző között. Egy házasságban van két kiváló ember, a férj és a feleség. De valamiért együtt nem tudnak működni. Nyilván tudniuk kéne együttműködni, de ha nem megy, akkor a válás mindig célravezető, bár annak a híve vagyok, hogy megmaradjon az összhang, de mégis lépni kell. Ha lépni kell, akkor minél előbb.

– Az a szenvedély és lelkesedés, ahogy Moniz hozzáállt a Ferencvároshoz, és ahogyan a Ferencváros is bizalommal állt Monizhoz az nagyon magyarosan, egy pillanat alatt egy vitává fajult, aminek a végén az ember azt olvasta, hogy ezt az edzőt már a kórházból is kitiltották.
– Nyilvánvalóan azért tiltották ki, mert olyan megjegyzései voltak, amire úgy gondolták, hogy maximum a családnak van joga. Eléggé intim szféra, ha valakinek a betegségéről szó van. A kritikák is valószínűleg azért jöttek ki belőle, mert szenvedélyes ember. Kiváló edzésmunkája van, nem vitás, de éppen a mérkőzéseken nem tudta azt produkálni eredményekben sem, és legyünk őszinték, játékban sem. Nem volt szemet gyönyörködtető a játék. Hogy ő legyen az, aki a kórházban közvetít, azt megteheti abban az esetben, ha a család felhatalmazza rá, de pillanatnyilag nem erről szólt a történet. Borzasztó tragédia történt a Ferencvárosnál, de ebben az esetben azt gondolom, hogy a pályán kell megmutatni, hogy Adamsért küzdenek, és mindent megtesznek azért, hogy a csapat felturbózza magát. A pályán kell bizonyítani, hogy nem csak a Fradiért, a győzelemért, hanem Adamsért is harcolnak.

– Az észrevehető volt, hogy Moniz teljesen azonosulni tudott a Ferencváros hagyományaival, de a sok külföldi futballista nem biztos, hogy magáévá tette ezt a mentalitást. Ennek ellenére ismét külföldi edzőt keres a Fradi. Erről mi a véleménye?
– Ez megint egy komplex kérdés és a válasz is az lesz. Ha a Fradi múltját nézzük, márpedig a legnagyobb értéke a múltja, akkor az gyakorlatilag már történelmi távlat. Ha a politikusok tanácsot kérnek tőlem, hogy én miként döntenék az ő helyzetükben, akkor azt felelném, hogy olvassátok a történelemkönyvet, mert a történelem ismétli önmagát. Így van ez a sportban, a labdarúgásban, és így van ez a Fradiban is. Lehet tanulni belőle, hogy a múltban milyen döntés milyen eredményeket hozott. Itt is át kellene gondolni, hogy adott esetben mi a legjobb megoldás. Ha azt a szempontot vesszük figyelembe, hogy a Fradit az elmúlt évtizedekben mindig Fradi-kötődésű, vagy magyar edző vitte bajnokságra, sikerre. Külföldi edzők itt még nem igazán tudtak produkálni, természetesen nem is kapták meg a megfelelő időt. El kell azon gondolkozni, hogy most itt egy kialakult csapat van, ennek a csapatnak van egy gerince, ha ide most egy magyar edző jönne, akkor nem biztos, hogy összhangba tudna kerülni ezzel a játékosgárdával. Őket nem lehet egyik pillanatról a másikra lecserélni. Egy edzőt lehet meneszteni, de tizenegy játékost, plusz a kispadot nem lehet csak úgy elküldeni.

– Van a légiósok között olyan is, akit érdemes megtartani?
– Természetesen. Nem lehet ebben a kérdésben egy kalap alá venni mindenkit. Nyilván vannak olyanok, akik értékek. Nem lehet egyik pillanatról a másikra elküldeni mindenkit, mert ahhoz az utánpótlásból kéne feljönnie olyan kvalitású egyéniségeknek, akik a kilencvenes években még gombamódon szaporodtak. De jelen pillanatban erre most nincs sansz.

– Megszakadt a történelem?
– Meg bizony. A csapat gerince bomlott meg és ezért változtak a nevek. Most már a Fradi-szurkolóknak nagy gondot okoz, hogy megtanulják az összeállítást. Régen skandálták a neveket, ellenben most percről-percre változik a helyzet és még a stabil emberek is mindig más poszton játszanak, még ha nem is oda vannak besorolva, de azon a helyen kerülnek labda közelbe, ahol éppen improvizálni lehet. Hosszútávon remélem magyar edzőkkel és magyar játékosokkal fogunk pótolni mindenkit. Most ebben az esetben a menedzsment dönt, és én bízom benne, hogy bölcs döntést fognak hozni. Nagyon sokat kell gondolkodni rajta, de drukkolok, hogy minden jól menjen.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik