NB I

Muszáj az NB I-re is építeni

Dárdai Pál szerint nem kellenek azok a légiósok, akik a külföldi klubjukban nem játszanak.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Mint ismert, Pintér Attila a jövő héten már másodszor tart keretedzést a válogatott tagjainak Telkiben. Az első edzőtábor a játékosok és a szövetségi kapitány szerint is hasznosan telt, főleg a taktikai dolgokat gyakorolták. A Rangadó.hu megkereste a nemzeti együttes korábbi kiválóságát, a német Hertha BSC egykori alapemberét, Dárdai Pált, aki elmondta: szerinte jó döntés volt Pintér kinevezése, és úgy gondolja, hogy ezekből a kétnapos összetartásokból profitálhat a válogatott.

– Pintér Attila egy fiatal, sikeres edző Magyarországon, aki tanulni akar, nincs megelégedve a tudásával, és előre akar jutni – kezdte Dárdai Pál. – Az ilyen embereknek lehet sanszot adni bármikor a világon. Ha megnézzük, a horvátoknál Niko Kovac egy amatőr csapatnak volt az edzője, és megkapta a válogatottat. Az utóbbi időben, a fiatal generációban Pintér a legsikeresebb edző, ott van most a kezében a lehetőség, hogy bizonyítson. Ezek az összetartások hasznosak, és úgy gondolom, hogy kellenek is. Az pedig szintén jó dolog, hogy a klubedzők is segítik ebben a szövetségi kapitányt. Ez akkor lesz érdekes, amikor majd megnézzük az összeállítást az első barátságos vagy tétmeccsen, hogy ebből a harminc emberből hányan lesznek benne a tizennyolcas keretben. Arra mindenképp jó, hogy abba a tizennyolcas keretbe biztosan csak a legjobbak fognak bekerülni, akiket a szövetségi kapitány megismert személyesen, az emberi és a sportolói mivoltjukat, valamint a hozzáállásukat is. Az ilyen összetartások alatt rengeteg dolgot fel lehet mérni, meg lehet ismerni, hogy nyomás alatt hogyan teljesítenek a játékosok. Így azért egyszerűbb, hogy nem a meccseken kell kipróbálni a focistákat, hanem az edzőtáborokban ezeket a dolgokat le lehet szűrni.

Doll nem rossz választás

Az egykori hatvanegyszeres válogatott labdarúgó szerint muszáj az NB I-es játékosokra is építeni a nemzeti együttesnél, hiszen nincs arra idő, hogy a kispadon ücsörgő légiósok formába kerüljenek.

– Azért olyan nagyon sokan nem játszanak külföldön, és meg kell nézni, hogy ki az a légiós, aki húzóember a csapatában. Aki húzóember külföldön, az biztosan be lesz hívva, és egy pillanat alatt be tud épülni egy játékrendszerbe. Aki pedig nem játszik a külföldi csapatában, azt ugye nem muszáj behívni, hiszen nincs formában, és arra nincs idő, hogy valaki a válogatottban jöjjön formába. Túl sok külföldön játszó húzóember nincsen, úgyhogy muszáj az NB I-re építeni, és onnan a legjobbakat kiválasztani – magyarázta Dárdai.

A két ünnep között nevezték ki a Ferencváros vezetőedzőjének Thomas Dollt. Dárdai Pál úgy érzi, jó választás a német szakember, de azt látni kell, hogy ő egyedül nem lesz képes csodát tenni.

– Thomas Doll nagy sanszot kapott valamikor Németországban. Nagy esélyt kapott a Hamburgtól és a Dortmundtól, tehát nagy kluboktól kapta meg a bizalmat – mesélte Dárdai. – A Hamburgnál jól is szerepelt, Dortmundban azonban történt valami, de nem voltam ott, nem tudom, mi lehetett a gond. Azt sem tudom megmondani, hogy ő milyen edző, de Andy Thom-al dolgozom itt egy utánpótlásközpontban. Ők együtt játszottak, együtt nőttek fel, és nagyon jó barátok. Andy azt mondta, hogy Thomas Doll ugyanolyan stílusban dolgozik, mint ő. Biztosan precíz, képzett szakember, aki sokat tanult abból, ami történt vele az évek alatt. Nem tudom elképzelni, hogy rossz választás lenne, de egy fecske nem fog nyarat hozni. Ez akkor fog működni, ha felépítenek valamit, és erre a Ferencváros tökéletesen alkalmas. Új stadion épül, népes szurkolótábor van, tehát ott érdemes szépen belenyúlni. Ötletnek nem rossz, hogy német tréner hoztak, de körül kell venni még komoly emberekkel, és építeni kell először egy vezetői vázat. Ha az megvan, akkor mehet a munka.

Kihasználja a helyzetét

A 37 éves Dárdai majdnem háromszáz tétmeccsen lépett pályára a Hertha BSC színeben, és 2011-es visszavonulása után sem szakadt el a klubtól, ahol az utánpótlásban tevékenykedik.

– Az U15-ös csapat edzője vagyok, és koordinátor az U9-től egészen az U15-ig. Az összes csapat hozzám tartozik, az összes jelentés hozzám fut be, és én tartom az edzői értekezleteket – folytatta az egykori válogatott középpályás. – Éjjel-nappal dolgozom, és egyelőre örömet okoz, mert rengeteg tudás megy a fejembe. Olyan anyagokhoz jutok hozzá, amiről korábban nem is tudtam. Ezt a három-négy évet most erre szánom. Közben elkezdtem otthon a pro licencet. A következő két évem arról szól, hogy dolgozom, tanulok, képzem magam, és ha meglesz a papírom, akkor lépek tovább. Az U15-ös csapattal pontvesztés nélkül elsők vagyunk a bajnokságban. Ez az első regionális bajnokság, amit a német labdarúgó-szövetség szervez. Eljárok a német edzőtovábbképzésekre is, hogy lássam, itt mit és hogyan csinálnak, és hogyan adják át egymásnak a tudást. Ilyen szempontból vagyok olyan ravasz, hogy kihasználom a helyzetemet.

Olvasói sztorik